De bewoners van Stadhuisplein 100 zijn met reces tot eind augustus. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden.
Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen.
Gelukkig laten ze ons goed verzorgd achter.
Onze Zaanse politieke helden voorzien ons tijdens hun afwezigheid van hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.
Vandaag recept 5 van: Flip Hoedemaeker Flip is de fractiesecretaris van D66 Zaanstad en steunfractielid. Hoedemaeker woonde in Canada, Amerika, Leiden en Groningen, maar het ziet ernaar uit dat hij sinds 1998 zijn plekkie heeft gevonden in Zaanstad.
Wij zijn blij dat hij niet heeft gekozen voor een recept uit zijn Groningen-periode: gebakken varkenslever met hete bliksem, Grauwe Erwt’n (kapucijnenerwten met allerlei “condiments”), of koeientong uit de snelkookpan met mosterdsaus…
Tijdens zijn studententijd varieerde hij oneindig op het thema “Rijst met Prut”. Zijn Orkaan-verwenrecept zullen wij niet betitelen als ‘Prut’, maar hij maakt het gelukkig niet te ingewikkeld. Net als zijn D66-genoot Sanna kiest hij voor een maaltijd met zalm.
Flip’s Pasta met zalm en koriander
Ingrediënten voor 4 volwassenen:
- zak Pipe Rigata 500 gr
- zalmmoot, ongeveer 400 gr
- bakje oesterzwammen, 250 gr
- 2-3 kleine rode uien
- 1 grote gele of oranje paprika
- 500 gr basic passata (kartonnen pakje is prima)
- 2 flinke tenen knoflook
- gedroogde Italiaanse kruiden (ik maak mijn eigen mix, tijm, majoraan, basilicum)
- verse koriander, plantje of desnoods bakje
Bereidingswijze:
Kook de Pipe volgens aanwijzingen al dente. Kneus de knoflooktenen en hak fijn, fruit op laag vuur met de uien tot deze glazig zijn. Voeg de gesneden oesterzwam toe, bak 2-3 minuten mee
Bak daarna de gesneden paprika 2 minuten mee, niet te lang.
Blus af met de passata, voeg de Italiaanse kruiden, zout en peper toe naar smaak, breng zachtjes weer aan de kook. Snij de zalm in dobbelsteentjes van ongeveer 2-3 cm.
Giet de pasta af, roer de hete saus en de zalm erdoor, laat ong. 3 minuten staan van het vuur af, totdat de zalm nét beetgaar is (een beetje “rosé” van binnen is niet erg, in tegendeel!)
Serveer direct met een ruime hoeveelheid verse koriander erover, en eventueel geraspte kaas.
Lekker met een koude Shiraz rosé (onderstaande is een voorbeeld van een exemplaar dat wij erg lekker vinden).
Eerdere recepten:
- Sarma van Songül
- Sanna’s Saumon sauvage à la Bourguignonne avec sa sauce à l’oseille
- Lasagne a la Addy
- Tonijntartaar al la Tuijn
- Mariska’s Truffelpasta-pesto met paddestoelen Mit Heisse liebe
Het zou deze lui sieren eens een maaltijd te bedenken voor mensen die maar 5 euro per dag te besteden hebben voor eten of minder nog...
En dat moet ons dan besturen ?......#volledig losgezongen....