In Zaanstad hebben in het afgelopen jaar 341 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) woonruimte gekregen. In Wormerland ging het om 30 statushouders en in Oostzaan om 11. Daarmee voldeden Zaanstad en Wormerland aan de verplichting die door de Rijksoverheid aan ze is opgelegd. Oostzaan blijft op dit gebied achter.
Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) op het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten zorgen voor passende woonruimte voor statushouders.
Dat 382 statushouders woonruimte hebben gekregen betekent dus niet dat het om 382 woningen gaat: “Gemeenten beslissen zelf wat voor soort woning ze aanbieden. Het kan een zelfstandige (huur)woning zijn, een flexwoning of een gedeelde woning met meer mensen. Vaak doen gemeenten een beroep op sociale huurwoningen van woningcorporaties. Een statushouder mag ook zelf naar woonruimte zoeken.” In veel gevallen gaat het ook om gezinnen.
Zaanstad had dit jaar de opdracht vanuit het Rijk om 344 statushouders van een woning te voorzien. Dat werden er in de praktijk iets minder: 341. Maar omdat de gemeente van vorig jaar nog een overschot had (toen waren er 67 statushouders meer aan woonruimte geholpen dan verplicht was) heeft de gemeente nog steeds een reserve van 60 die voor de toewijzing van 2024 kan worden ingezet.
Wormerland had de opdracht om voor 37 statushouders woonruimte te regelen, daarvan werden er 30 gerealiseerd maar ook Wormerland had nog een overschot (22) uit 2023. Voor 2024 is er nog een ‘overschot’ van 15.
In Oostzaan was de opdracht voor 2023 om 22 statushouders aan woonruimte te helpen. Dat werd in 11 gevallen gerealiseerd. Oostzaan had maar een overschot van 2 uit 2023 zodat die gemeente nog 9 woningen ‘achterloopt’. Die komen bovenop de opdracht voor 2024.
Door Piet Bakker. Bron: Dashboard Rijksoverheid. Foto: Orkaan-archief.
Ik begrijp al die klagers niet. Al meer dan 40 jaar wenst de Zaankanter geen grootschalige sociale nieuwbouw mogelijk te maken en dan hebben vluchtelingen het gedaan.
Zoals zo vaak hier , men schreeuwt moord en brand alleen wenst men nooit de consequenties van dat schreeuwen uit te voeren.
Sociale woningbouw,ontsluiting WesterKoog en Westerwatering of de overlast van de N 203 in Krommenie en Assendelft zijn een paar pijnpuntjes , alleen ontbreekt het geheel Zaanstad aan visie over hoe dit dorp er over 25 jaar bij moet liggen.
Boonstra, de mensen hebben gelijk.
Het is belachelijk dat mensen jaren op een woning moeten wachten en dat statushouders zo een woning krijgen,veel mensen zijn het huidige asielbeleid zat en de PVV is niet voor niets zo groot geworden.
We hebben te maken met stagnerende woningbouw veroorzaakt door de stikstofproblematiek die ons is opgedwongen door Europa met pvda kornuit Timmermans voorop.
Ook het verhaal dat de Zaankanter al meer dan 40 jaar geen grootschalige sociale nieuwbouw wil is pure onzin.
De Zaankanter wil dit juist wel maar we hebben hier te maken met de gemeenteraden die juist grote, dure huizen heeft laten bouwen omdat die meer geld in het gemeentelaadje brengen.
Dat Zaanstad alleen 'grote dure huizen" heeft laten bouwen is aantoonbare onzin. 45 procent van de inwoners van Zaanstad woont in een huurhuis (37 in een sociale huurwoning van een corporatie). Groot? Duur?
Van de woningen in Zaanstad is 5 procent 'vrijstaand' en 7 'twee onder één kap'. De rest woont in een flat (37 procent) of in een rijtjeshuis (51 procent). Groot? Duur?
In de afgelopen 10 jaar werden er zo'n 4.000 woningen bijgebouwd, daar zitten ongeveer 30 procent sociale huur bij (de laatste jaren een verplichting), en een ander deel betaalbare en middenhuur (voor een groot deel ook in flats/appartementengebouwen). Groot? Duur? (In een deel van de gevallen wel - gelukkig maar).
Het is de vraag of je blij zou moeten zijn als er alleen maar hele goedkope sociale woningbouw in flatgebouwen zou komen (we hebben daar een paar voorbeelden van in Zaanstad).
Dit zijn de cijfers, gewoon op te vragen bij het CBS.
Ach, wat humor kan nooit kwaad op de zondagmorgen. Cor en Klaas hebben een verschil van mening en leggen dat voor aan een mediator. Ze vragen Piet mee als toehoorder. Cor doet zijn verhaal en de mediator zegt dat Cor gelijk heeft. Waarop Klaas, nadat hij zijn visie heeft gegeven, ook gelijk krijgt. De verbijsterde Piet zegt tegen de mediator dat hij beide partijen gelijk geeft. Waarop de mediator antwoordt : Piet, jij hebt ook gelijk.
Zoals altijd zal de waarheid wel in het midden liggen….
Zeker belachelijk, ken jongeren die vanaf hun 18e staan ingeschreven bij woningwet nu 30 en nog steeds geen woning
belachelijk, onze zoon is gescgeiden en wacht al2 jaar op een huie, hij woont tijdelijk bij zijn ouders