Verouderde erfpachtconstructies zorgen voor problemen bij woningverkoop. Door onzekerheid over erfpachtvoorwaarden na 2030 willen banken geen hypotheken verstrekken.
Baldwin Stuvel, financieel adviseur bij Finenzo, roept Zaanstad op om de woningen tegen de huidige marktwaarde op te kopen.
Voor degene die denkt ‘helpie, wat is erfpacht ook alweer?’ Erfpacht is een recht waarbij je (de erfpachter) toestemming krijgt om onroerend goed van iemand anders (de erfverpachter) te gebruiken. Hiervoor betaal je een vergoeding, de canon. Die vergoeding kan een maandelijks bedrag of een eenmalige koopsom zijn. Kortom, erfpacht betekent dat je een stuk grond mag gebruiken dat eigendom is van een ander (zoals de gemeente). Doorgaans voor een lange periode.
Onzekerheid gemeente
Een klant van Stuvel wilde een woning kopen van een andere klant. De woning heeft erfpachtsbepalingen uit 1927, uitgegeven door de gemeente Zaanstad. Hoewel de erfpacht uit 1927 dateert, werd de woning zelf gebouwd in de jaren ’50, toen er een koopsom voor de erfpacht werd betaald. Meestal wordt er voor een vastgestelde periode betaald, maar de erfpacht kan eeuwigdurend doorlopen zolang de grond niet wordt gekocht. In dit geval eindigt het erfpachtsrecht op 30 april 2030, waarna de erfpachter de grond niet meer mag gebruiken. Dit is een probleem voor banken die hypotheken verstrekken, omdat ze zekerheid willen over wat er na 2030 gebeurt.
Volgens Zaanstad wordt erfpacht altijd voor langere tijd afgesloten, van 75 jaar tot eeuwigdurend. De erfpacht in dit geval heeft een looptijd van 75 jaar. De gemeente verwacht niet dat dit in 2030 verandert, maar kan het niet garanderen. Ze willen in 2030 een nieuwe erfpachtovereenkomst sluiten met de voorwaarden en prijzen die dan gelden, maar kunnen nu geen details geven. Hierdoor gaat de bank niet akkoord en wordt de koop ontbonden omdat de klant geen hypotheek kan krijgen.
Voorstel
Stuvel is niet blij met het volgens hem nietszeggende antwoord van Zaanstad, waardoor zijn klant en andere woningbezitters met hun rug tegen de muur staan.
“Uw huis is misschien niet onverkoopbaar. Maar het is wel alleen aan mensen te verkopen die geen bank nodig hebben om de koop te financieren.”
Hij heeft een voorstel voor de gemeente:
“Tot het moment dat het erfpachtsrecht niet verlengd is, koopt de gemeente Zaanstad vanaf heden de woning van alle mensen met de erfpachtsvoorwaarden van 1927 die willen verhuizen of verkopen tegen de huidige marktwaarde. Ik heb al een koopovereenkomst voor deze betreffende woning.”
Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: Baldwin Stuvel. Foto: De Orkaan.
sorry maar wat een rare reacties ben ik dan de enige die van mening is dat de overheid er voor de mensen moet zijn en niet om zelf zoveel mogelijk te verdienen.
Ik vind het door deze meneer voorgestelde oplossing niet meer dan redelijk sterker nog Zaanstad zou er nog een bedrag bovenop moeten betalen voor de manier waarop ze deze mensen klem zetten.
Nederland zit te vol met mensen die voor de overheid werken en dit als hun bedrijf beginnen te zien en goed voor ambtenaren willen zorgen ipv de burgers
erfpacht nooit doen
De overheid is structureel onbetrouwbaar, erfpacht, hypotheekrente aftrek, bijtelling electrische auto's, salderingsregeling, subsidies voor allerlei energiemaatregelen, kwartje van Kok.,,
Dus beetje vreemd dat er nu ineens verbaasd gereageerd wordt op deze kwestie. Daarnaast kan je al meer dan 20 jaar de erfpachtgrond kopen. Maar dat vond men te duur en hebben ze jarenlang de kosten bespaard. En nu slachtoffer spelen....,hmmm
Heel juist Dirck, dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zoals bijv. Engeland
Daar kan men huizen met een beperkte erfpachtlooptijd alleen kopen a, contant.
De heer Stuval ziet dit graag anders maar de gemeente Zaanstad zou wel dom zijn als als zij zou ingaan op dit voorstel.
Op dit moment is de gemeente bezig met exorbitante bedragen te rekenen voor de koop van erfpachtgrond. Ik heb een offerte aangevraagd en kreeg een offerte voor 74000 euro. Dat is voor de gewone huizenbezitter niet te doen. En dat terwijl ik de grond had kunnen kopen in 2006 voor 6 of 7000 euro, als ik dat had geweten maar de gemeente heeft me nooit op de hoogte gebracht. Ik ben niet de enige, we zijn verenigd in een vereniging met meer dan 3000 door de gemeente gedupeerde woningbezitters.
Idioterie! Als iemand een huis gekocht heeft met erfpacht is dat zijn keuze geweest.
Had je maar eerder je erfpacht moeten afkopen want dat kon.
Lekker kortzichtig! 50 jaar afkopen kan niet meer.
Nu wordt je op oudere leeftijd gedwongen te kopen voor een giga bedrag of je krijgt een canon van 600 euro netto per maand. Top met AOW, not. Alsog ik dat 50.jaar geleden had kunnen verzinnen.
Heel vervelend voor je. Echt waar.
Maar dat had je inderdaad kunnen verzinnen.
Afkopen kan nog steeds.
https://www.zaanstad.nl/direct-regelen/wonen-bouwen-en-omgeving/wonen-en-verhuizen/erfpacht/
Dat is geen oplossing in deze situatie. Je koopt dan binnen het huidig tijdvak af, tot 2030. En daarna? Voor banken is van belang dat het recht op erfpacht wordt verlengd en gemeentes zoals Zaandam maar ook Den Haag laten klanten volledig in het ongewisse.
Het gaat dus niet om wat het gaat kosten, maar of je überhaupt nog gebruik mag maken van dat stukje grond.