‘Het zou onverstandig zijn en niet van realiteitszin getuigen als er wordt uit gegaan van € 2,7 mln. inkomsten toeristenbelasting’ stelt Mark Lankveld, voorzitter Hoteloverleg en bestuurslid Koninklijke Horeca Zaanstreek in een brief aan B&W van Zaanstad .
Lankveld schrijft verbaasd te zijn over het feit dat de gemeente nog altijd rekent met 2,7 miljoen euro per jaar als opbrengst van de toeristenbelasting, terwijl de complete markt is ingestort: van een bezetting van 75% dook de bezetting, door de coronacrisis, naar 15% en werden de prijzen voor kamers 50% lager.
KHN Zaantreek verwacht dat de bezetting voor de Zaanse hotels in 2021 maximaal 40% zal zijn als de lockdown voor 2021 wordt opgeheven en er gewerkt kan worden aan groei.
Dinsdag 3 november wordt tijdens een begrotingsbehandeling een voorstel voor de heffing van de toeristenbelasting besproken. Zaanstad heft de hoogste toeristenbelasting van Nederland, maar qua inkomsten levert dat minder op dan verwacht. Een echt beleid of visie lijkt vooralsnog ver te zoeken.
Zaanstad zou in 2021 graag overstappen op een systeem waarbij het tarief vooral gedifferentieerd wordt: niet meer een vast bedrag per overnachting (€7,- per persoon per nacht ‘een doorn in het oog van de hotellerie’), maar een percentage van de kamerhuur. Ook Amsterdam heeft dit ingevoerd. Daarvoor zijn drie opties voorgelegd aan de deelnemers van het Hoteloverleg.
Geen van de drie opties wordt met gejuich ontvangen, maar als er gekozen moet worden, dan valt de keuze op Optie B: waarin onder meer onderscheid wordt gemaakt tussen onderkomens binnen en buiten het centrumgebied en ook in het soort onderkomen (hotel, boot, camping…):
‘Dit is echter enkel en alleen omdat het vaste percentage van 15% het ongelofelijke benadert.’
KHN Zaanstreek geeft de raad nog een vierde optie:
‘Een heffing in de vorm van een vast percentage met een maximum plafond per kamer per nacht. Zo blijft de heffing proportioneel naar gelang de besteding van het type hotelgast en door het ingestelde plafond en blijft onze concurrentiepositie nog enigszins intact.’
Boekingssites moeten prijzen tonen inclusief de heffing toeristenbelasting, dat betekent dat verblijven in Zaanstad, met het hoogste tarief van het land, een zwakke positie hebben ten opzichte van concurrenten.
Uitstekend idee Rob.
Het oude Volkskrantgebouw in Amsterdam is nu het Volkshotel. Waar noemen we dit niet het Hottentottotel?
Best mooi geworden, het ouwe Typhoon-gebouw (foto). Ik neem aan dat alle (oud-)redacteuren/medewerkers naar het openingsfeest mogen? ;-)