Januari 2025 kreeg twee zware stormen op 1 en 6 januari voor z’n kiezen en op 24 januari nog een staartje van Éowyn. De gemiddelde temperatuur van 4,0 °C was gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Wel viel er veel regen met in Zaandam een neerslag van 118,8 mm tegen het normaal gemiddelde 80,9 mm. Hoewel we van 14 t/m 24 januari een extreem lange sombere periode hadden scheen de zon uiteindelijk deze maand toch nog zo’n 62 uur tegen normaal 68 uur.
Door Hessel Kraaij
1 januari: Na een sombere maand december en een record aan neerslag tapte 2025 helaas nog niet uit een ander vaatje. De Nieuwjaarsdag begon met de eerste Nieuwjaarsstorm in dertig jaar. Op Vlieland nam de windkracht in de vroege nacht toe tot windkracht 9, terwijl IJmuiden korte tijd windkracht 10 registreerde. Achter het stormveld kwam een bak water naar beneden. Met totaal 23,1 mm regen werd het de natste Nieuwjaarsdag van de afgelopen 20 jaar. Vorig jaar ging januari ook met veel regen van start, maar toen viel de grootste hoeveelheid van 25,6 mm op 2 januari.
5 januari: Nog nooit viel er zoveel regen op 5 januari als dit jaar. De dag begon met een laagje sneeuw van zo’n 1 cm bij een temperatuur van 0,2 graden. De sneeuw ging al snel over in natte sneeuw c.q. regen. Rond 11.00 uur begon het echt te regenen om niet meer droog te worden. Uiteindelijk bedroeg de totale neerslagsom 25,4 mm, waarmee de eerste vijf dagen van januari een neerslagsom van 59,9 mm noteerde. Gelijk met de regen stroomde ook warme lucht het land binnen en steeg de temperatuur naar 11 graden in het begin van de avond.
6 januari: Het nieuwe jaar was nog geen week onderweg, of er is al sprake van de tweede storm van het jaar. De storm, die de naam Floriane heeft gekregen, is de derde winterstorm van het Nederlandse winterseizoen. In IJmuiden werd tussen 14.00 uur en 15.00 uur een gemiddelde windkracht 9 gemeten, meldde Weeronline. Ook kwamen er zware windstoten voor in het land. De zwaarste windstoot tot dusver werd gemeten in Hoek van Holland met 108 kilometer per uur. In IJmuiden was er een windstoot van 105 kilometer per uur.
Opmerkelijk was de golf aan warme lucht die over land stroomde met een maximum van 12,2 °C. Van zondag 16.00 uur tot maandag 14.00 uur lag de temperatuur tussen de 10,5 en 12,2 graden.
8 januari: Eindelijk weer eens een dag met overwegend mooi zonnig en bijna windstil weer. 66% zonuren bij gemiddeld 3,9 graden.
Vorst
11 januari: Vierde vorstdag met een minimum van -2,4 °C. Na de koude start werd het een zonnige dag met 80% zonuren en een dagtemperatuur van 1,2 °C. Niet overal was het echter zo’n rustige winterdag. In Brabant en Limburg veroorzaakte de sneeuwlaag een dichte mist en werd het de eerste ijsdag van het seizoen. In Groningen ging de sneeuw en regen over in ijzel en veroorzaakte dat tientallen ongelukken.
12 januari: Met een zonpercentage van 67 en weinig wind was het een aangename winterdag. In het noorden en zuidoosten van het land opnieuw ongelukken door gladheid, maar in de Zaanstreek was hier niets van te merken. Aan het eind van de dag steeg de luchtdruk tot 1042,3 hPa. Nog niet eerder registreerde ik zo’n hoge luchtdruk. Tot nu toe was 1040,0 hPa op 12 januari 2022 de hoogst geregistreerde waarde. De hoogste luchtdruk ooit gemeten in Nederland is 1050,0 hPa. Dit werd geregistreerd op 26 januari 1932 in De Bilt.
18 januari: Mistig en koud maar nog net geen ijsdag. De maximumtemperatuur kwam niet hoger dan 0,0 graden, maar daarmee is het nog net geen ijsdag. Daarvan is sprake als het de hele dag blijft vriezen. Ook de hoogste temperatuur van het hele etmaal ligt op een ijsdag dus onder nul. Voor de laatste ijsdag moeten we terug naar 9 januari 2024 toen de temperatuur niet hoger kwam dan -0,6 graden. Overigens was het bij onze buren in Oostzaan met een maximum van-0,4 °C wel degelijk een ijsdag. Ook in De Bilt bleef de temperatuur de hele dag onder het vriespunt en was er een recordperiode van 762 dagen weer eens sprake van een landelijke ijsdag.
22 januari: Ook vandaag weer zwaar bewolkt en daarbij de negende dag zonder zon. Met een minimum van -0,6 °C de 11evorstdag.
24 januari: Storm Éowyn heeft op de vroege ochtend een record gebroken. Om 5.00 uur werd aan de Ierse westkust voor het eerst een windstoot van 183 kilometer per uur gemeten. Bovendien is de stroom uitgevallen bij meer dan 560.000 Ierse gebouwen. Op het Schotse eiland Tiree werd vanochtend een laagste barometerstand van 941,9 hPa gemeten. Voor ons land bleef de storm beperkt tot een windkracht in de kustprovincies en bleef het de hele dag regenachtig met 5,8 mm neerslag bij gemiddeld 7,7 graden.
30 januari: Half bewolkt en met 48% zonuren duidelijke verbetering van het weer. Temperatuur 7,0 graden.
Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op ‘weerstation Zaandam-Peldersveld’. Hij schrijft daar maandelijks over op zijn weblog. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier – maandelijks over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.
Boven de temperatuur van de afgelopen 13 maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. Januari zat precies op het gemiddelde van de afgelopen jaren.
Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Januari 2025 was dus natter dan gemiddeld.
Data en tekst: Hessel Kraaij / grafieken: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto boven: toeristen begin januari in de storm op de Zaanse Schans (Marion Kors).