De verkeerschaos op het parkeerterrein van de basisscholen Et Buut en Westerkim, in Oud-West, zorgt volgens ouders voor gevaarlijke situaties. Anderen zijn ruim een uur kwijt om hun kroost op te halen. De scholen willen illegale parkeerders aanpakken om de situatie te verbeteren.
De Orkaan kreeg een tip over het parkeerterrein dat gedeeld wordt door de scholen Et Buut (480 leerlingen) en Westerkim (175 leerlingen). Een bezorgde ouder mailde:
“Het parkeerterrein is simpelweg te klein voor al die weggebruikers. Ik hoop dat de gemeente actie gaat ondernemen. Niemand wil dat het misgaat, maar het lijkt onvermijdelijk dat dat een keer gaat gebeuren.”
Op een woensdagmiddag in mei bezochten De Orkaan’s ombudsjournalisten de scholen, op het moment dat die uit gingen. Talloze blije kinderen rennen hun ouders tegemoet, een enthousiaste peuter kegelt ons bijna omver. Maar de ouders zien er een stuk minder blij uit. Vanaf de smalle ingang bij de Provincialeweg staat het parkeerterrein helemaal vol. Auto’s kunnen niet voor of achteruit: er zit niets anders op dan wachten tot de voorste bestuurder zijn of haar kind heeft opgehaald. Wim Tavenier komt zijn dochtertje ophalen:
“Ik sta al drie kwartier op haar te wachten, want als je later komt is er geen parkeerplaats meer te vinden. Met de auto je kind ophalen kost je hier makkelijk een uur.”
Een andere vader komt met een bakfiets bij de school aan en maakt een gebaar van hopeloosheid, terwijl hij tussen de stilstaande auto’s door laveert. Een moeder roept ‘vreselijk toch’ – wanneer ze ons foto’s ziet maken. Een docent, die een trouwe Orkaan-lezer blijkt, heet ons vriendelijk welkom. Na even doorvragen krijgen we een reactie van de school over de situatie.
Brigit Schumacher is voorzitter van het College van Bestuur van Zaanprimair, de scholengroep (24 scholen) waar Et Buut onder valt. “Parkeerproblemen zijn er wel vaker bij scholen, maar de situatie bij Et Buut is wel het meest zorgelijk,” aldus Schumacher. Ze noemt de maatregelen op die door de gemeente zijn genomen:
“Er stonden eerst betonnen randjes, die zijn weggehaald om wat meer ruimte te krijgen. Tevens staat het stoplicht voor de baan richting onze school langer op groen en hebben we lijnen op de parkeerplaats getrokken. Echter, een extra in- of uitgang bleek op geen enkele manier mogelijk. Dit probleem heeft geen makkelijke oplossing.”
Wildparkeerders
Ouders, schoolmedewerkers en bestuursvoorzitter Schumacher wijzen een mogelijke oplossing aan: “Misschien wel driekwart van de auto’s op het parkeerterrein staat daar de hele dag. Die zijn vermoedelijk niet van ouders of leerkrachten, maar van mensen die gratis vlakbij het station willen parkeren,” stelt Schumacher.
“Dat mag helemaal niet en er staan ook borden die dat aangeven, maar omdat dat prive terrein van de school betreft, handhaaft de gemeente niet. Onze leraren gaan ook niet zelf met wielklemmen aan de slag. We kunnen eventueel de slagboom na schooltijd dicht gaan doen zodat wildparkeerders niet meer kunnen vertrekken. Dat heeft een afschrikwekkend effect.”
De verkeerssituatie zal in de komende twee jaar vermoedelijk niet verbeteren, zo laat de school weten. Tot die tijd is het advies: kom zoveel mogelijk lopend of met de fiets.
Door Arne Doornebal (ombudsjournalist De Orkaan) en Sanchita Parajuli.
Een drama is Maar misschien een slagboom met een pas dan komt er niemand in die de pas niet heeft op gelost
Misschien verbieden met de auto te komen, goeie oefening voor ouders en zeker voor de kinderen, om gewoon te fietsen of te lopen. Het is toch van de zotte dat ze allemaal gebracht moeten worden,
Dan worden ze maar nat, regenpak doet wonderen voor deze verwende kinderen, maakt ze weerbaar
Regelt u dan even dat alle werkende ouders een uur later mogen beginnen op hun werk? Het is natuurlijk een consequentie van wat wij als samenleving willen. Wij willen iedereen aan het werk. De consequenties zijn dat beide ouders optijd op hun werk moeten zijn en ondertussen moeten de kinderen ook nog naar school. Het resultaat is dat de snelste route van huis naar werk met kinderen brengen met de auto is. Vandaar ook dat alle ouders gestresst zijn en geen tijd hebben voor elkaar.
Nu wil ik daarmee het gedrag niet goed praten want ik ben het met velen hier eens dat het gaat om ikke, ikke, ikke. Het is een product van wat wij, u, ik, iedereen hier op de site en in Nederland creeert. En uiteraard kunt u dan zeggen dat het niet uw wens is maar dan wel van de rest van de 16.999.999 Nederlanders. Ah fijn dat is de realiteit waar we in zitten en wat we samen gecreeed hebben.
Nu is het zo dat de gemeente, wetende dat dit de samenleving is en wat ook zoals te lezen valt door de omwonenden is aangegeven, rekening mee kan houden in de opzet van de school en de 200+ woningen die er gebouwd gaan worden. Echter zeggen zowel gemeente als ontwikkelaar dat ze van niets weten en “overvallen worden door de situatie”. Het is allemaal niet zo moeilijk het is gewoon logisch nadenken.
Een simpele oplossing was gewoon afdwingen dat er voldoende parkeerplekken ontwikkeld werden. Echter dat kost geld. En dat is exact wat de gemeente niet heeft (19 miljoen euro in de min) en dus wordt wederom het probleem afgewenteld op bewoners en “vervelende ouders”. Verdeel en heers!
Min reactie op de reactie van Erik,
maak het niet persoonlijk. Het feit dat ik vind dat het probleem veroorzaakt wordt door het (ontbrekend) beleid van de gemeente Zaanstad is geen reden om mij een extra rijbaan te geven en een priveparkeerplaats. Daar heb ik niets aan, want ik kan mijn fiets gewoon binnen zetten. Aan auto's doe ik niet. Je hebt natuurlijk wel gelijk als het gaat om de mentaliteit van de ouders; lekker alles met de auto doen. Maar als je in Zaanstad je kind op een school kan plaatsen ver weg van je huis krijg je die ouders echt nooit uit hun auto.
Beste Fons, Het was en is niet mijn bedoeling om het persoonlijk te maken. Ik probeer mijn mening te geven over de dingen zoals ik ze zie en probeer zoveel mogelijk in het algemeen te reageren en ik schiet wel eens uit (en soms heb ik het gewoon mis en dat mag ook gezegd worden)
De buurt heeft inderdaad vanaf de 1e bewonersbijeenkomst in 2018 gewaarschuwd en geprobeerd constructieve bijdrages te leveren.
Zodra beide nieuwbouw projecten t.w. "De Kroon" en "Borghese" opgeleverd zijn, zal het naar verwachting nóg drukker worden.
Slechts voor een aantal nieuwe bewoners van beide projecten, is er straks beperkt parkeerruimte onder de appartementen.
Maar veel nieuwe woningen krijgen helemaal geen parkeerplek meer en ook geen vergunning om elders in de wijk te parkeren.
Wacht even, "de buurt" Begrijp ik dit goed? Als in mensen in de buurt van de school? En de mensen uit de buurt hebben een auto nodig om hun kinderen op te halen? Ben ik nu gek, of begrijp ik iets niet? Laat met even herhalen, mensen uit "de buurt" hebben een auto nodig om hun kinderen van school te halen? Als ik praat over "mijn buurt" dan doe ik de dingen meestal lopend en in het uiterste geval op de fiets....
Beetje flauw Erik. Dan maak ik er van: Buurtbewoners hebben vanaf de 1e bewonersbijeenkomst in 2018 gewaarschuwd.
Beste Jack, Voor wie is de nieuwe school gebouwd? voor de buurt bewoners in oud west toch, je praat tenminste over buurt bewoners. Nu is de school gebouwd en ligt er een sloot tussen de buurt en de plek waar die school is gebouwd en er is alleen maar een brug aan het einde van de Parkstraat, waar geen auto's overheen kunnen. Conclusie, mensen uit de buurt met een auto moeten nu met de auto over de van Goghweg of via de Stationsstraat, en die buurtbewoners ervaren nu parkeer problemen bij de school dat het 5 tot 10 minuten lopen is vanaf de andere kant van de sloot. Ik hoor graag wat ik nu precies verkeerd zie en wat er flauw is. Het is niet mijn bedoeling om je persoonlijk aan te vallen, ik probeer te begrijpen wat ik niet snap.
Hallo Erik. De hele situatie qua verkeersveiligheid, parkeerplaatsen etc is vanaf eind 2018 uitgebreid door een bewonersgroep met tellingen, cijfers en andere data onderzocht. Er is meerdere keren gewaarschuwd richting gemeente en school.
Uit tellingen blijkt dat veel ouders (met auto) niet uit de buurt komen. De situatie die is ontstaan hebben wij al jaren terug zien aankomen. Het is net van Jan Mulder meldt: "gewoon logisch nadenken" Dat de school, gemeente en ontwikkelaars "overvallen worden door de situatie” is 🤣
Om constructief te blijven. Bij de opening van de school is het een aantal weken redelijk goed gegaan. Toen stonden er verkeer regelaars. Misschien, dat zoiets met behulp van ouders zoiets mogelijks is. Dat laatste lijkt me sowieso een goed plan, op het moment dat er een "kiss and ride" met een rotonde komt waar de ouders heel even hun kind kunnen afzetten. Een 2e idee is b.v. mensen die daar echt moeten parkeren voor hun werk een vignet te geven zodat de ruimte is voor parkeren 58 plekken (volgens de omgevingsvergunning is gereserveerd) optimaal gebruikt kan worden.
Als je naar de kern van het probleem kijkt zijn er m.i. v.n.l. 's middags rond half 3 problemen bij het ophalen van de kinderen. 's morgens niet, of veel minder, dan zijn er tot 9:00 vele (gratis) parkeer plekken in de buurt.
Als je nu zeg, een 2e tijd window van 14:00 t/m 15:00 waarbij ouder/verzorger hun auto in de buurt kunnen parkeren, dan zijn mogelijk de grootste problemen opgelost. Immers de parkeerplekken van mensen die werken zijn dan nog vrij.
Mocht e.e.a. wettelijk niet kunnen, dan kun je het natuurlijk gedogen, door op die tijd de scan auto ergens anders te laten rijden. Of maak de kosten voor parkeren in de dal uren heel goedkoop.
De buurtbewoners hebben overlast van ouders die hun kind van ver buiten de buurt naar de school komen brengen.
Ehum, "terwijl" het 5 tot 10 minuten lopen is vanaf de andere kant van de sloot. (Kleine correctie)
Geef die kinderen een fatbike dan zijn ze zo thuis 😉
Misschien op de fiets?
Of lopen. Dat zal toch wat zijn.
wat dachten de ouders er van om de kinderen gewoon afgezette bij de school..je hoeft je kind toch niet naar binnen te brengen. en met het ophalen afspreken waar er in de buurt de auto op je wacht. maar tegen wooordig worden de kinderen gepampet en kunnen niets meer. ja een grote mond als het hun niet aanstaat. maar warom moeten kinderen naar schol gebracht worden en dan ook nog met de auto. vroeger ging het over klaarovers en nu over parkeren. julli moeten eens weten wat een overlast dit in de buurt geeft al die geparkeerde auto's want ze staan niet alleen op het parkeettein bij de school.
Het grootste deel van het probleem ligt bij de gemeente Zaanstad. De gemeente hanteert een beleid om het autoverkeer terug te dringen. Maar de scholen Et Buut en Westerkim bestaan in meerderheid uit leerlingen die helemaal niet in de wijk wonen. Daarmee zorg je er ook voor dat het autoverkeer toeneemt. En als je bedenkt dat er ook nog plannen in de maak zijn om nog een school te bouwen in de omgeving mag je je afvragen of het verkeersbeleid en het onderwijsbeleid wel op elkaar afgestemd wordt. Niet dus. Dat er op de parkeerplaatsen ook geparkeerd wordt door derden, klopt wel. Maar in de tijd dat er een slagboom gebruikt werd, stonden de parkeerplaatsen ook vol tijdens lesuren, dus vermoedelijk komen de leerkrachten ook massaal per auto. En Et Buut steekt de kop vervolgens in het zand en adviseert de ouders om "ergens" in de buurt te parkeren. Waar dan? De hele omgeving is betaald parkerengebied.
laat die kinderen toch lekker lopen ze zijn toch niet van was en lopen is ook gezond maar ja ze zijn verwend.
De meeste leerlingen van de basisscholen komen uit hun eigen 'postcodegebied'. Voor de gezonde mens op fiets- of loopafstand.
Doordat ouders direct door willen/moeten naar bijv. werk, is het 'lekker makkelijk' om de auto ye nemen! Gedeelde verantwoordelijkheid m.i.!
Nee, Beste Fons, het probleem ligt niet bij de gemeente Zaanstad, het probleem ligt bij de ouders die te beroerd zijn om hun kinderen naar een school te sturen die in "hun buurt" ligt en aan ouders die perse hun "kids" met de auto (willens en wetens) schijnen te moeten brengen en op te halen. En sorry, maar verkeersbeleid en schoolbeleid op mekaar afstemmen klinkt helemaal super triest, zullen we voor jou een extra rijbaan creeeren en een prive parkeerplaats reserveren voor je zodat je verder nergens last van hebt(dit is niet persoonlijk bedoeld, meer richting de mensen die niet in de buurt wonen van "de" school en hun kinderen naar een school willen sturen die een bepaalde reputatie heeft, ik maak het op het Vissershop ook mee, smorgens tussen acht en negen scheuren de auto's door mijn straat omdat de "ouders" hun kroost naar de Vissershopschool willen/moeten brengen. Dat ze vervolgens als gekken door mijn straat scheuren om op tijd te komen is niet van belang. Belangrijker is dat ze kunnen parkeren en niet te lang hoeven te wachten) Het is een mentaliteits kwestie en die is ver te zoeken bij een belangrijk aandeel van de mensen in onze samenleving, ikke, ikke, ikke is in deze mentaliteit het belangrijkste
Kijk eens in Westerkoog als de scholen beginnen of uitgaan. Dramatisch gevaarlijke situaties.
Niet alleen in Westerkoog, ook in Zaandijk zie ik dit, ik denk dat dit probleem zich bij de meeste lagere scholen voordoet.
Maar de politie en /of handhaving zijn te beroerd om hier tegen op te treden.
Als ze bij iedere school regelmatig gaan controleren dan is het gat van 19 miljoen euro in de begroting dat Zaanstad de komende jaren verwacht, in no time gedicht.
Privéterrein van de school? Niks privéterrein, het is gewoon openbare weg en iedereen mag er parkeren.
Zeker 10 jaar terug, toen de plannen voor de school concreet werden hier al voor gewaarschuwd , is echt een plan van een waanzinnige geweest om dit zo te creëren.
Er zou toch een parkeer garage komen had ik gehoord!!!
Wat vaker de fiets pakken?
Als ik een kleinkind daar ophaal zie ik ouders die een paar straten verder wonen met de auto aankomen.
Is soms inderdaad een chaos.
Met voorbij scheurende brommers die rakelings lang de kinderen gaan.
Een fietspad naast de uitgang is niet echt handig.
Maar enige zelfreflectie zou de ouders niet
misstaan.
Laat je kind lopen of fietsen waarom moet het met de auto gebracht worden
Je kan ook verderweg veilig parkeren. Het beste is lopend of per trapfiets. Goed voor de kids en ouders. Voorkomt versnelling obesitas etc.
Helpt ook nog eens prima tegen obesitas !
En van een beetje regen is nog nooit iemand gesmolten hoor, we zijn niet van suikergoed.
De omwonenden hebben de gemeente hier al jaren voor gewaarschuwd. Echter wilde de gemeente maar de school er niets van weten. Het argument van het college van bestuur is onzin. Hier is vanaf dag 1 voor gewaarschuwd maar niemand wilde luisteren. En nu het probleem er is is het zogenaamd onoplosbaar. Erg makkelijk je kop eerst in het zand steken om vervolgens te roepen dat je het niet kan oplossen. Wederom een voorbeeld hoe de gemeente niet praat met de burger en nergens naar luistert!