In december werd J.H. Beheer BV, een bedrijf van de Zaanse ontwikkelaar Jan Hein Bakker, failliet verklaard. Volgens Bakker het gevolg een slepend juridisch conflict over investeringen in België.
Nu blijkt dat Bakker ook met Woningstichting Rochdale juridisch in de clinch ligt. Bovendien is de ontwikkeling van het Sportfondsenbad wel degelijk in gevaar omdat de aandelen van de Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad deels bij de failliete BV zijn ondergebracht.
1. Het Rochdale-pand op het Zaaneiland
Eén van de andere BV’s van Bakker, JH Bakker Bouwprojecten, verhuurde kantoorruimte in het Rochdale-gebouw op het Zaaneiland.
Bakker huurde het pand en had recht op koop. Volgens de ontwikkelaar was er conflict over de datum waarop het pand zou worden overdragen. Voordat dat kon plaatsvinden zette Rochdale Bakker het pand uit. De gedwongen ontruiming lijkt een juridisch staartje krijgen.
Dagblad Zaanstreek schreef gister dat Woningstichting Rochdale een vordering van één miljoen op twee BV’s van Bakker heeft in verband met de exploitatie van het kantoor op het Zaaneiland. Bakker zelf ontkent dat tegenover De Orkaan, sterker nog, hij eist zelfs geld van Rochdale:
“Wij vorderen 3 miljoen van Rochdale. Er is geen financiële verplichting van ons aan Rochdale. Wij vragen ook nog steeds nakoming van de leveringsplicht door Rochdale.”
2. Het Sportfondsenbad
De failliete BV was gevestigd op het adres Zuiderweg 75 in Wijdewormer, hetzelfde adres waar de Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad is gevestigd. Volgens Bakker was er geen relatie: “er staan wel zeven BV’s op dat adres ingeschreven.”
Maar op de vraag of de investeringsmaatschappij tot de boedel van het failliete J.H. Beheer BV behoorde stelt Bakker dat dit inderdaad deels het geval is: “De aandelen van de investeringsmaatschappij zijn voor een deel in eigendom bij JH beheer BV.” Wat betekent dat het Sportfondsenbad wel degelijk bij het faillissement is betrokken.
Volgens Bakker is de Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad eigenaar van het bad. Dagblad Zaanstreek stelt echter dat er van een formele koop nooit sprake is geweest. Bakker ontkent ook dit: “Het pand is met erfpacht in eigendom overgedragen.”
De gemeente Zaanstad laat desgevraagd weten dat “er een erfpachtovereenkomst is gesloten met Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad“.
Bakker heeft ook nog een appeltje te schillen met de gemeente omdat die “tegen de afspraak” de helpende hand hebben toegestoken bij de komst van een Medisch Centrum bij het Van Raaltepark, waardoor de plannen voor zijn eigen Medisch Centrum in het Sportfondsenbad letterlijk in het water vielen.
3. Reliplan
In de Belgische affaire is volgens Bakker ook sprake van een omgekeerde wereld, het bedrijf Reliplan, waarvan Bakker voor de helft eigenaar is, eist weliswaar 4 ton van Bakker, maar Bakker zelf eist nog veel meer van het Belgische bedrijf:
“Wij hebben in die procedure een vordering van 7 ton. En hebben ook een procedure gewonnen en een verloren. In beide zaken loopt hoger beroep. Dat heeft de rechtbank helaas en onterecht niet willen afwachten. Het gaat inderdaad om een 50% eigen vennootschap waar wij nooit een euro uit gehad hebben en onze partner heeft onterecht 1 miljoen opgenomen. Daarover gaat het hoger beroep.”
Het klooster in het Belgische Durbuy dat op de website wordt aangeboden:
‘een juridisch straatje krijgen’
--> staaRtje te
Messcherp als altijd!