Gisteravond heeft een meerderheid voor het bestemmingsplan van de nieuwe Peperstraat gestemd. Na jaren van debat en boze buurtbewoners is er dan eindelijk groen licht. Van de amendementen en moties bleef er geen één overeind. Anna de Groot (SP) trok haar motie zelfs tijdens de vergadering in, nadat al duidelijk werd dat deze het niet ging halen.

Gisteren schreef De Orkaan er al over: drie amendementen en twee moties zouden er op de stemmingsagenda komen. Uiteindelijk werden dit er vier, nadat de motie van SP en PvdD werd ingetrokken. Al tijdens de vergadering werd duidelijk dat de motie, waarmee de partijen onder andere het college verzocht om zelf een onderzoek te doen bij een vermoeden van slecht onderhoud van huurwoningen, zou worden verworpen.

Beatrixtoren

Melchior Mattens (PvdD) diende een amendement in dat het ‘’beschermen van de Beatrixtoren tegen sloop en nieuwbouw’’ betoogde. Met het amendement wilde hij voorkomen dat het maximale hoogteprofiel zou worden aangepast. De nieuwe toren, die 66 meter moet worden en de Beatrixtoren moet vervangen, zou dan niet kunnen worden gebouwd. Naast dat hij er zodoende voor wilde zorgen dat de (veelal oudere) bewoners niet moeten verkassen, bracht hij zijn amendement ook in om duurzame redenen. Mattens: 

‘’Waarom is niet eerder in dit traject meegewogen dat sloop/nieuwbouw nooit, vanuit duurzaamheidsperspectief, beter kan zijn dan renovatie? Is de wooncrisis dan belangrijker dan de klimaatcrisis? En kunnen we dat niet hand in hand laten gaan?’’

Vervolgens richtte Mattens, al vanaf het begin een duidelijke tegenstander van de plannen, zich rechtsreeks tot GroenLinks, PvdA, ROSA en D66: ‘’Waar zijn jullie groene harten en waarom laten jullie je met dit plan in?’’ Het amendement werd verworpen en naast de PvdD stemden alleen DZ, Groep de Boer, Groep Lassooy en SP voor. DZ en Groep de Boer waren echter medeondertekenaars van het amendement. 

In beton gegoten?

ROSA, ook een fervent tegenstander van de sloop van de Beatrixtoren, kwam met een motie tegen de sloop van de toren. In de motie ‘’Niet in beton gegoten’’ vroeg Hans Kuyper het college ‘’een open blik te houden en actief op zoek te gaan naar alternatieven voor de sloop van de toren’’. ROSA vindt dat de toren culturele waarde heeft als ‘’eerste hoogbouw van Zaandam.’’ Kuyper:

‘’De motie die we vandaag indienen is uiterst bescheiden. We dringen aan op doorontwikkeling van de Peperstraat, zoals we altijd hebben gedaan en we vragen alleen om een open blik. Een alertheid om gaandeweg het proces bij te sturen waar mogelijk.’’

Volgens Wethouder René Tuijn (foto boven) is het beton met de doorgang van het plan al zo goed als droog. Volgens hem kan alleen de ontwikkelaar de sloop nu nog tegenhouden. De motie werd dan ook verworpen. Alleen ROSA zelf, ChristenUnie en SP stemden voor.

Parkeerhub

De PVV en Groep de Boer kwamen gezamenlijk met een tweetal amendementen. Zo vonden de partijen dat de Raad niet had moeten instemmen met een lagere parkeernorm. Door aan de oostkant van het Zaanse centrum goede parkeervoorzieningen te realiseren kan er een zogenaamde ‘’parkeerhub’’ worden gecreëerd. Bezoekers zouden dan ‘’snel’’ en ‘’eenvoudig’’ het centrum betreden. Menno Barends (PVV):

‘’Dat zien we echt als een voorwaarde van het plan. Hoewel 334 parkeerplaatsen in de ondergrondse parkeergarage veel is, valt niet te ontkennen dat met 571 woningen en bezoekers van het centrum te weinig is dan we beogen.’’

Oplossing zou dan zijn om minder woningen te bouwen, meer parkeerplaatsen te realiseren of een combinatie daarvan. Volgens Barends is de PVV voor bouwen, maar ‘’deugd het plan niet.’’ Hij kondigde dan ook al aan dat de PVV tegen het plan zou zijn maar wilde het plan met het amendement in ieder geval ‘’verbeteren’’. Helaas voor Barends werd ook dit amendement verworpen met als enige medestanders DZ, DENK, Groep Lassooy, naast de PVV en Groep de Boer.

Fietsparkeerplaatsen

Het tweede amendement van de PVV en Groep de Boer betrof om op bepaalde punten fietsparkeerplaatsen te realiseren. Ze deden dit in de constatering dat de Peperstraat na herinrichting autoluw zal worden, en verwacht wordt dat veel bezoekers met de fiets, bakfiets, bromfiets of snorfiets zullen komen. Volgens Wethouder Tuijn is er in het plan voldoende ruimte om bezoekers op de fiets op te vangen en worden parkeerplaatsen voor de fietsen van bewoners in de gebouwen zelf geregeld. Hij zag dan ook geen aanleiding om ‘’echt iets met het amendement te doen.’’

Bij de stemming maakte Jonathan van der Sluis (GL) gebruik van de stemverklaring om te benadrukken dat na het betoog van de wethouder het amendement overbodig was. Hans Kuyper (ROSA) sloot zich in zijn verklaring aan bij Van der Sluis maar voegde er nog aan toe dat hij ‘’blij’’ was dat de partijen aandacht vroegen op dit aspect.

Het amendement werd verworpen met, naast Groep de Boer en de PVV, als medestanders DZ, Groep Lassooy en de ChristenUnie.

Bestemmingsplan

Na de stemmingen op de amendementen en de overblijvende motie van ROSA, vond de stemming over het gehele bestemmingsplan plaats. Tegenstemmen van DZ, Groep de Boer, Groep Lassooy, SP, PvdD en PVV ten spijt, was een meerderheid voor de plannen. Hierdoor kan ontwikkelaar Vastgoed Opportunity, na jaren discussie, aan de slag.

Impressie van de nieuw te bouwen Peperstraat.

Bekijk hier de plannen op de projectsite van de gemeente.

Door: Rick Nieborg Info: Raadsvergadering 18 juli en eerder nieuws op de Orkaan Foto boven: Screenshot Raadsvergadering. Foto onder: Website projectontwikkelaar.