Burgemeester Hamming heeft op 28 augustus 2023 een woning aan de Wachterstraat in Zaandam voor 3 maanden gesloten. Tijdens een doorzoeking van de woning trof de politie 41 wikkels met cocaïne (23,19 gram), een pakje hasj van 51,71 gram, € 1.700 in bankbiljetten en een grammenweegschaal aan. In een garagebox aan de Heukelsstraat werden een vuurwapen en 5 patronen aangetroffen.
De huurders zijn het niets eens met de sluiting van hun woning en maakten bezwaar tegen dit besluit. Op dinsdag 25 oktober vond de hoorzitting plaats op het Stadhuis in Zaandam.
De hoorzitting
Na een melding in maart 2023 via Meld Misdaad Anoniem over een persoon die zou handelen in verdovende middelen is de politie een onderzoek gestart. De politie heeft gedurende twee maanden onopvallend gesurveilleerd, wat heeft geleid tot een aanhouding op 19 juli 2023. In de slaapkamer van de verdachte – de zoon van de huurders – werd achter de lade van een kast drugs aangetroffen. De ouders hadden er, naar eigen zeggen, geen weet van dat er drugs verstopt lag in de slaapkamer. ‘Als we het hadden geweten dat hadden we die troep weggegooid en hem uit huis gezet.’
De huurders van de woning wisten niets van de activiteiten van hun meerderjarige thuiswonende zoon. Hij hield een bedrieglijke façade op en heeft zijn ouders herhaaldelijk misleid, aldus advocate Langeweg dinsdag tijdens een hoorzitting van gemeente Zaanstad. De vertegenwoordiger namens gemeente Zaanstad denkt daar anders over. De huurders zijn in contact met het Sociaal Wijkteam en uit een door huurder ondertekende verklaring zou blijken dat huurder wel degelijk op de hoogte zou zijn geweest van de activiteiten van zijn zoon.
Door wat de zoon heeft gedaan mogen de huurders nu drie maanden hun woning niet in en dreigen daarna uit hun woning te worden gezet door Parteon.
Uitspraak van de voorzieningenrechter
De huurders hebben naast het bezwaar bij de gemeente ook een procedure aangespannen via de voorzieningenrechter. Zij stellen dat hen geen verwijt kan worden gemaakt van de aanwezigheid van de gevonden drugs. Daarnaast hebben zij een inwonend minderjarig kind. Het zou niet evenwichtig zijn om tot sluiting van hun woning over te gaan. De rechter oordeelde op 25 september 2023 anders. De nadelige gevolgen van sluiting moeten worden afgewogen tegen omstandigheden die tot sluiting leidt. De hoeveelheid drugs, een eerdere aanhouding in oktober 2022 en opgelegde last onder dwangsom, de ligging in een voor drugshandel gevoelige wijk maakt optreden extra noodzakelijk. Daarnaast is de huurder van een woning verantwoordelijk voor wat zich in de woning afspeelt. De rechter is van mening dat het oordeel van de burgemeester voldoende is onderbouwd. Het verzoek van huurders werd daarom afgewezen.
Tijdelijke woning en daarna mogelijk op straat
Na het besluit van de rechter is de woning per 4 oktober voor een periode van drie maanden gesloten. Het Sociaal Wijkteam heeft op de valreep een particuliere huurwoning gevonden voor de huurders. De huur voor deze tijdelijke woning wordt door het Sociaal Wijkteam betaald. En dat geld komt dan weer uit een potje van de gemeente. Of de huurders na 3 maanden weer terug kunnen naar hun woning is nog maar de vraag. Parteon was voornemens om het bij een waarschuwing te houden, maar inmiddels is dat standpunt veranderd. De huurders hebben de mogelijkheid gekregen om zelf de huur op te zeggen en anders volgt er een juridische procedure.
Adviescommissie afdeling Juridische Zaken
De commissie gaat zicht buigen over de vraag of er inderdaad sprake is van het bewegen aan de openbare weg met het doel om drugs te verhandelen. Er volgt een advies aan de burgemeester in de vorm van een conceptbeslissing.
Tekst: De Orkaan Redactie, Bron: Hoorzitting Gemeente Zaanstad, Uitspraak Rechtbank 25-09-2023 en eerder berichtgeving op de Orkaan
Stel nu dat die ouders inderdaad niet op de hoogte waren van wat hun volwassen zoon deed, dan kun je zeker iets vinden van opvoeding etc. Maar mocht dat toch zo zijn, dan is het behoorlijk heftig dat zij samen met hun andere minderjarige kind op straat worden gezet, ook al zijn dat de regels. Het is jammer dat een vervangende woning met gemeenschapsgeld moet worden betaald.
Mark Rutte zei het al: "Gaaf landje". voor sommigen.
Te zot voor woorden dat de gemeenschap de huur voor een vervangende woning moet betalen. Het was toch, if you can’t do the time, don’t do the crime….. dus in NL blijkt maar weer eens dat misdaad loont. Goed geregeld
Linksom of rechtsom, wanneer de huurders wisten van de verkoop (en misschien zelfs meeprofiteerden), hoeven ze nu alleen nog maar adreswijzigingen te versturen en steken bovendien de huur in hun eigen zak.
"Water stroomt altijd naar beneden!".
Van de burgemeester en zijn adviseurs verwacht je dat ze hierop al voorbereid zijn.
Dus de uitgezette huurders komen nu in een tijdelijke woonruimte door de gemeenschap betaald als ik het goed begrijp ?
Kunnen ze dan niet beter in die woning blijven of zie ik dat verkeerd.