D66-raadslid Jan de Vries staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op en onverkiesbare lijst bij zijn partij. Maar De Vries vindt dat hij “nog niet klaar is”. Als hij genoeg voorkeurstemmen krijgt op 16 maart 2022 zal hij zijn zetel gewoon innemen.
Die kans is groot volgens De Vries (Krommenie): “elke keer dat ik gekozen ben, had ik genoeg stemmen voor een voorkeurszetel”.
Dat De Vries niet op een verkiesbare plek staat, is het gevolg van een regel van het landelijke bestuur van D66 waardoor raadsleden na een aaneengesloten periode van 12 jaar geacht worden niet in de raad terug te keren. Volgens De Vries is dat een beetje ‘zeurpieterig’ van het bestuur, “oudgedienden zoals ik en Martin Hoek hebben daar moeite mee. Bovendien bestaat de kans dat het collectief geheugen verdwijnt uit de raad.”
De Vries wil zich – als hij wordt herkozen – vooral inzetten voor jongerenhuisvesting, waarom er (“nomdedju”) nog geen Tiny Houses in Zaanstad zijn, is voor hem een grote ergernis. Dat ‘inzetten’ wil hij zeker twee jaar doen, dus als er genoeg Klaine Hoisies komen, stapt De Vries in 2024 alsnog op.
20 dienstjaren
Jan de Vries zat van 1990 tot 1998 in de raad en daarna vanaf 2014 tot nu, samen 20 dienstjaren (alleen Ruud Pauw van ROSA heeft een nog langere staat van dienst, hij zit vanaf 1998 onafgebroken in de raad).
De Vries staat niet op één van de eerste 9 plekken op de ‘advieslijst’ van D66, de leden moeten zich daar morgenavond nog over uitspreken. De volgorde kan nog veranderen.
D66 heeft nu drie zetels (De Vries: “we kwamen er geloof ik 60 tekort voor een vierde”). Als De Vries via voorkeurstemmen wordt gekozen, kan dat slecht nieuws zijn voor raadslid Rob Karst (3e) en fractie-assistent Thijs de Lange (4e). Steunfractielid Merel Kingma staat op een verkiesbare 2e plaats.
Als D66 toetreedt tot het college en een wethouder (Hoedemaeker?) vanuit de fractie levert, schuift iedereen een plekje op. Dat is geen ondenkbaar scenario. De huidige D66-wethouder Annette Baerveldt is ‘ingevlogen’ vanuit Velsen nadat haar voorganger Sanna Munnikendam zich gedwongen zag om af te treden. Dat er opnieuw iemand van buiten wordt gevraagd, is niet erg waarschijnlijk.
D'66 schijnt het moeilijk te vinden om zich aan de regels te houden, in de wet staat dat wethouders in de gemeente moeten wonen waar ze wethouder zijn, of daar naartoe willen te verhuizen.
D'66 heeft in de tweede kamer geprobeerd die regel te veranderen, dat is niet gelukt.
Maar zelf hun eigen regels worden in de wind geslagen, van mij mag de Heer de Vries als hij stopt met asielzoekers naar Zaanstad te halen, nog jaren in de Gemeenteraad zitten. Maar als zijn eigen partij daar regels over heeft, wie is hij dan om zich te groot te voelen om zich daar aan te houden.
Als de Heer de Vries genoeg voorkeurstemmen krijgt op 22 maart, is hij wel een week te laat. de volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden namelijk plaats op woensdag 16 maart 2022
Die 22 maart is een fout van de redactie (en is rechtgezet), niet van Jan de Vries (die overigens ook niks over asielzoekers heeft gezegd in zijn antwoord op onze vragen).
Correctie: de kandidaten presenteren zich morgenavond aan de leden. In de daarop volgende weken mogen de leden middels electronische stemming de definitieve lijstvolgorde bepalen.