Zaanstad gaat zich oriënteren op de wereld van de ‘Klaine Hoissies’.
Het gaat om duurzaam gebouwde piepkleine huisjes waarbij de nadruk ligt op eenvoud, het bewust omgaan met ons milieu en op vrijheid (dat lijkt ons dan best weer moeilijk te ervaren in een huis ter grootte van een Zaanbajes-cel).
Afgelopen week is de motie van ROSA, GroenLinks en de SP, om actief op zoek te gaan naar plekken en mogelijkheden voor de mini hoissies aangenomen. Jeroen Olthof (wethouder wonen en mini (ma)beleid) heeft toegezegd er een bijeenkomst over te organiseren.
De hoissies zijn overgewaaid vanuit Amerika. Daar heten ze Tiny Houses en het is er een heuse movement. Zoals bij meer vrije movements zijn er wel regels: zo mag het duurzame hok niet groter zijn dan 28m2.
Paul Laport is verheugd, want het sluit goed aan op de motie voor het bouwen van tijdelijke prefab-woningen, die GroenLinks vorig jaar samen met SP indiende:
“Voor deze motie was toen maar klain beetje steun: GL, ROSA en SP.”
‘Prefab-woningen’ klinkt natuurlijk wel een stuk minder hip en er zit ook geen echte movement achter.
Architect Paul Kramer, van het sluiswachtershoissie maakte alvast een plan voor De Hemmes. De grond daar ligt waarschijnlijk nog jaren braak, voordat er officieel gebouwd gaat worden. De huisjes kunnen een pioniersrol vervullen. Ze worden wel groter dan 28m2, waardoor de titel Tiny Houses komt te vervallen. Niks aan de hand: Klaine Hoissies klinkt veel beter.
Wij vinden het een reuzenplan, maar pleiten voor een Hemmes-verbod voor Sjoerd Soeters. Voor je het weet tovert hij het stoere schiereiland om in een Zaans Madurodam.
Jeroen Olthof ziet overigens nog wel wat klaine beren op de weg: er is weinig gemeentelijke grond, en de grond die we hebben wordt vaak gebruikt voor woningbouw.
Met wat voor doel worden die klaine housies gebouwd, en gaan er mensen in wonen? Zet er anders maar eenpersoonshuishoudings in. Dan heeft het plan nog nut. We hebben net ongeveer 100 jaar geleden bijna al die kleine huizen
gesloopt. Worden het net zulke hoisies als dat sluiswachterhuisje op de
Hogendam?
Vind het wel super klein,maar nog belangrijker,de betaalbaarheid,300,00 pm? blijft er meer subsidie in de grote pot voor andere zaken,maar de ervaring doet anders vermoeden,stel je voor.....maar een mooi initiatief,samen ecologisch etc...
Het enige dat er volgens mij nieuw aan is, is de naam tiny houses.
We hebben hier al lang stacaravans, vaak prima geschikt voor permanente bewoning door een of twee personen. Stacaravans hebben wielen, net als vele tiny houses, maar je kan er echt niet een eindje mee gaan rijden.
Ook kennen we container woningen, ook klein.
Beide zijn duurzaam te maken met nieuwe mogelijkheden van de laatste jaren.
De belangrijkste verschillen tussen stacaravans en tiny houses zijn het materiaalgebruik en de dakhoogte.
-Door het gebruik van hout zijn makkelijker later kleine aanpassingen te maken, reparaties uit te voeren en in de afvalfase het bouwmateriaal te hergebruik.
-Door de grotere dakhoogte is de binnenruimte beter te benutten en leefbaarder in te richten.
Bovendien kunnen tiny houses in uiterlijke verschijning erg dicht bij de verdwenen houten Zaanse arbeiderswoningen komen!
(Als ze tenminste niet weer worden afgebrand.)
Correctie: hergebruiken
Deels heb je natuurlijk gelijk.
Het belangrijkste verschil tussen klaine hoissies en stacaravans zit hem in het uitgangspunt. In veel gevallen zijn stacaravans bedoeld voor tijdelijk verblijf, als recreatie of uit nood. Wonen in een klain hoissie is een bewuste keus. Wat dat betreft zou ik ze eerder met woonwagens willen vergelijken.
Klaine hoissies op wielen zijn namelijk ook een stuk makkelijker te verplaatsen dan een stacaravan. Ze zullen immers, zoals onze bouwwetgeving nu is ingericht, zo eens in de tien jaar daadwerkelijk moeten verkassen.
Verder worden klaine hoissies vanaf het chassis gebouwd op duurzaamheid, van energievoorziening tot afvalverwerking. Dat is wel iets meer dan 'duurzaam maken met nieuwe mogelijkheden', het gaat uit van een filosofie.
Stacaravans en woonwagens zijn qua uiterlijk in feite containers op wielen, hoe mooi ze van binnen soms ook zijn. Klaine hoissies worden vaak onder architectuur gebouwd en kunnen zelfs refereren aan hun omgeving. Het is bijvoorbeeld heel wel denkbaar dat er in onze gemeente in Zaanse stijl gebouwd gaat worden. In de reguliere architectuur is immers al gebleken dat dat heel eenvoudig op een duurzame manier kan!
Het laatste verschil zit hem, wat mij betreft, in de sociale component. Door de binnenruimte zo klein mogelijk te houden, wordt het accent gelegd op de buitenwereld. Op die manier kan een wijkje met klaine hoissies een antwoord zijn op het doorgeschoten individualisme in onze maatschappij. Maar dat voert misschien een beetje te ver in dit verband.
Ik wil graag op de hoogte worden gehouden.
Bij wie moeten wij zijn?
Serieus geinterreseerd!
Voor wat tiny-house ervaringen en beelden kun je kijken bij een pionier op dit gebied, in Alkmaar:
https://www.marjoleininhetklein.com
De vergelijking met sta-caravans klopt ergens wel: in de VS staan veel van de tiny houses op een trailer-platvorm, en ook het huisje in bovengenoemd voorbeeld staat permanent op wielen.
Ik vind zelf het idee van wonen met een kleinere hoeveelheid spullen en energieverbruik best goed, maar ik ben wel benieuwd of het in de winter niet een beetje teveel afzien is.
Winter? Wat is dat?
Die klaine hoissies, zijn dat niet gewoon sta-caravans?
nee omdat een sta-caravan wielen heeft en in principe verplaatst kan worden. tiny houses zijn wat het zegt kleine echte huisjes.
ik ben enthousiast :-D
Waar kan ik intekenen?
bij tiny@studiokramer.nl
we gaan een CPO-project (collectief particulier opdrachtgeverschap) opstarten hiervoor.
Top, ik doe graag mee.
Er is vast een mooie plek te vinden in 'het groen' van Zaanstad.
Cool, ik volg deze beweging ook al langer. Hoe vind/volg ik meer info?
Aandelen heb ik niet, maar ben wel enthousiast over de mogelijkheden voor zelfvoorzienende, onafhankelijke, duurzame en comfortabele woningen. Kijk eens op: www.sustainerhomes.nl
Hembrugterrein, verspreid tussen de bedrijfsgebouwen....
http://europebypeople.nl/fabcity-2
Inderdaad bij Fabcity inspiratie opdoen. Bijv. de huisjes of water verwarmen dmv van compostwarmte.
FabCity - nog tot 26 juni op het Java eiland in Amsterdam - zeer de moeite waard!
FabCity is een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam en bestaat uit zo’n vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. Meer dan vierhonderd jonge studenten, professionals, kunstenaars en creatieven ontwikkelen de plek tot een duurzaam stedelijk gebied, waar ze werken, creëren, onderzoeken en hun oplossingen voor stedelijke vraagstukken presenteren. De deelnemers komen van verschillende onderwijsachtergronden, zoals kunstacademies, (technische) universiteiten en het beroepsonderwijs.
OPENINGSTIJDEN
Maandag – vrijdag | 8.00 uur – 22.00 uur
Zaterdag – zondag | 11.00 uur – 00.00 uur
Bezoek FabCity en ga mee met de gratis rondleiding:
Maandag – vrijdag | 4.00 pm | 5.00 pm
Zaterdag – zondag | 1.00 PM | 3.00 PM | 5.00 PM
Een motie van GroenLinks en Paul Laport? Zijn die uit elkaar dan?
Immer scherp, Schaap...
meer info en meer voorbeeldlokaties:
https://www.facebook.com/architectuurstudiokramer/photos/?tab=album&album_id=1322793914402278