We maken een klein uitstapje naar de randen van het stedelijk gebied, daar waar rietkragen en rietmoerassen zich bevinden. Daar vinden we diverse soorten met leuke zangkunsten en soms hele mooie kleuren.
Ga je mee op onderzoek?
Neem als voorbeeldgebieden, het Twiske, Vijfhoekpark, Jagersplas en voor de rest langs de randen- en in één van onze prachtige Natura 2000 gebieden. Vanwege het natte karakter van onze streek vinden we uitgestrekte rietzomen en rietmoerassen, al dan niet met bomen en/of struiken. Hier vinden we een scala aan soorten die je absoluut niet in je tuin zult aantreffen. Eén van de mooiste soorten is de Blauwborst, zowel qua zang als uiterlijk.
De Blauwborst is een vogel die algemeen is, maar nooit heel talrijk. Je kunt hem het beste vroeg in de morgen gaan beluisteren en zien. Als je er nog nooit één gezien hebt dan zul je verbaast zijn over zijn kleurenpracht.
Vooral tussen bruine rietstengels ‘spat dit van het doek af‘
Hij vindt het niet erg als er ook een paar boomjes of stuiken aanwezig zijn, daar zit hij ook graag in. Hij zingt al vroeg in het jaar, en dat doen niet zo heel veel riet/moerasbewoners. Zijn zang is zeer gevarieerd, met herhalingen en imitaties van andere vogels erin. Het begint vaak wat aarzelend en versneld langzaam, luister maar eens. De vele imitaties mag je zelf gaan ontdekken. Doen hoor!
Rietzanger
Ja, de Rietzanger! Een soort die je in dezelfde leefomgeving aantreft als de Blauwborst, alhoewel ik hem zelf veel vaker in het riet hoor, dan de foto doet vermoeden. Een bruin gekleurd vogeltje, met een witte oogstreep. Hij lijkt behoorlijk veel op de Kleine karekiet, maar die mist dus deze oogstreep. Ook is de Rietzanger vaak veel eerder te horen dan de Kleine karekiet, beide zijn trekvogels. De Rietzanger is niet heel schuw, dus je kunt hem van enige afstand bekijken en beluisteren. Het begint vaak met gezang op 2/3 van de riethoogte, maar langzaam klimt hij omhoog. Hij wil gezien en gehoord worden, want waarom dan al die moeite? Zijn zang wordt intenser en op eens….
Vliegt hij met luid kabaal meters boven het riet uit en laat zich daarna langzaam weer zakken
Zijn zang lijkt enigszins op de Kleine karekiet, maar heeft meer krassende geluiden. Ook is hij zeker meer algemeen, en de oogstreep is de definitieve scheidsrechter.
Groentjes!