Nergens in Nederland stegen de huizenprijzen van bestaande koopwoningen zo sterk als in de Zaanstreek en de agglomeratie Haarlem. De prijzen gingen in die twee regio’s met 129 procent omhoog sinds eind 2013. De stijging was zelfs hoger dan die in ‘Groot Amsterdam’ (128 procent).
Vooral in de periode 2013-2019 stegen de prijzen sterk, met bijna 60 procent. Tussen 2019 en het 3e kwartaal van 2022 stegen de Zaanse huizenprijzen ‘slechts’ met 43,7 procent.
Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster naar de woningprijsindex in alle 40 Nederlandse COROP-regio’s* van bestaande particuliere koopwoningen.
In de Randstad stegen de prijzen vooral in de eerste periode (2013-2019). In gebieden daarbuiten stegen prijzen vooral sterk in de tweede periode. In Groot-Amsterdam was de prijsstijging in deze periode zelfs het laagst. In Limburg en Zeeland stegen de huizenprijzen het minst als de hele periode in ogenschouw wordt genomen.
In het vierde kwartaal van 2022 daalden de huizenprijzen in vrijwel alle regio’s ten opzichte van het kwartaal daarvoor.
* COROP-regio’s zijn gebieden van meerdere gemeenten die economisch samenhangen. In Noord-Holland zijn zeven COROP-gebieden: Kop van Noord-Holland, Alkmaar, Haarlem, Zaanstreek, Groot-Amsterdam, IJmond en Gooi en Vechtstreek.
De Zaanstreek heeft een toenemende aanzuigende werking gekregen en trekt vermogenden aan naar plekken waar attractieve woningen of appartementen neergezet worden. Om het moeten doorschuiven (vertrekken) van minder kapitaalkrachtigen burgers te verhinderen zal de gemeente ooit een plan hebben moeten opstellen, zodat we gemixt naast en met elkaar kunnen blijven wonen.
Dat plan zal ongetwijfeld bestaan en zou hier ook eens gepubliceerd moeten worden, zodat niet iedereen roept, dat we een satellietstad van Amsterdam dreigen te worden. De statistieken spreken helaas een minder optimistische taal.
En nu zijn de huizenprijzen sinds eind 2022 weer met bijna 10% gedaald. Het gaat op en neer. Nu dalen de huizenprijzen weer, maar ze zullen ongetwijfeld weer gaan stijgen. Zolang er woningnood is en je geen keus hebt, betaal je als burger altijd de "hoofdprijs". Eind jaren '80 betaalde ik voor een koopwoning in onze regio nog geen 149.000 GULDEN (€ 67.000). En daar ontving je vanuit de overheid ook nog een premie voor. De zgn. premie A en C regeling. Huizen stonden soms maanden te koop. Er was keus genoeg. Diezelfde huizen worden nu verkocht voor bijna € 400.000 en de kopers "vechten" er zowat om. Lang leve de politiek met hun keuzes. Voor iedereen is er ruimte (zeggen ze)... jaja.
Verbazen deed het niet maar wel dat de Zaanstreek niet onder Groot Amsterdam valt. De prijsstijging hier hangt toch gewoon aan de import van Amsterdammers in Zaanstad. Voor mij valt Zaanstad onder Groot Amsterdam met al zijn voors en tegens. De grens die er dan bij hoort is Wijk aan Zee- Krommenie-Purmerend en dan naar Flevoland.
2013??? 10 jar geleden wie vindt dat nu nog interessant?
Ik. Het gaat om de stijging van de huizenmarkt sinds 2013 tot nu. En als je iets niet boeit hoef je niet te reageren hoor. Voorbij scrollen is ook een optie.