Vanavond praat de gemeenteraad Zaanstad in het Zaans Beraad over de motie die de PvdA ingediend heeft over het gebruik van de Mosquito – een puberverjagende piepdoos.
Bij de bijeenkomst zullen ook enkele beoogde ‘slachtoffers’ inspreken: de jongeren die verjaagd moeten worden door de piepdoos.
Raadsleden kregen ter voorbereiding van het debat een onderzoeksverslag van de Universiteit Leuven. De onderzoekers testten hoge-frequentie-geluidsapparaten (bedoeld om knaagdieren, vogels en insecten af te schrikken) op 25 jongeren (tussen 18 en 25) en ouderen (tussen 46 en 58). Ze werden blootgesteld aan frequenties van 12,5, 25 en 35 kHz. Vrijwel iedereen hoorde 12,5 kHz, maar ook hogere frequenties werden waargenomen door een deel van de proefpersonen.
Soms werden de geluiden als onaangenaam ervaren en vonden proefpersonen dat hun concentratievermogen omlaag ging. Ernstige klachten als misselijkheid en hoofdpijn werden niet gerapporteerd bij de korte blootstelling in het experiment.
De onderzoekers waarschuwen wel dat langdurige blootstelling meer en andere klachten op zou kunnen leveren. Ze stellen bovendien dat de claims van producenten dat het om onhoorbare geluiden zou gaan niet klopt. Ook als de apparaten op een andere manier worden ingesteld (harder, lagere frequentie) kunnen de klachten toenemen.
Er is ook een Landelijk Meldpunt voor overlast van Mosquito’s.
Mirou Tjeertes uit H3b van het Zaanlands Lyceum schreef deze ingezonden brief over de Mosquito:
Jezelf beschermen met oordoppen voor een hard geluid op concert wordt aanbevolen, want je oren heb je je hele leven. Maar misschien heb je uiteindelijk toch nog gehoorschade.
Van een Mosquito wel te verstaan.
De Mosquito, een apparaat dat is bedacht tegen de overlast van jongeren die vaak hangen op straat.
Een goedkope en efficiënte manier vindt de gemeente, het bespaart een hoop reparatiekosten van vernielingen en is eenvoudig in gebruik. Maar tegelijkertijd brengt het ook een hoop irritaties en verontwaardiging met zich mee: jongeren die niet buiten “hangen” op straat horen de irritante hoge toon namelijk ook.
En… is het wel rechtvaardig dat oudere mensen met een slechter gehoor niks horen en jongeren met een goed gehoor wel? Er zullen natuurlijk wel situaties zijn waarbij een Mosquito een zeer geschikte oplossing zal zijn voor bijvoorbeeld een bedrijf, maar hier zou in de toekomst een wet voor ingevoerd moeten worden, zodat niet iedere particulier zomaar zo’n apparaat aanschaft.
In de Nederlandse grondwet staat dat een sociale maatregel tegen bijvoorbeeld overlast van hangjongeren de mens zijn of haar bewegingsvrijheid niet mag belemmeren. In het geval van de Mosquito gebeurt dit wel degelijk. Mosquito’s worden namelijk opgehangen, zodat jongeren van de straat blijven en thuis met een groep gaan zitten in plaats van buiten. Dit betekent dat jongeren niet meer kunnen gaan en staan waar ze willen, omdat ze continue last hebben van de Mosquito. Hiermee schendt de Mosquito in feite de wet.
Ook wordt de Mosquito steeds vaker ook door particulieren opgehangen. Wat begrijpelijk is als je een eigen fysiotherapiepraktijk runt en er constant jongeren voor je deur staan te blowen en vernielingen aanrichten. Maar in een fysiopraktijk komen ook veel jongeren die klachten hebben. Dan hebben we het niet alleen over pubers, maar ook studenten die ook last hebben van de piep. Daarbij bereikt de piep niet alleen jongeren, ook de ouderen met een goed gehoor hebben er last van. Een deel van de volwassenen kan de piep namelijk ook luid en duidelijk horen. Dieren en baby’s worden de dupe van de Mosquito. Want hoewel we niet zeker weten of dieren er heel veel last van hebben, kunnen zij het net als baby’s niet aangeven wanneer ze er wel last van hebben.
Kortom, de Mosquito kan voor sommige situaties erg handig zijn, maar over het algemeen brengt het heel veel irritaties met zich mee.
Mirou Tjeertes uit H3b
Zaanlands Lyceum H3B
Havo 3 leerlingen van het Zaanlands Lyceum schreven tijdens de les Nederlands van docent Christel Hoffman brieven over de Mosquito. Omdat ze er steeds meer overtuigd raakten dat hier door ZNSTD mogelijk regels worden geschonden, benaderden ze de PvdA die de Mosquito al eerder had aangekaart.
Songül Mutluer bezocht de klas en sprak met de leerlingen. Donderdag dient zij een initiatiefvoorstel in die het gebruik van de Mosquito aan banden zou moeten leggen. Leerlingen van het Zaanlands Lyceum zullen inspreken.
Naast Paul Laport, Fractievoorzitter van GroenLinks Zaanstad, laten ook Fractievoorzitter Sanna Munnikendam van D66 en SP raadslid Roland van Braam weten het geen goede manier te vinden om overlast gevende hangjongeren aan te pakken. Van Braam noemt de Mosquito ‘een brevet van onvermogen’, Munnikendam spreekt van leeftijdsdiscriminatie en geluidsoverlast. ROSA’s Hans Kuyper reageerde eerder deze week op een stuk over het apparaat.
Eerder schreven wij dit over het apparaatje.
Het Meldpunt Mosquito is geen voorstander van de Mosquito. Dit omdat het oorklachten kan geven. Het Meldpunt Mosquito benadert de politiek om te informeren naar de mogelijke gevaren van hoogfrequent geluid. Inmiddels heeft het meldpunt met succes het onder de aandacht gebracht in de EU. Verder heeft het Meldpunt Mosquito meer succes in België dan in Nederland. Dit vanwege het feit dat er in Nederland onderzoeken zijn veranderd. Dit door de toenmalige staatsecretaris Mansveld.
Men heeft plannen om de Mosquito anders te laten werken. Nu nog geeft de Mosquito continue een piep af van 17000 hertz (17KHz). Er zou een bewegingssensor op moeten komen dat het toestel alleen de pieptoon inschakeleld op het moment dat er mensen zijn in de omgeving van de Mosquito. Het meldpunt Mosquito heeft iets vreemds ontdekt. Voorheen was het bereik 40 meter en nu nog 20 meter. Toen het meldpunt Mosquito dit aan de kaak stelde werd dit snel verwijderd van een Engelse verkoper. De Mosquito is 3 jaar geleden zachter in het volume gezet. Het toestel zond een luide piep u uit van rond de 100dB(A). Dat is later 90dB(A) geworden. Dat is dus ruim 3 keer zo zacht. Elke 3dB is een verdubbeling van het geluid. Wij weten niet of de Mosquito nog luider/zachter ingesteld kan worden of dat er een standaard volume op het toestel zit. Daarnaast kan het toestel ook lagere piepjes uitzenden. Zo kan het toestel ook werken op 8000 hertz (8KHz). Het landelijke meldpunt Mosquito ziet vaak dat jongeren niet weten wat een Mosquito is en laat staan waar zij een melding hiervan kunnen maken. Het is van belang altijd melding te maken bij de lokale gemeente + GGD indien je medische klachten krijgt van het toestel. Je dient de melding te maken bij de GGD in jouw regio zie www.ggd.nl Verder zou een klacht bij de ombudsman mogelijk kunnen helpen. Het meldpunt Mosquito ving bot bij de kinderombudsman. Graag wil het meldpunt Mosquito landerlijke bekendheid krijgen. Zou je de link www.mosquito.pieptonen.nl willen delen op je facebook account?
Ben, ben jij jou een voorstander van die dingen?