J.H. Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen, onder meer betrokken bij de ontwikkeling van het Sportfondsenbad in de Mauvestraat, is failliet. De ontwikkeling van het Sportfondsenbad wordt daarmee zeer onzeker. (Zie *Update voor reacties.)
Aannemer HSB-Bouw heeft de hekken bij het bad weggehaald en de gereedschappen in het gebouw verwijderd volgens de Bewonersvereniging Schilders en Waddenbuurt en Koog Bloemwijk.*
De gemeente Zaanstad heeft het pand aan Bakker verkocht “ondanks de vele waarschuwingen, dat voor een scenario zoals zich dat nu heeft afgespeeld moest worden gevreesd” aldus de bewonersvereniging.
Op het gebied van faillissementen, onafgemaakte projecten, mislukkingen en onbetaalde rekeningen heeft Bakker inmiddels een reputatie opgebouwd.
Paramedisch centrum
In het sportfondsenbad zou een paramedisch centrum moeten komen. Maar het project kwam niet van de grond. In het Van Raaltepark kwam overigens wel zo’n centrum.
Bakker is berucht in de buurt omdat bij een eerder faillissement de bewoners van het complex op het Van Raaltepark met grote schulden zijn opgezadeld. Ook heeft hij ooit het plan gehad om het havenkantoor op de Oostkade te herbouwen in oude stijl.
Zaanse Ontwikkelings Maatschappij
In februari 2015 ging al de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij failliet, één van de poten van het bedrijf van Bakker. “De historie van bouwbedrijf Jan Bakker Zaandam, de Zaanse Bouw Maatschappij en de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij kan dan ook in grote lijnen worden gezien als de historie van JH Bakker Bouwprojecten BV.” aldus de website van J.H. Bakker.*
In de zomer werden de kantoren van J. H. Bakker in het voormalige Rochdale-pand op het Eiland ontruimd. Vanaf 2013 werd het kantoorgebouw door www.mooitehuur.nl van JH Bakker Bouwprojecten BV geëxploiteerd. Volgens Bakker is er wel ontruimd en was er een “juridische strijd” tussen eigenaar Rochdale en zijn bedrijf, maar het conflict ging niet over de huurafdracht maar over de afnamedatum van het gebouw, Bakker huurde namelijk met “recht op koop”.
Op 4 december 2015 werd J.H. Beheer B.V. failliet verklaard. Het bedrijf handelde onder de naam van J.H. Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen in Wijdewormer, gevestigd aan de Zuiderweg 75.
Monet
Ook was het bedrijf betrokken bij de herbouw van het Monet-theehuis aan de Westzijde. Dat wordt nu als kantoorruimte via mooitehuur aangeboden. Volgens Bas Husslage van van Stichting Monet in Zaandam heeft het faillissement geen gevolgen voor het Thee- en Luchthuis en voor het Atelier van Monet dat in het Luchthuis gerealiseerd wordt.
Foto links boven van de website van de Bewonersvereniging Schilders en Waddenbuurt en Koog Bloemwijk.
UPDATE*
Jan Hein Bakker (zie ook comment hieronder) meldt overigens dat “het niet waar is wat u zegt. J H Bakker is niet failliet. Ook JH Bakker bouwprojecten BV niet. Alleen een BV met een Belgisch juridisch probleem.” Het zou volgens Bakker om een jaar jaren slepend juridisch conflict gaan.
Hier de bron van de informatie:
Het gaat dus om het bedrijf “J.H. Beheer B.V.” dat handelt onder de naam “Jh Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen”. Het bedrijf is gevestigd aan de Zuiderweg 75 in Wijdewormer (naast restaurant het Heerenhuis).
In onze eerste berichtgeving hebben we geschreven dat “JH Bakker Bouwprojecten BV” failliet was, dit in navolging van Bewonersvereniging Schilders en Waddenbuurt en Koog Bloemwijk. Maar dat is dus onjuist, het is een andere BV: Jh Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen.
Op hetzelfde adres (Zuiderweg 75) is wel “JH Bakker Bouwprojecten B.V.” gevestigd evenals “mooitehuur”, de website waar het Sportfondsenbad, het Monethuis en Hotel Kalverschans worden aangeprezen.
Volgens Bakker zijn er geen gevolgen voor het Sportfondsenbad, dat overigens geen eigendom van JH Bakker Bouwprojecten BV is maar van Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad, dat ook gevestigd is op Zuiderweg 75, Bakker: “er zijn wel zeven BV’s op dat adres gevestigd.” Met HSB-bouw is Bakker “in gesprek in afwachting van huurders”. (Dit is een onjuiste voorstelling van zaken door Bakker, de aandelen van de investeringsmaatschappij zijn namelijk voor een deel in eigendom bij JH beheer BV.)
Volgens Bakker heeft “J.H. Beheer B.V.” / “Jh Bakker Bouwprojecten & Projectadviezen” niets te maken met “JH Bakker Bouwprojecten BV”.
Bakker stelt in een reactie dat hij “sinds 2006” al niets meer met de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij te maken heeft.
@Paul
Dat van het Van Raalte-park was een soort van bijvangst. Uit eerdere contacten destijds wisten we dat diverse mensen grote schade hadden opgelopen. Op de website van de buurt werd dat nog eens gemeld. Het Sportfondsenbad is opnieuw een project in dezelfde wijk. Bakker kwam tijdens een telefoongesprek zelf met die 'compensatie' van een kwart miljoen. Opmerkelijk is natuurlijk dat de gemeente Bakker's bedrijf voldoende betrouwbaar vond om het in erfpacht te geven (dus zonder de koopsom op te eisen). Ze zeggen geen mededelingen te doen over de individuele zaak, maar aangezien het van een kale (failliete) kip moeilijk plukken is, is het niet onwaarschijnlijk dat de gemeente ook naar de erfpachtcanon kan fluiten.
@Tinus
Over de BV's hebben we vorige week dit geschreven:
http://deorkaan.nl/vijf-bvs-betrokken-bij-faillissement-j-h-beheer/
Heb het even uitgezocht hoe de concernstructuur is opgebouwd. Als volgt; J.H. Beheer BV (35027804)is failliet verklaard. Hieronder vallen volgens de KvK:
J.H. Bakker Bouwprojecten B.V. kvk-34280301
Inv. maatsch. Sportf.bad B.V. kvk-36021845
Belg. maatsch. J. Bakker B.V. kvk-37052599
Er wordt hier ook gesproken over J.H.of Jh of JH Bakker Bouwprojecten & projectadviezen. Deze is J.H. Beheer B.V. = fin holding = 35027804
Hoofdletter maakt niet uit of punten (.) maakt niks uit, blijft allemaal hetzelfde. Op Potjonker.nl (curator) kun je het (fin) verslag lezen. Wat mij vooral blij maakt is punt 7.5 en 7.6. Ik hoop dat de curator hier goed naar kijkt.
Ook eind 20e eeuw is het misgegaan. Toen was de renovatie/herindeling van het St. Jans/ Johannesziekenhuis de dupe.
Beste Maarten,
Het één sluit het ander natuurlijk niet uit. In het bericht staat ook dat het Monet-theehuis wel is doorgegaan en dat het normaal geëxploiteerd wordt.
Maar de ondoorzichtelijke constructie van het sportfondsenbad (wel of geen eigendom - waarschijnlijk dus niet), en wel of geen gevolgen (dus wel omdat de aandelen van die investeringsmaatschappij deels bij de failliete BV zitten) maken dat er voor de omwonenden een onzekere situatie is ontstaan.
In die buurt is men het gedoe rond het Van Raaltepark ook niet vergeten. Hier zijn overigens ook twee tegengestelde meningen over. De buurt en de bewoners menen dat door het faillissement van Bakker's bedrijf men veel schade heeft geleden. Bakker zelf zegt dat hij dat grotendeels gecompenseerd heeft door een kwart miljoen naar de gemeente over te maken.
Ook de huurder van het Rochdale-gebouw waren zeer onaangenaam verrast toen ze in de zomer van 2015 plots ontruimd werden.
Heeft Jan Hein Bakker een kwart miljoen (guldens wel te verstaan in die tijd) overgemaakt of kwam dat van de gemeente om het nog geheel braakliggende park (na het faillissement) te kunnen bestraten, ed.? Opmerkelijk, want de curator gaf destijds aan dat er geen verhaal mogelijkheden waren.
Overigens bestrijd ik dat de kwalificatie 'grotendeels' t.a.v. de compensatie correct is. Vooral op individueel gebied was een aantal mensen zwaar gedupeerd, zelfs voor tonnen, zoals bij het voormalige ketelhuis. Alle bewoners hebben flink moeten bijdragen en ook heel veel werkzaamheden zelf moeten verrichten om het geheel op de rit te krijgen. Het dossier was voor mij, als oud voorzitter van de VVE van het van Raaltenpark ten tijde van het faillissement, al lange tijd gesloten.Maar het kan geen kwaad om zo nu en dan de oude zaken erbij te halen 'for the sake of fact-checking'.
Overigens is het zeer prijzenswaardig wanneer ondernemers en organisaties zich bekommeren om monumenten, het is daarbij wel van groot belang dat dit gebeurt zonder (financiële) schade aan derden. Ondernemen blijft risicovol maar realiteitszin en een gezonde financiële basis zijn daarbij wel een must.
PS: bij de informatiebijeenkomst van het project Van Raaltenpark, we spreken ongeveer 1995, stond er al een mooi maquette van hout van een ander 'lopend project', genaamd, het Sportfondsenbad .....
Ik heb niet bij voorbaat de neiging het op te nemen voor een projectontwikkelaar, maar wijs toch even naar een recent, heel ander geluid over de heer Bakker:
"Als gebruiker van het Theehuis van Monet, eigendom van Jan Hein Bakker Bouwprojecten, heeft de Stichting Monet in Zaandam Jan Hein Bakker leren kennen als een warme hoeder van Zaanse Erfgoed in het algemeen en het Theehuis in het bijzonder. De voorliefde voor “oude bouwobjecten” zit Jan Hein in de genen. Zijn opa en vader waren ook actief op dit gebied binnen de Zaanstreek (en soms daarbuiten).
Jan Hein Bakker zoekt, samen met zijn zakenpartner Gert-Jan Wunderink, bewust historische objecten op, om ze in oude luister te herstellen en een nieuwe functie te geven. Een goed voorbeeld is het voormalige Sportfondsenbad aan de Mauvestraat in Zaandam dat met behulp van oude bouwtekening wordt gerenoveerd en waarin kantoorunits zijn voorzien. Zelfs verdwenen panden worden herbouwd zoals het Luchthuis (naast het Theehuis en ook door Monet vereeuwigd) en er is zelfs de ambitie om het oude Havenkantoor bij de sluis van Zaandam te herbouwen." Aldus de Stichting Monet in "Kijk Zaans" in 2016!
Toch knap hoe iemand het zo lang vol kan houden door een wirwar van BV's op te bouwen met bij soortgelijke namen. Daardoor verwarring zaaien en telkens zeggen dat men op een verkeerde BV factureerd is een prima tactiek om tijd te rekken. Het is te hopen dat het eens moeilijker wordt om maar door te blijven gaan om mensen te duperen. dhr. Bakker past in het rijtje met dhr. Starreveld. Met de wetgeving in NL is het helaas nog steeds zo dat misdaad loont en je van faillietsement fraude niet arm wordt
Nou, dat verbaasde mij dus totaal niet!!!
BERICHT UIT DE SCHILDERSBUURT:
Ach, wat erg! Echter, voordat de heer J.H. Bakker definitief uit het lijden der samenleving verlost wordt, zal hij al duizend maal zijn inktzwarte veren geschud hebben en als een phoenix uit pikzwarte as herrezen zijn. Om vervolgens wederom de kans te krijgen de wereld met zegenrijke bouwwerken te verrijken. Van geschiedenis wordt zelden iets geleerd.
Beste J.H. Bakker,
Al bij de eerste berichten op De Orkaan is per mail contact gezocht. Daar is niet op gereageerd. Het ligt dus volledig aan uzelf dat wij geen reactie op hebben genomen.
En als er zoveel niet klopt, dan moet het toch een kleine moeite zijn dat hier op te sommen?
misschien goed om hoor en wederhoor toe te passen, want van deze zg "feiten" klopt niet veel. Het meeste is gewoon niet waar.
ook misschien aardig om mensen die initiatieven en risico's nemen om markante gebouwen terug te brengen of te behouden, die anderen willen slopen, iets positiever te benaderen.
want hiermee wordt alleen maar schade veroorzaakt en het draagt zeker niets bij.
graag goed informeren en rectificeren.
de redactie was niet bereikbaar voor commentaar.
Goh, wat verrassend: https://eriksgaap.wordpress.com/2010/12/01/sportfondsenbad/
Gemeente is dus ook wat aan re rekenen als ik het zo allemaal lees, toch?