We beginnen dit bericht met de integrale overname van de inleiding van de Raadsinformatiebrief ‘Geluidsniveau kerkklokken luiden’ die wethouder Gerard Slegers naar de gemeenteraad van Zaanstad schreef:
“De Gemeente beheert de uurwerken en kerkklokken in enkele kerktorens in de gemeente. In augustus 2021 zijn, op verzoek van een groep inwoners, de klokken van de Maria Magdalenakerk in Zaandam tussen 23:00 en 07:00 uur uitgezet. Dit is gedaan om de betreffende bewoners tegemoet te komen. Naar aanleiding hiervan is het verzoek gekomen van andere buurtbewoners om de kerkklokken juist weer aan te zetten. Nu luiden de klokken weer 24 uur per dag.
Inmiddels heeft de gemeente ook het verzoek gekregen van een bewoner in de Rosmolenwijk om de kerkklokken in nachtelijke uren stop te zetten. Deze twee verzoeken zijn aanleiding om te onderzoeken of het wenselijk is om nadere eisen te stellen aan het geluidsniveau van kerkklokken in nachtelijke uren.”
Na de fliebertjes heeft demissionair wethouder Slegers hier plots een nieuw hoofdpijndossier.
Grondrecht
“Het luiden van kerkklokken is een grondrecht” schrijft Slegers, maar:
“zoals ook bij andere grondrechten het geval is het grondrecht op vrijheid van vrije uitoefening van godsdienst en levensovertuiging niet altijd ongelimiteerd. De Wet Openbare Manifestaties (Wom) biedt gemeenten de mogelijkheid om regels te stellen m.b.t. duur en geluidsniveau van klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging.”
Of zijn bevoegdheid ook het nachtelijk stopzetten omvat wordt niet duidelijk. De klokken luiden wel hard (82dB) maar daar heeft hij niks over te zeggen, een kerk is geen bedrijf dat zich aan geluidsnormen moet houden.
Zachter
Slegers wil de klokken zachter laten luiden (daar kan hij wel wat over zeggen), ze zouden maximaal 60 dB moeten produceren. In ’t Kalf is het (illegaal) uitzetten dus wel een dingetje geweest:
“In de wijk ’t Kalf heeft het uitzetten van de kerkklokken veel weerstand opgeroepen. Op eerdere informatiebrieven zijn veel reacties binnengekomen. Het merendeel van de reacties had als toonzetting dat de klokken weer moeten luiden.”
Slegers weet alleen van klachten uit ’t Kalf en de Rosmolenwijk waar de St. Bonifatiuskerk en de Noorderkerk kerkklokken luiden.
Potverdorie. Koop je een huis en dan opeens staat er een kerk die vele jaren oud is en die de kerkklokken durft te luiden. Hoe halen ze het in hun hoofd.
De bemoeizucht van de overheid alsof de samenleving maakbaar is. Ik hou er niet van.
Mensen moeten niet zo zeuren. Je gaat wonen bij een nabijgelegen kerk die er al jarenlang staat en de klok laat luiden. Is een vrije keus. Ga dan ergens anders wonen !!!
Maar dat dat ding 's nachts uit gaat is voor u niet onderhandelbaar
Waarom moet dat onderhandelbaar zijn?
?