Wie een bijstandsuitkering krijgt, maakt in de toekomst minder kans om in Poelenburg een sociale huurwoning te bemachtigen.
De gemeente wil het niet helemaal onmogelijk maken, maar wel voorrang geven aan werkenden bij de toewijzing van woningen.
Daarom gaat Zaanstad aan het kabinet vragen om de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp) toe te mogen passen in Poelenburg en Peldersveld. De regeling wordt ook wel de Rotterdam-wet genoemd omdat deze daar voor het eerst werd toegepast.
In de raad is een meerderheid te vinden voor de plannen. ROSA, GroenLinks en SP zijn tegen.
Welk probleem moet worden opgelost? In Poelenburg en Peldersveld wonen relatief veel allochtonen, maar het beleid is specifiek gericht op meer mensen met een inkomen uit werk naar de wijk te krijgen.
Het percentage “niet-werkende werkzoekenden” is inderdaad het hoogst in de wijk. In 2016 ging het om 750 mensen (9 procent).
Ook bij “huishoudens met een relatief laag inkomen” scoort Poelenburg het hoogst met ruim 20 procent van de huishoudens.
Zoiets bedenk je alleen als je zelf rond vijf uur in je lease-bak weer richting je eigen riante optrekje zal rijden. Vandaag in Dagblad Zaanstreek het verhaal van een 50-jarige man, die door allerlei tegenslagen noodgedwongen terug bij zijn ouders is, op zijn jongenskamertje. En wellicht nog tien jaar (!) moet wachten op een beschikbare woning. Zaanstad, je zal er maar (willen) wonen.....
Ik vraag me echt af wie in Poelenburg wilt wonen zeker als je een beetje geld hebt? In de flats is er alleen maar een uitstroom geweest. Nou dan weet je wel wat je overhoudt.
Makkelijk om dit te besluiten maar dan wel zorgen dat niet kanshebbers ergens anders kunnen wonen en niet op de straat terecht komen.
Een hele slechte zaak, En in mijn optiek alleen maar een lapmiddel want waar moeten geweigerde mensen dan naar toe?....de straat op ?