Lijn 45, het jeugdboek van Merel Kan over de Tweede Wereldoorlog, gaat over zes kinderen die terug in de tijd reizen. Tijdens de bezetting komen ze terecht in een avontuur met aanslagen, razzia’s, hulp aan onderduikers, verborgen wapens en jodenvervolging.
Hun reis is verzonnen, de gebeurtenissen niet. In die tijd was er een razzia op de Burcht, moesten er neergeschoten Engelsen gered worden en werd er voor het stadhuis een aanslag gepleegd.
Veel van de avonturen spelen zich af rond de Bonifatiuskerk in de Oostzijde. Daar werden wapens verborgen, het verzet had er zijn hoofdkwartier, er zaten onderduikers terwijl de illegale De Typhoon tegenover de kerk gemaakt werd door het Katholieke verzet.
Kapelaan Groot en pastoor Van der Marck speelden beiden een belangrijke rol in het verzet. Ze komen ook in Lijn 45 voor, net als pastoor Groenhardt. Die laatste bestaat niet echt, maar de naam verwijst naar de huidige pastoor: André Goedhart van de Bonifatiuskerk.
Op de foto neemt Goedhart het boek in ontvangst van auteur Merel Kan, op de foto is rechts het portret van pastoor Van der Marck te zien.
Het boek (uitgeverij De Orkaan) wordt vanmiddag (3 mei) om 16:00 – samen het het Monumenten Spreken boek – gepresenteerd in de Vermaning in Koog Zaandijk. Iedereen welkom!
Meer informatie over het boek op de Lijn 45 pagina van De Orkaan. Hieronder Lijn 45 in de etalage van Boekhandel Stumpel in Krommenie (naast Sophia Loren).