Wat is hij mooi, hè, met zijn gestreepte pyjama aan! Toch is deze rups niet zo onschuldig als hij er op het eerste gezicht uitziet.
Het is in de natuur veelal zo dat fel gele of rode kleuren duiden op gevaar/een waarschuwing.
Neem bijvoorbeeld de bekende, in de volksmond hetende limonade wesp. Je weet wel die soms irritant om je heen blijft vliegen en afkomt op zoetigheid. Zijn felgele kleuren zeggen dus ook, pas op! En natuurlijk, ze kunnen gemeen steken als je ze boos maakt.
Maar nu terug naar de rups, ook deze heeft felgele kleuren, afgewisseld door zwart. Het is de rups van de Sint-Jacobsvlinder (niet te verwarren met de Sint-Jansvlinder, die ik beschreef een paar weken geleden). De rupsen zijn nu overal te zien als je kijkt op de goede plekken. Ten eerste moet je op zoek naar zijn favoriete verblijfplaats; het Jacobs-kruiskruid.
De bloeiende planten staan op dit moment veelal in drogere bermen. Een goede plek om ze direct te vinden is het fietspad langs het Oostzanerveld (dus vanaf het Heerenhuis) de Zuiderweg richting Purmerend, en dan de afslag (direct na het viaduct) naar Oostzaan nemen. In het zandige talud van de A8, maar ook aan de andere zijde van het fietspad, staan (oker)gele bloemen op planten van ca 60 cm hoog. De blaadjes doen een beetje aan boerenkool denken. Op vele van die planten zijn de rupsen aanwezig en vaak meerdere per plant.
De rups eet van de plant, die zelf ook giftig is. Zijn broer, het Waterkruiskruid, welke groeit in gras/weiland is ook giftig en word om die reden niet gegeten door paarden, koeien etc (komt het door maaien in het hooi terecht dan kan vee daaraan overlijden!) Maar ondanks dat de rupsen dus zeer opvallend zijn worden ze niet gegeten door bijvoorbeeld vogels.
Van die waarschuwingskleuren wordt gretig misbruik gemaakt door andere onschuldige insecten(die niet giftig zijn of kunnen steken). Ze lijken soms zo sterk op hun gevaarlijke evenknie dat je er vaak in eerste reactie intrapt. Totdat je nog eens goed kijkt. Op de foto zie je bv de Hoornaarzweefvlieg (ook wel stadsreus genoemd). De Hoornaar is onze grootste wesp. Deze Hoornaarzweefvlieg lijkt er sterk op, dus je deinst snel terug, en dat geld niet alleen voor insecten…
Zowel de Stadsreus als de rups ben ik dit jaar vaak tegengekomen. Met de Stadsreus maakte ik vorig jaar al kennis. Een indrukwekkende zweefvlieg die ook nog eens net als alle andere zweefvliegen bijzonder nieuwsgierig is en er niet voor terugdeinst voor je te gaan hangen'' om je eens uitgebreid te bekijken. De stadsreus laat zich ook niet makkelijk verjagen en is dus een makkelijke prooi om er een foto van te maken. Vliegt hij weg van een blad of bloem waarop hij zat, blijf dan stil staan en binnen een paar seconden is hij (of zij) weer terug om rustig op hetzelfde blad of op dezelfde bloem te gaan zitten.
Wel even een opmerking over de laatste zin in uw verhaal over de Stadsreus onder de foto. Dat geld voor....moet zijn dat geldt voor.... Een Stadsreus met een geldbeurs ben ik nog niet tegengekomen ;-)