“Mijn vriend was extreem bezitterig en jaloers. Hij kon uit het niets in woede uitbarsten. We woonden zes maanden samen toen het helemaal uit de hand liep. Hij mishandelde mij en dreigde zelfs met een mes. Dat was voor mij het breekpunt.”
Een bijdrage van: Blijf Groep
Aan het woord is Marleen. Zij maakte net als andere cliënten van Blijf Groep geweld mee in haar relatie. Na de zoveelste escalatie belden haar buren de politie en zij zorgden ervoor dat haar vriend het huis verliet. Omdat hij haar bleef stalken, besloot Marleen hulp te zoeken.
“Ik kwam terecht bij Blijf Groep. Mijn hulpverlener was heel begripvol en open. Samen met haar heb ik gekeken wat er nodig was om het geweld te stoppen. En om niet in dezelfde valkuil te stappen als ik een nieuwe relatie zou aangaan. Want ik heb uiteindelijk er toch voor gekozen om de relatie met mijn vriend te verbreken.”
Marleen vervolgt:
“Bij Blijf Groep heb ik ontdekt dat ik sterker ben dan ik dacht. Ik heb geleerd om de regie te nemen en te behouden. Ik ben veel sterker geworden in het aangeven van mijn grenzen en dit zet ik nu ook voort in mijn vriendschappen. Vroeger was ik een ‘pleaser’. Nu stel ik mezelf voorop.”
Blijf groep: werken aan een veilige toekomst
Blijf Groep biedt hulp aan mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. We bieden hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, kinderen én plegers. Ons uitgangspunt is het geweld duurzaam te stoppen en veiligheid te creëren voor de lange termijn voor alle betrokkenen.
Omdat elk verhaal van huiselijk geweld anders is, bieden we hulp op maat. Ambulante hulpverlening voor wie thuis kan blijven, crisisopvang en begeleid wonen voor wie niet thuis kan blijven.
In de hulpverlening proberen we inzicht te krijgen in de onderliggende patronen van het geweld. Wat maakt dat situaties steeds weer ontsporen en wat kun je doen om dat te voorkomen? In een veiligheidsplan leggen we de afspraken vast hoe de situatie voor iedereen veilig kan blijven.
Over huiselijk geweld
Elk jaar worden er in Nederland zo’n 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Geen enkele andere vorm van geweld komt zo vaak voor.
Vormen van huiselijk geweld
Bij huiselijk geweld denken veel mensen aan partnergeweld. Er zijn echter meer vormen van huiselijk geweld. De meest voorkomende vormen zijn:
• Partnergeweld: ongeveer 60% van alle gevallen van huiselijk geweld betreft geweld tussen (ex-) partners. Vrouwen zijn vaker slachtoffer dan mannen van deze vorm van geweld.
• Kindermishandeling. Elk jaar zijn 119.000 kinderen in Nederland tussen 0 en 18 jaar slachtoffer van kindermishandeling. Ook getuige zijn van huiselijk geweld valt onder kindermishandeling
• Eer gerelateerd geweld. Dit is geweld dat wordt gepleegd omdat de familie-eer is aangetast. Om de eer weer te zuiveren, worden mannen of vrouwen uitgestoten, bedreigd of mishandeld. En in het ergste geval zelfs vermoord.
• Ouderenmishandeling. De schatting is dat in Nederland 1 op de 20 ouderen boven de 65 jaar herhaaldelijk wordt mishandeld. Ook financieel misbruik behoort tot ouderenmishandeling.
Heb jij te maken met geweld in je relatie?
Je kan bellen voor hulp en advies met de hulplijn van Blijf Groep: 088 234 24 50. Deze hulplijn is bereikbaar van ma t/m vrijdag. www.blijfgroep.nl
Je kan ook bellen met Veilig Thuis: 0800 2000 (7 dagen per week/ 24 uur per dag) of 112 bij acuut gevaar.