Ik was eerst niet zo’n fan van het afval scheiden. Het leek me een heel gedoe, dat gesjouw met zakken.
Maar na een weekje was ik om. Vooral toen ik merkte hoeveel plastic we gebruikten. Ons leven bestond uit plastic. En als je dat niet kon minderen, kon je toch minstens recyclen.
Ik werd van een sceptische grijsbakker een brave scheider, en van een scheider een true believer en een evangelist. Scheiden is goed, scheiden tot de dood ons scheidt.
Of HVC.
Het systeem begon na een tijdje te kraken. Af-en-toe was de plasticbak vol, verstopt of deed het gewoon niet meer. Af-en-toe werd regelmatig en regelmatig werd vaak. Brave burgers namen hun plastic weer mee naar huis, minder brave lieden zetten het naast de vastgelopen plastic-container.
Een vuilnisbelt is besmettelijk: staat er één zak, dan staan er snel twee, drie vier en vijf. Oude tuinstoelen, flatscreen-verpakkingen en afgedankte parasols werden naast de container gepleurd.
Melden bij HVC levert een mailtje op dat de mail is ontvangen. Na een paar dagen wordt trouwhartig gemeld dat het is opgelost. Maar het is helemaal niet opgelost. Het keert vrijwel wekelijks terug, “twee van de drie keer is-ie vol” meldt een buurtbewoner bij de container. Hij gooit zijn plastic – net als ik – weer in de grijze bak.
Het systeem dreigt aan z’n succes ten onder te gaan. HVC heeft er niet op gerekend dat zoveel mensen afval zouden scheiden. Het contract voorziet kennelijk niet in een oplossing waarbij er vaker geleegd of gecontroleerd wordt.
Deze container verdwijnt overigens nog dit jaar. Hij verhuist naar een flatgebouw waar zich binnen de kortste keren dezelfde problemen gaan voordoen. Wij krijgen een bak voor plastic en moeten met het restafval aan de wandel naar een container die natuurlijk dezelfde kuren gaat vertonen als deze. (Wat dan? Je restafval in de plastic-bak? Of het er gewoon maar naast zetten?)
Elke buurt z’n eigen vuilnisbelt.
Eigen schuld, had ik maar niet iedereen van het heil van het scheiden moeten overtuigen.
Piet Bakker
Mijn moeder van 85 heeft katten. Ze heeft houtkrullen in hun bakken in plaats van dat stuifgrind. Die houtkorrels mogen van de gemeente Zaanstad niet in de biobak. Sinds kort moet mijn moeder daarom met die heel zware zakken kattenbakafval een paar honderd meter lopen naar een gebouw aan het eind van de str om daar de zakken te "storten". Dat kan zij op haar leeftijd en in haar toestand dus niet, gemeente Zaanstad! Ik rijd dus 1x per week met de auto voor haar die loodzware zakken naar die container, en ik ben niet de enige hier in de straat, waar veel oudere nensen wonen. Goed voor het milieu hoor, gemeente Zaanstad!
Als oud-medeverantwoordelijke voor soms ook foute gemeenteraadsbesluiten in Oostzaan kan ik de raadsleden anno 2020 slechts een advies meegeven:
“ Is dit beleid of is er over nagedacht?”
Het antwoord vindt u in de meeste gevallen op straat....
Op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden zijn ze ook gestopt met scheiden en inzamelen. Er staat een tweede gloednieuwe scheidingsinstallatie in Rotterdam! Die moet ook draaien. Anders moet er geld hij. Werkt prima! Bewoners blij, eigenaren van de installatie blij, gemeenten blij. Maar die Rotterdamse scheidingsinstallatie is niet van de gemeenten. Dat is het verschil met HVC. Ik mik alles in die ondergrondse container, klaar.
Vorig jaar september kreeg ik een brief van de gemeente over het gescheiden inzamelen van afval en instructies hoe het dan zou moeten. In de loop van het eerste kwartaal zou het worden ingevoerd (Westzanerdijk, Zwaneneiland, e.o.). Het is nu het 2e kwartaal en ik hoor helemaal niets meer. Zou er bij de gemeente een belletje zijn gaan rinkelen, dat het systeem niet werkt? Regelmatig verschijnen hier immers berichten over overlast, afval naast containers,enz. En ook in Zaanstadjournaal zie je geen 'portretten' meer van burgers die enthousiast hun afval scheiden.
Amsterdam heeft besloten volgend jaar het plastic weer gewoon bij het restafval te doen en over te gaan op nascheiding? Dat is immers veel beter! Leiden en andere gemeenten waren daar al veel eerder achter. Zou er in onze gemeente een slimme ambtenaar zijn die dat door heeft en gezegd heeft: stoppen maar met het huidige systeem anders moeten we volgend jaar weer alles veranderen. En dat zou geldverspilling zijn voor een gemeente die toch al krap bij kas zit.
Ik hoop het.
Het kan nog erger, dit heb ik niet zelf bedacht maar twee mannen die bij HVC wat te vertellen hebben zo ook een hoge ambtenaar van Zaanstad die hier over gaat. Toevallig ken ik een paar mensen die een leeftijd hebben bereikt van 92. Deze mensen laten hun boodschappen thuis bezorgen. Kunnen echt niet meer zelf de spullen halen. Wat zegt HVC en de gemeente. Fam. u heeft het thuis laten bezorgen dan zorgen zij ook maar dat het in de container terecht komt.
Nu is deze 100 meter bij hun woning vandaan. Als deze dus vol is moeten de mensen er weer mee terug. Het is te triest voor woorden. Hier is niets van gelogen.
Amsterdam overweegt afvalscheiding van plastic juist af te schaffen! Economen hebben uitgerekend dat nascheiding veel economischer is.
Heeft "de Zaanse politiek" weleens nagedacht over ouderen/mantelzorgers die met incontinentie materiaal (zware luiers e.d.) van hun partner (na een CVA/dementie) naar restafvalbakken moet slepen en als ze vol zijn moeten ze die ook weer mee terugnemen. Ik ken veel van die senioren. Maar de POV niet?
En nu scheiden we en kan HVC het niet aan. Treurig. Ook in de Rosmolenwijk stapelt vuil zich op naast de bakken. Doe iets "Zaanse politiek".
Helemaal mee eens hoor Ton.
Is ondertussen bewezen dat nascheiden voor het milieu en economisch het beste is maar ik denk dat Zaanstad weer eens een beetje eigenwijs is ?
Maar goed, dan halen we toch gewoon over een paar jaar alles weer uit de grond ? Kost een paar miljoen maar ach, geld genoeg schijnt het.
Over het wegbrengen van restafval heb je helemaal gelijk, onze ondergrondse containers staan bijna hier op de hoek en goed ter been dus wij hebben makkelijk praten.
Nou Piet, wij zijn hier in Oud Koog ook overgegaan.
Plastic in de grijze container en restafval zelf wegbrengen.
Aanvankelijk onze bedenkingen hierover maar tot nu toe lijkt het aardig goed te werken.
Natuurlijk is de hoeveelheid restafval voor ons, beiden 70 jaar, beperkt dus niet zo'n probleem maar goed is wel dat het nu wel duidelijk zichtbaar is hoe ontzettend veel plastic er overblijft.
De afvalcontainers hier in de buurt lijken regelmatig geleegd te worden maar natuurlijk zie je hier en daar soms flinke bergen troep er omheen staan, tot
hele huisraad toe maar dat soort volk zal je altijd houden.
Dat blijft een taak van de gemeente hierop streng te handhaven maar dat lijkt een dingetje, zie ook de puinhoop Peperstraat.
Ik begrijp dat de politie het in deze tijd druk met andere dingen heeft en handhaving nu druk is met het uitzoeken van geschikte wapens om ongehoorzame burgers te beboeten of desnoods neer te schieten maar ook daar komt weer een einde aan.
Men moet nu maar eens stoppen met elk probleem dat er is af te schuiven op corona. Dat is wel erg makkelijk want ik zou niet weten waarom hvc die troep niet kan opruimen omdat er griep heerst.