We zijn te goed van vertrouwen. Steeds vaker trappen mensen, vooral ouderen, in de trucs van oplichters. Ze doen zich voor als medewerker van een bedrijf of zelfs als nepagent. In Krommenie zijn inmiddels ook al veel gevallen bekend van ouderen die door nepagenten zijn bedonderd.
Peter Smit van KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord spant zich in om ouderen waakzamer te maken. ‘We zijn veel te makkelijk met het aannemen van telefoongesprekken en het openen van de voordeur’, zegt hij. ‘Zonder te weten wie er staat of zonder dat er een afspraak is, doen we open.’ En dat kan tot vervelende situaties leiden. Zo gebeurt het dat oplichters verkleed zijn als nepagenten en met smoesjes het huis binnendringen om sieraden of andere waardevolle spullen weg te nemen. ‘Ze hebben dan niet eens echte kleding van de politie aan, maar zo’n geel veiligheidshesje die je bij iedere bouwmarkt kunt kopen’, zegt Smit.
Oplichters zijn zeer bedreven in het verzinnen van smoesjes, die worden ook wel babbeltrucs genoemd. ‘Zo’n nepagent vertelt dan dat er lijsten zijn gevonden met huizen waar waardevolle spullen zijn en dat het adres van de bewoner er ook op staat’, legt Smit uit. ‘De oplichter komt dan doodleuk vertellen dat de politie uit voorzorg de waardevolle spullen komt ophalen om ze veilig te bewaren.’
Nietsontziend
Zo zijn er tal van trucs die oplichters toepassen, weet Smit. ‘Ze zijn nietsontziend.’ Vandaar dat KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord erop blijft hameren dat ouderen goed blijven opletten als er iemand voor de deur staat of als ze opeens worden gebeld. ‘Banken bellen niet voor gegevens’, zegt Smit. ‘Sterker nog; wij als burgers kunnen de banken zelf niet eens meer bellen als we wat willen weten.’ Hij heeft dan ook een remedie om niet in de val van telefonische oplichters te worden gelokt:
‘Hang op! Leg neer. En als je het niet zeker weet, zeg dan dat je even terugbelt. Kijk op je bankafschrift naar het nummer van je bank en bel dat om te controleren of je echt met de bank hebt gesproken.’
Ook voor mensen aan de deur heeft Smit een tip:
‘Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen.’
Presentatie
Smit is namens KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord de komende weken iedere vrijdagochtend te vinden in de St. Petruskerk aan de Snuiverstraat in Krommenie. Hij heeft een presentatie gemaakt met handige wenken over oplichters en hun babbeltrucs. Onder het genot van koffie of thee kun je met al je vragen terecht bij Smit, of gewoon kijken naar zijn presentatie.
En als het gaat om vreemde mailtjes, of phishing, kun je ook bij De Orkaan terecht. Wij hebben een speciale rubriek waarin we niet alleen uitleggen wat phishing is maar ook met voorbeelden komen.
Door Di-Lan Sun. Foto: De Orkaan.
Te goed van vertrouwen? Wat een onzin zeg.
Verloedering van de samenleving door het verdwijnen van respect, normen en waarden.
Te lage pak kans en straffen die niet in verhouding staan met de schade die dit soort tuig bij mensen aanricht.
"....op te laten monteren...." kuch, maar dan zonder het woordje op natuurlijk
Peter Smit van KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord, ik weet een goed middel om geen oplichters meer aan de deur te krijgen!
Adsviseer alle ouderen een goed in het zicht hangende video deurbel te (laten) installeren. Via Zaankanters voor Elkaar kunnen ouderen desgewenst gratis hulp (laten) vragen om de deurbel op te laten monteren en aan te sluiten. Er zijn ook video deurbellen te koop die geen internet vereisen, maar met een lokale, of interne opslag werken.
Die oplichters willen niet herkenbaar in beeld gebracht worden, dus als er een video deurbel hangt lopen ze dat huis 100% zeker voorbij. Ze kosten (helaas) soms wel een paar centen, maar het is de investering dubbel en dwars waard.
Het is een landelijk probleem, vergroot de pakkans door camera's en straf ze zo, dat ze het geen 2e keer proberen.