Circa anderhalf jaar geleden reed een wagen van HVC de wandelbrug over het Hoendiep (ter hoogte van ingang Vledderdiep) in ’t Kalf kapot. Hetzelfde was in 2014 ook al eens gebeurd. Anno 2024 is de wandelbrug nog steeds niet hersteld en dus onbegaanbaar. Een doorn in het oog van bewoners.
Ooit verbond de brug de voordeuren van de huizen van het Vledderdiep en het Drostendiep. Naast een functioneel looppad was het, volgens onze redacteur die een groot deel van zijn jeugd in ’t Kalf heeft doorgebracht, ook een aangename speelplek voor kinderen. Net een kasteel, waarvan de kantelen bestonden uit een ijzeren hek.
Troosteloos
Kasteel aan ’t Kalf (en ja, die naam hebben we zelf verzonnen) is volgens naaste bewoner Jan Tieland veranderd in een ruïne. Volgens hem is het overigens de zesde keer dat de brug kapot is gereden in de tientallen jaren dat hij er woont. ‘Troosteloos’ en ‘verlaten’ noemt hij het kasteel. Ook zou de trapopgang naar de ruïne verwaarloosd zijn. Tieland deed melding van de situatie met de vraag of de trap gereinigd kon worden. In het antwoord op de melding (in handen van De Orkaan) zegt de gemeente dat het kasteel ‘privéterrein’ is en de gemeente hier geen onderhoud aan doet.
Onzin volgens Tieland. Zo zou het kasteel en de trap in het verleden verschillende keren zijn gereinigd door de gemeente. Op een nieuwe melding heeft de gemeente wel gehoor gegeven. Volgens de bewoner heeft de gemeente groen geknipt, waarbij het groenafval op de straat is achtergebleven. Ook zou er wat geveegd zijn, volgens Tieland lang niet genoeg. Vooral onder de met tralies omringde toren van het kasteel (de kerker?) zou het smerig zijn gebleven en steekt er onkruid door de tralies en stoeptegels heen (onder de afbeelding tikken we door).
Duurzaam
De gemeente beaamt dat het kasteel toch geen privéterrein is. De gemeente is eigenaar en verantwoordelijk voor ‘een duurzame oplossing”. De gemeente zegt dat ze na de zomer met de direct omwonenden in gesprek zal gaan over een oplossing. Het heeft volgens de gemeente even geduurd omdat ze een aantal onderzoeken moesten verrichten. Zo zou er onderzoek zijn gedaan naar de technische mogelijkheden en wat er wenselijk en noodzakelijk is vanuit de toegankelijkheid. Jan Tieland weet trouwens wel wat volgens hem een passende oplossing zou zijn:
“Die brug (of het kasteel red.) werd, laten we zeggen, door één of twee personen per maand gebruikt en voor de rest nooit. Dan zeg ik breek dat ding lekker af en maak de betonnen trap aan de buitenkant dicht zodat de mensen niet verder kunnen, haal die toren weg en maak er voor mijn part een groenperkje van of wat dan ook.”
Ook zou de toren volgens Tieland een gevaarlijke verkeerssituatie opleveren omdat als je van het Vledderdiep naar het Hollandsch Diep afslaat het verkeer alleen goed zichtbaar is als je stapvoets rijdt. Het verkeer wat Tieland dan tegemoetkomt zou met regelmaat veertig tot vijftig kilometer per uur rijden.
Door: Rick Nieborg (tekst & eerste en derde foto) Tweede foto: Jan Tieland.