Enthousiast werd buurttuin De Groene Oase in Poelenburg in 2017 geopend met veel publiek en onder groot gejuich, maar helaas is het er nu een stuk stiller. Bij de Orkaan vinden wij dat doodzonde, dus vroegen wij ons af wat hier nou eigenlijk is gebeurd. Wij spraken met Hüsnü Polat, oud PvdA-raadslid, en nu betrokken bij de stichting die verantwoordelijk is voor het project.
Hüsnü vertelt hoe het project werd opgericht om de buurt bijeen te brengen en te zorgen voor een connectie voor de bewoners in Poelenburg. Door de bewoners zelf mee te laten helpen aan de tuin, is de tuin een ideale plek om anderen te leren kennen, of zelfs met je gezin te genieten.
De Groene Oase was vanaf het begin al een milieubewust project, gericht op het laten zien hoe mensen circulair kunnen omgaan met de natuur en er ook iets van terug kunnen krijgen. Zoals in het beleidsplan van het project staat beschreven: “het is voor en door bewoners”. Maar waar is het dan misgegaan?
Wanneer Hüsnü terugkijkt, vertelt hij ons dat het allemaal organisatorisch niet zo soepel is verlopen. Door ‘miscommunicatie’, ‘situaties in het bestuur’ en de ‘samenwerking met de gemeente’, heeft de stichting geen mogelijkheid gehad om hun plannen waar te maken.
Ook heeft de stichting het niet makkelijk om de tuin te onderhouden. Hüsnü beschrijft hoe moeizaam het is om met hun kleine groep vrijwilligers de tuin schoon te houden. Het is ook voorgekomen dat mensen hun grofvuil in de buurttuin plaatsten terwijl dit natuurlijk niet de bedoeling is.
Maar…. er zijn plannen. Er liggen projecten klaar om de buurttuin aantrekkelijker te maken voor de bewoners, zoals evenementen en acties. Ook heeft de stichting ideeën om de plek aangenamer te maken, voor mens en dier. Denk hierbij aan picknicktafels en een kookruimte, maar ook insectenhotels en een plekje voor wormen. Het enige wat nog mist, is de financiële steun. Kortom, de visie is er, maar het geld ontbreekt.
Op het voetbalveld ernaast klinkt het geluid van spelende kinderen, en de geur van eten hangt in de lucht. In de moestuintjes kun je de plantjes bijna zien groeien, en in het duivenhok lijken de duiven het best naar hun zin te hebben. Zelfs op de grauwe dag waarop deze foto’s zijn genomen ziet de buurttuin eruit als een echte groene oase met potentie.
Door Sanchita Parajuli.
Poelenburg was in de 90er jaren al een buurt met veel criminaliteit en werkeloosheid. Zonde om daar gemeente geld in te pompen.
Ik kan hier echt boos om worden. De gemeente blijft maar geld pompen in Poelenburg. En alles mislukt, ga eens opzoek naar de echte oorzaken! Zo gaan er binnenkort weer tientallen miljoenen over de balk voor een nieuwe bieb. Alsof de mensen die laaggeletterd zijn opeens gaan denken, kom laten we eens een boek lenen. De mensen die Poelenburg en Peldersveld tot achterstandswijk maken ga je zo niet helpen. Zorg dat de criminaliteit en aangepakt wordt. (Voor een achterstandswijk staan er bizar veel hele dure auto’s en…dure taxi’s). Ga bij dumping van vuil eens uitzoeken wie dit doet en tref maatregelen. Hang de wijk met camera’s om de jeugd die alles sloopt aan te pakken, en kom met taken waar ze de waarde van spullen door leren kennen….en misschien is dat wel zo een groene oase …waar ze zelf moeten herbouwen wat er gesloopt is… Maar ik kan het ook helemaal mis hebben, en is het gewoon een cultuurdingetje en dat we elkaar niet (willen) begrijpen
Laatste zin klopt. U heeft het mis. Er worden geen ‘tientallen miljoenen’ in een nieuwe bieb gestoken. Er komt een ‘Huis van de Wijk’ dat 10 miljoen kost en waarin ook een bibliotheek komt naast een buurthuis en andere voorzieningen. Iets met een klok en een klepel?
Volgens mij bereik je weinig met subsidie, dan ontneem je elk initiatief. Bij een sportvereniging zoek je ook naar sponsors uit de buurt. Lijkt me voor Poelenburg met een buurtproject het juiste traject. Anders is er kennelijk geen draagvlak. Dus degene die het willen trekken ga op zoek naar vrijwilligers en mensen die het willen sponsoren. Zo niet ten dode opgeschreven.
In het verhaal van de heer Polat stipt hij een paar zaken aan die deels verantwoordelijk zijn voor het -in mijn ogen- mislukken van de Buurttuin. Bij aanvang van het project was duidelijk dat de gemeente een startsubsidie zou geven. Daarna heeft gemeente een paar aanvullende bedragen gegeven. De hoofdoorzaak dat de hovenier/beheerder gestopt is met het project waren de vele vernielingen en bedreigingen. Het aantal vrijwilligers was toen al fors teruggelopen.
De visie die Polat laat zien komt uit het oude projectplan. Op dat gebied zijn alleen de picknicktafels gerealiseerd. Spijtig genoeg.
Zonde, ziet er mooi uit maar helaas vergaat het met dit soort projecten vaak zo: met enthousiasme wordt plan gestart met aantal enthousiaste buurtbewoners. in de loop van de jaren vallen dan de de "ruggegraten" weg om welke reden dan ook en begint het project langzaam af te glijden en in stand gehouden door vaak enkelingen. Daar zal De Poelenburg Oase niet enig in zijn in ons geval Zaanstad. Nu loopt de grote wijk Poelenburg niet over van samen doen tussen de vele
bevolkingsgroepen en religies heb ik het idee. Of heb ik het mis? Hoeveel geld ook het leidt even tot een tijdelijk Eureka.
Ken jij nog meer van dit soort van ooit met enthousiasme gestarte buurtprojecten die nu een stille dood sterven?
met je veronderstelling van Samen doen heb je idd gelijk. Samen is in veel aspecten samen in allochtonen kring. Bij begin was het al gedoemd te mislukken.
Voor de nieuwe kook items moeten ook vergunningen aangevraagt worden. De vernielingen die plaats vonden werd vooral door hun eigen jeugd gedaan.
Aan welke straat ligt “ de groene oase”?
Aan de straat Poelenburg.