De kopers van het wooncomplex Mooij Wonen (de Witte Olifant) dat aan de Oostzijde moet verrijzen, hebben een aangetekende brief van de bouwer gekregen, waarin wordt aangekondigd dat de koopcontracten per 31 december 2017 worden ontbonden.
Dat komt omdat de gemeente de bouwvergunning niet op tijd heeft geregeld. Ontwikkelaar Frisoplan: “Zaanstad heeft niet op z’n snelst gewerkt. Ik heb dit ook nog nooit meegemaakt. Voor de kopers is het vreselijk.”
Dit jaar zijn de appartementen en eengezinswoningen van ‘Mooij Wonen’ in de voorverkoop gegaan. Er komen negen kadewoningen en twaalf appartementen in het pand.
UPDATE 9 maart 2018: vergunning kan eind april geregeld zijn.
Te lang gewacht
Volgens Gerbrand Klop, eigenaar van het oude complex, heeft gemeente veel te lang gewacht met een vergunning.
“In juni is de het voornemen tot afgeven van een vergunning gepubliceerd. Daar kwamen bezwaren tegen, o.a. van Touwen. Wij hebben zelf onderzoeksrapporten laten maken. Maar de gemeente heeft geen actie ondernomen. Ze hebben het laten liggen, en de procedure niet op tijd afgehandeld. De ambtenaar die het moest behandelen trof zo’n berg werk aan nadat hij terugkwam van vakantie dat hij zei dat hij ‘niet wist waar hij moet beginnen’.”
Klop heeft ook contact gezocht met de verantwoordelijke wethouder Dennis Straat,
“maar die wilde alleen op de inhoud ingaan, niet op de trage procedure. Het is groot schandaal, en wij zijn de enige niet, niemand krijgt een vergunning, alles blijft liggen.”
In december 2016 zijn al 11 woningen verkocht, gemeente zegde volgens Klop toe dat “het allemaal wel goed zou komen met de vergunningen.” Inmiddels werd ook de rest verkocht. Klop is extra gebelgd omdat de gemeente hem al in 2013 aanspoorde om het Mooij-plan te gaan ontwikkelen.
UPDATE: Contracten zijn met 3 maanden verlengd, Zaanstad gaat z’n best doen om de zaak binnen die periode te regelen.
Koopovereenkomst
Pier Reitsma van ontwikkelaar Frisoplan legt uit dat in het koopovereenkomst staat dat als er voor 31 december geen omgevingsvergunning is, de koopovereenkomst ontbonden wordt. “En het ziet er naar uit dat we geen onherroepelijke omgevingsvergunning hebben aan het eind van dit jaar.”
De bottleneck zit volgens hem bij de gemeente Zaanstad, die “nou bepaald niet op z’n snelst gewerkt gewerkt heeft op onderdelen.” De aanvraag voor de omgevingsvergunning is aangevraagd september 2016:
“formeel gaan dan termijnen lopen, er wordt om aanvullende documenten gevraagd, die we hebben aangeleverd, er worden zienswijzen ingediend, de gemeente moet reageren op die zienwijzen en besluiten op onze aanvraag, maar dat besluit is nog steeds niet genomen.”
Reitsma:
“We weten het nog steeds niet. Ik doe dit al een tijdje. Ik heb dit ook nog nooit meegemaakt. Dit is niet de doorsneepraktijk. Voor de koper is het vreselijk. Dit valt ons tegen van de gemeente, en we hebben ze dat ook gemeld.”
Frisoplan kan de gemeente officieel in gebreke stellen en daarmee dwingen tot het nemen van een besluit, maar zo’n besluit zou dan wel eens onvoldoende beargumenteerd kunnen zijn volgens de rechter, en dan zijn de kopers nog verder van huis.
Nota van beantwoording
De woordvoerder van wethouder Dennis Straat is vanmorgen vroeg al om commentaar gevraagd, beloftes om per telefoon te reageren werden niet nagekomen, om 16:00 uur kwam deze mail:
“Gemeente Zaanstad is niet op de hoogte van het ontbinden van de koopcontracten. Dat is een privaatrechtelijke aangelegenheid tussen de ontwikkelaar en de kopers. Wij zijn bezig met de nota van beantwoording. Dat is een zorgvuldig proces dat wij volgens de regels doorlopen.”
22 februari 2018
Onderwerp: Voortgang Omgevingsvergunning
Beste koper,
Sinds ons laatste contact in december is er achter de schermen een hoop gebeurd met “De Witte Olifant”. Er is intensief en constructief samengewerkt met de gemeente om de zienswijzen, welke zijn ingediend naar aanleiding van het ontwerpbesluit omgevingsvergunning, te voorzien van een inhoudelijke reactie door de gemeente.
Het meest bewerkelijke aspect betreft de door Touwen & Co. B.V. ingediende zienswijze. Het gaat hierbij om de verantwoording van de zogenaamde groepsrisico’s. Dit zijn risico’s die voortkomen uit de bedrijfsvoering van Touwen. Een ingewikkelde materie waarbij diverse adviseurs en overheidsinstanties bij betrokken zijn, zoals de Gemeente zelf en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.
Maar, we liggen op koers. Deze week worden de puntjes op de ‘i’ gezet, waarna officieel besluitvorming door de gemeente plaats vindt. Concreet betekent dit dat bij positieve besluitvorming – waar wij vanuit gaan – de vergunning zal worden afgegeven.
Het besluit van de gemeente ligt vervolgens 6 weken ter inzage. In deze periode kunnen belanghebbenden beroep en bezwaar aantekenen tegen het besluit. Wanneer hier geen gebruik van wordt gemaakt dan beschikken wij op 30 april over een onherroepelijke omgevingsvergunning. Iets waar we natuurlijk op hopen. Voor de goede orde: u begrijpt dat wij helaas geen invloed hebben op eventuele bezwaarmakers.
Na de gesprekken met alle toekomstige bewoners in december, zijn er een drietal kopers afgevallen. Van de zeventien woningen en appartementen zijn er op dit moment nog zes kadewoningen beschikbaar. Afhankelijk van het verloopt van de procedure zullen wij de verkoopactiviteiten nader vormgeven.
Zodra er nieuws is, brengen wij u hiervan op de hoogte.
Met vriendelijke groet,
André Giezen
Projectcoördinator Frisoplan B.V.
DENNIS STRAAT: ALVAST BEDANKT NAMENS DE TOEKOMSTIGE BEWONERS , DIT TREKKEN WIJ DIRECT WEER IN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat is nl. het geval: in de totale kwestie is nog geen stap vooruit gezet, afgelopen vrijdag is er door Frisobouw en de gemeente nog overleg geweest , maar er is nog steeds geen stap vooruitgang geboekt.
CONCLUSIE DENNIS STRAAT: JE BELOOFD VEEL!!! MAAR JE KOMT NIKS NA!!!
PVDA: ROEP HEM MAAR WEER OP HET MATJE, WANT HIJ VERTELD DE WAARHEID NIET(WELKE VVD er DOET DAT WEL?)
B&W ZAANSTAD: WAT LATEN JULLIE JE INWONERS TOCH BARSTEN, ECHT TE SCHANDALIG VOOR WOORDEN.
ORKAAN advies van mij: neem contact op met Frisobouw. dan horen jullie exact hoe het zit.
Kopers zijn nu de dupe van de slak (gemeente Zaanstad) en moeten voor 4 maanden verlengging 6 % meer betalen, of ze kunnen er van af zien natuurlijk. Wethouder staat wast ze handen in onschult en strijkt met de eer in de krant dat de vergunningen verlengd worden, maar hij vergeet te vertelen dat het de kopers 6 % extra kost en dat de gemeente niet compenseerd. En ik kan het weten wand ben een koper van het eerste uur heb in december 2016 al de grond gekocht met een Groninger akte.
En wwat ik dan het ergste vind is dat de gemeente Zaanstad je in juni 2017 wel al vast een aanslagbiljet stuurd voor de OZBEW, daar zakt je broek toch van af maar een zienswijze weerleggen en een omgevingsvergunning af geven dat kunnen ze niet wand daar hebben ze geen capabel en voldoenden personeel voor. Gaarne weer op onderzoek uit.
Zo ik heb me hart weer even gelucht en Nu jullie weer Orkaan.
Blaas de boel maar eens goed wakker wand ik ben het spuug zat.
De Gemeente Zaanstad moet eens gaan leren werken.. De vraag naar huizen stijgt explosief, mensen uit Amsterdam die het niet meer kunnen betalen gaan richting Zaanstad, speel daar dus subiet op in en wacht niet te lang.
Denk dat de ontwikkelaar een hoop baat zou hebben bij het ontbinden van koopcontracten. De huizenprijs is inmiddels enorm gestegen. Zou hij niet gewoon graag meer geld willen vangen voor dezelde woningen?
Over het algemeen frustreren ontwikkelaars en bouwers enorm door het niet/laat/onvolledig insturen van opgevraagde stukken, niet navolgen van opgelegde regels e.d.
Denk dus dat de ontwikkelaar de schuld op de gemeente wilt schuiven (lekker makkelijk) om zichzelf er beter uit te laten komen.
Een vervelende verdachtmaking, Janneke. Met 'lekker makkelijk' sla je de plank volledig mis en als je de berichtgeving echt gevolgd had, dan zou je dit waarschijnlijk niet uit je toetsenbord hebben gekregen.
Ik lees nu net op NHD.NL dat de koopcontracten toch worden verlengd met 3 maanden, volgens wethouder Dennis Straat en ik lees ook in dit bericht dat er capaciteitsproblemen bij de gemeente hiervan de oorzaak zijn, hetgeen dhr.Klop al had gezegd.
Ik hoop dat er nu op zeer korte termijn gestart kan worden met dit mooie gebouw, hetgeen weer een verrijking van de gemeente en het Zaan gezicht zal worden.
DENNIS STRAAT : ALVAST BEDANKT NAMENS DE TOEKOMSTIGE BEWONERS!
Overigens ORKAAN: dat plaatje klopt niet meer, deze is gewijzigd en ziet er heel anders uit.
Op de site van Nunc zijn de plannen te zien, de laatste schetsen wijken inderdaad af (de 'torentjes' in midden zijn verdwenen) van de eerste ideeën: https://www.nunc.nl/project/mooij-wonen/
Natuurlijk is dit vreselijk voor de kopers, vrienden van ons zijn er de dupe van, ik heb de brief nl gelezen.
Dhr. Klop zijn bv is niet de enige eigenaar van het complex, een bv op naam van Gerard Wijma heeft ook 50%, deze verkopen de grond aan de kopers.
Hun aankoop bij de makelaar Kuijs Reinder Kakes en ondertekening bij de notaris dateert al van eind december 2016!
Publicatie voorgenomen verlening omgevingsvergunning uitgebreide procedure is van 5 juli 2017, tussen aanvraag en publicatie zit 10 maanden??, waar is het mis gegaan? en waarom?
21 Juni 2017 is er een bijeenkomst geweest in de Koekfabriek en zijn de ontbindende voorwaarden, die verliep op 30 juni 2017 toegelicht door de bouwer, verkoper grond en de notaris en zijn er akte's ondertekend dat de ontbindende voorwaarden worden verlengd tot 31-12-2017, waarom wordt het nu dan niet verlengt?
Ik heb begrepen dat er mensen zijn die hun huis inmiddels hebben verkocht, dit is toch vreselijk .
Zaanstad hoort meer openheid van zaken te geven en schiet hierin nu tekort, let wel het zijn inwoners van uw gemeente die hier nu de dupe van zijn.
Dennis Straat: als je een beetje ballen hebt, kom op voor deze mensen en regel die omgevingsvergunning, slopen kan je ook, dus zet je in voor deze mensen.
Zolang er geen onherroepelijke vergunning is verleend al dan niet door bezwaarschriften legt het risico van afwijzing bij de ontwikkellaar / verkoper,
Toezeggingen zijn niets meer dan gebakken lucht.
Vreselijk voor de kopers,
Sinds wanneer wordt een projectontwikkelaar op zijn woord geloofd. Ik heb geen idee of Zaanstad fout zit of niet, maar om een projectontwikkelaar te geloven zonder alle feiten te kennen gaat me toch te ver. Het project Groenhout begint ook later dan het plan was maar dat komt toch echt door de projectontwikkelaar die de stukken voor de bouwaanvraag incompleet heeft ingestuurd.
We hebben de gemeente een hele dag de tijd gegeven om op deze eenvoudige vraag een antwoord te geven. Maar ze hullen zich in stilzwijgen en daarna in een ontwijkend antwoord.
De gemeente heeft dan vooral een communicatieprobleem. Toch ben ik het eens met Kees V. dat projectontwikkelaars dit soort berichten vaak niet zonder eigen belangen en al dan niet verborgen agenda's naar buiten brengen, zeker met de huidige, overspannen woningmarkt op het oog (aannemende dat de Frisoplan dit naar buiten heeft gebracht? Of was het een koper?). Dat neemt niet weg dat de gemeente knullig en onduidelijk communiceert.
Wij kregen een tip (naar aanleiding van de brief die de kopers kregen) en hebben daarna pas Frisoplan benaderd. In die volgorde. Frisoplan heeft natuurlijk een belang bij het onder druk zetten van de gemeente, maar kennelijk zijn hun eerdere pogingen mislukt.
Dank voor de toelichting. Dit maakt het bericht voor mij duidelijker.
Mijn God, is toch weer wat.
Zullen we Zaanstad ( is trouwens helemaal geen stad en zal het ook nooit worden maar dit terzijde ) maar opdoeken en weer gezellig opdelen in de vroegere dorpen ?
Toen wisten de ambtenaren tenminste nog waar ze mee bezig waren.
Neem aan dat de kopers wel een financiële vergoeding krijgen ? Je zal je huis toch maar al verkocht hebben.
Wat een prutsers.
Helaas Jaap,
in een dorp gaat het niet veel beter; daar kan een plan sneuvelen in het kinnesinne van dorpspolitiek, zie Radio 9 in Oostzaan.
Volgens mij is het moeilijk voor de gemeente om een omgevingsvergunning af te geven voor een woongebouw naast een verffabriek (Touwen).
De gemeente had er geen problemen mee om "in juni het voornemen tot afgeven van een vergunning te publiceren".
Een voornemen is nog geen verleende vergunning.
De wethouder komt zelf enthousiast de sloop openen (in de wetenschap dat die vergunning nooit verleend gaat worden?)
Het bezwaar maken tegen bouwvergunningen (Forbo, Cargill, Overtuinen, Hembrug) is een standaard procedure, bedrijven denken in hun voortbestaan te worden bedreigd (uitbreiding) of minder geld voor hun terrein te krijgen als ze vertrekken. Daarvoor zijn procedures en bezwaarmogelijkheden. Hier is iets anders aan de hand: de procedure wordt opgehouden.
Wethouders zijn dol op feestjes.
De vergunning is afhankelijk van regelgeving en visies / bezwaren van derden, dit kan voor de gemeente en verkoper best wel eens een hoofdpijn scenario worden.
Waarvan de kopers de dupe zijn.
Ambtenaren en snel werken... Tsja...