Verouderde erfpachtconstructies zorgen voor problemen bij woningverkoop. Door onzekerheid over erfpachtvoorwaarden na 2030 willen banken geen hypotheken verstrekken.

Baldwin Stuvel, financieel adviseur bij Finenzo, roept Zaanstad op om de woningen tegen de huidige marktwaarde op te kopen.

Voor degene die denkt ‘helpie, wat is erfpacht ook alweer?’ Erfpacht is een recht waarbij je (de erfpachter) toestemming krijgt om onroerend goed van iemand anders (de erfverpachter) te gebruiken. Hiervoor betaal je een vergoeding, de canon. Die vergoeding kan een maandelijks bedrag of een eenmalige koopsom zijn. Kortom, erfpacht betekent dat je een stuk grond mag gebruiken dat eigendom is van een ander (zoals de gemeente). Doorgaans voor een lange periode.

Onzekerheid gemeente

Een klant van Stuvel wilde een woning kopen van een andere klant. De woning heeft erfpachtsbepalingen uit 1927, uitgegeven door de gemeente Zaanstad. Hoewel de erfpacht uit 1927 dateert, werd de woning zelf gebouwd in de jaren ’50, toen er een koopsom voor de erfpacht werd betaald. Meestal wordt er voor een vastgestelde periode betaald, maar de erfpacht kan eeuwigdurend doorlopen zolang de grond niet wordt gekocht. In dit geval eindigt het erfpachtsrecht op 30 april 2030, waarna de erfpachter de grond niet meer mag gebruiken. Dit is een probleem voor banken die hypotheken verstrekken, omdat ze zekerheid willen over wat er na 2030 gebeurt.

Volgens Zaanstad wordt erfpacht altijd voor langere tijd afgesloten, van 75 jaar tot eeuwigdurend. De erfpacht in dit geval heeft een looptijd van 75 jaar. De gemeente verwacht niet dat dit in 2030 verandert, maar kan het niet garanderen. Ze willen in 2030 een nieuwe erfpachtovereenkomst sluiten met de voorwaarden en prijzen die dan gelden, maar kunnen nu geen details geven. Hierdoor gaat de bank niet akkoord en wordt de koop ontbonden omdat de klant geen hypotheek kan krijgen.

Voorstel

Stuvel is niet blij met het volgens hem nietszeggende antwoord van Zaanstad, waardoor zijn klant en andere woningbezitters met hun rug tegen de muur staan.

“Uw huis is misschien niet onverkoopbaar. Maar het is wel alleen aan mensen te verkopen die geen bank nodig hebben om de koop te financieren.”

Hij heeft een voorstel voor de gemeente:

“Tot het moment dat het erfpachtsrecht niet verlengd is, koopt de gemeente Zaanstad vanaf heden de woning van alle mensen met de erfpachtsvoorwaarden van 1927 die willen verhuizen of verkopen tegen de huidige marktwaarde. Ik heb al een koopovereenkomst voor deze betreffende woning.”

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: Baldwin Stuvel. Foto: De Orkaan.