‘Het is nog niet te laat’ luidt de positieve boodschap, maar de rest van het geluid dat de klimaat-actiegroep Extinction Rebellion vandaag liet horen is minder optimistisch.
De zeespiegel stijgt, er zijn steeds vaker overstromingen, hitte en droogte neemt toe, ons ecosysteem is uit balans.
Een van de boosdoeners is Tata Steel. Zij werden bij het protest voor de deur van de Omgevingsdienst achter Station Zaandam specifiek genoemd. De groep wil dat de Omgevingsdienst gaat handhaven en dat de kooksgasfabrieken van Tata Steel dicht gaan.
Kimberley en Ola bezochten namens De Orkaan de demonstratie. Zij maakten een impressie:
Door Kimberley Kat, Ola Kwiatkowska en een beetje Merel Kan
Tata Steel moet gewoon sluiten!
Afhankelijk van ieders persoonlijke overtuiging zal er op enig moment veel verlies en schade ontstaan door de klimaatverandering zelf (de zeespiegelstijging), of door het beleid om klimaatverandering te voorkomen (geen economie, geen inkomen, geen drinkwater, onvoldoende voedsel enz).
Discussies rond de klimaatverandering zijn lastig, gepolariseerd en verhard o.a. door zowel het probleem als de oplossingen ervan te simplificeren.
Volgens het IPCC, de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering van de Verenigde Naties, is de mens verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Aanvankelijk onderscheid tussen klimaatverandering door menselijke activiteiten die de atmosfeer veranderen en klimaatverandering door natuurlijke oorzaken. In de afgelopen decennia werd een herdefinitie van 'klimaatverandering' ingevoerd, waarbij de menselijke invloed op de klimaatverandering eenduidig werd en de natuurlijke klimaatveranderingen uit de publieke discussie is verdwenen. De huidige overtuiging is inmiddels dat de opwarming van de aarde enkel en alleen veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten en meer specifiek door de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen.
De herdefinitie van het begrip klimaatverandering is zo succesvol doorgevoerd, dat velen er van overtuigd zijn dat met het terugbrengen van de CO2-uitstoot naar nul in 2050 het klimaat en de natuur gered zijn. Op deze versimpeling van de oorzaak voor de opwarming van de aarde zijn de voor- en tegenstanders en de miljarden euro’s kostende klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 gebaseerd.
Onze zware industrie en de milieuvervuiling naar het buitenland verplaatsen helpt ons niet. In 1990 was onze CO2 uitstoot 222,7 megaton, tegenwoordig is dat door milieubeleid teruggebracht naar circa 150 megaton en 2050 moet het nul zijn. Ruim 220 megaton CO2 reductie met zeer grote economische en maatschappelijke consequenties. 220 Megaton CO2 reductie in 60 jaar, is dat veel? Wereldwijd werd er in 2022 circa 53.000 megaton CO2 uitgestoten in een jaar tegenover 150 megaton uit Nederland oftewel 0,3 en procent.
Ik ben een groot supporter van de XR activisten als zij echt een punt gaan maken door zelf geen enkel product meer aan te schaffen dat niet van kolen olie aardgas staal of een andere delfstof is gemaakt. Dat wordt dan lopen en een blote bedoening op de A10 en A12 denk ik maar zo……
Uiteindelijk lost het probleem de oorzaak wel op: Tata Steel heeft bijvoorbeeld op die plek ook geen toekomst meer zodra de zeespiegel voldoende gestegen is. Net zoals praktisch heel Noord Holland en nog heel wat meer geen lange toekomst als woongebied voor de mens meer heeft. Voorkomen van veries van leefgebied voor de mens kan al niet eens meer, vertragen van dat verlies misschien nog wel. Gezien de weinige animo om nog iets te proberen om tot een betere omgeving te komen zit vertragen van de gevolgen van klimaatverandering er in de praktijk ook niet in. Wereldwijd is het voor de mens bewoonbare leefgebied mens al kleiner aan het worden. Vissen in zee krijgen wel meer ruimte, maar vis in opdrogende meren en rivieren natuurlijk niet. Gelukkig zijn we geen vrienden van Rusland, anders hadden we daarheen kunnen verhuizen. Daar is nog ruimte voor miljoenen ontheemden, maar dat kost dan wel ook alle natuur daar natuurlijk, want zo zijn wij, kijk maar naar buiten.
De algemene oorzaak van heel wat problemen is natuurlijk de overbevolking. Daar komt door de gevolgen daarvan uiteindelijk vast ook wel vanzelf een einde aan. Net als veel anderen boeit dat mij dat allemaal natuurlijk ook geen ene biet, maar het is het wel jammer voor wat er nog over is of blijft van het overige leven op aarde dan dat van de mens. Hopelijk overleeft dat tenminste wel alle moeilijkheden en krijgt dat dan allemaal weer een kans. Nieuwe dino's zouden wel mooi zijn.
De Burgerbeweging XR brengt milieu misstanden luidkeels onder de aandacht, totdat niemand er meer omheen kan. XR wil een aanjager van maatschappelijke vernieuwing zijn "Hiërarchie vervangen we door gelijkwaardige participatie van iedereen.' Gelijkwaardigheid, solidariteit en zorgen voor elkaar staan voorop" aldus XTR.
Het komt me ergens bekend voor, er zijn inderdaad een aantal landen waar deze maatschappelijke vernieuwingen zo begonnen zijn. Rusland, Cuba, Noord Korea, Cambodja, Libië en vele andere landen in Afrika, allemaal pasten ze deze methode toe op een vernieuwende manier met desastreuze gevolgen voor de samenleving en economieën.
Al deze landen hadden in eerste instantie geen machtsstructuren. Oprechte mensen die die net als XR nu vindt dat deze methode een aanjager van maatschappelijke vernieuwing is. Het resultaat was uiteindelijk altijd corruptie, machtsmisbruik, disfunctionele economieën, ongelukkige bevolking die in diepe armoede leefde, op een paar bevoorrechten na, die waren iets meer gelijk dan de rest. Ik ben begaan met het klimaat, maar niet zo begaan.
Tata Steel het land uit jagen om elders haar productie voort te zetten in land met weinig tot geen milieu beperkingen?
Zonder grote ondernemingen als Tata Steel, Schiphol en Shell is het overeind houden van de economie erg lastig, met alleen consultants waar de ene helft van Nederland de andere helft adviseert redden we het niet.
Nou zeker zeg, het zwelt aan! 15 mensen welgeteld
De economische aspecten zijn duidelijk, deze hoogovens/Tata produceren hoogwaardig staal -wat niet vele kunnen - en bieden inclusief hun toeleveringsbedrijven veel werkgelegenheid. De vervuiling is echter enorm en nu ontoelaatbaar, zeker voor deze tijd. ER heeft hier groot gelijk, dat kan gewoon niet meer. Denkend in mogelijke oplossingen, er moet een bedrijfsplan komen, dat op zeer korte termijn - denk aan maximaal vier jaar - het gehele proces volledig uitstoot loos maakt. Het moet en de overheid kan hierin mede renteloos financieren. De tijd van pappen en nathouden is voorbij, aanpakken dus, geen gemaakt maar doen.
Men kan Hoogovens wel de schuld geven maar dan zijn er nog veel meer schuldigen. Want ook XR benoemt niet de olifant in de kamer : Het veel te hoge aantal mensen op deze aardkloot. En zolang al die gelovige leiders daar geen rem op willen zetten blijft het lastig. Meer zieltjes is nog altijd overal meer macht. En om Hoogovens weer wat lucht te geven zou het XR sieren om alle huizen die na aanvang van het Hoogovenbedrijf binnen de bebouwing zijn geplaatst op te kopen en te slopen.
Zolang er eten weggegooid wordt is er geen te hoog aantal mensen op de aardkloot lijkt mij en er is nog heel veel ongerept gebied in de wereld, alleen niet in Nederland. En idd, de huizen opkopen die sinds het begin van de hoogovens zijn gebouwd slopen zou een mogelijke oplossing kunnen zijn.