De Boskip… wat zou dit nu weer zijn? Hij staat namelijk in geen enkel zichzelf serieus nemend Nederlands ornithologisch boekwerk? Voelt de huisbioloog zich wel kiplekker?
Jazeker, en zelfs gisteren lekker zitten kluiven aan de Boskip!
De Boskip is een uit het Engels vertaald koosnaampje voor de eetbare Zwavelzwam. Zij noemen hem aldaar “chicken of the woods”. Ik kwam hem tegen toen ik door woonwijk ‘t Kalf reed. Hij groeide op een Schietwilg. Ik kon de verleiding niet weerstaan, dat lekkere wilde ‘bushmeat’.
WAARSCHUWING: Pluk nooit zonder kennis paddenstoelen om te eten. Ook de Zwavelzwam niet. Alhoewel de zwam zelf zeer goed eetbaar is en niet giftig, kan hij dit wel worden als hij groeit op giftige boomsoorten, zoals b.v. de Taxus. Ook reageren sommige mensen allergisch voor de zwam bij rauw opeten!*
De Zwavelzwam is een zeer mooie verschijning. Zachtgele, wittig bestoven gelobde uitstulpingen sieren de boom, tenminste als hij jong is. Bij ouder worden verkleurt hij naar rood. Ook de textuur van de zwam gaat van sappig en vlezig naar droog en taai. Verse exemplaren hebben de beet en smaak van gepocheerde kip, heel bijzonder.
De zwam groeit daar natuurlijk niet zomaar en is een opmaat voor de ondergang van de boom. Over paddenstoelen zullen we het vast nog vaker hebben, dus bij deze geen biologische duiding.
De Zwavelzwam kan alleen groeien op bomen die al een wond hebben. Hij veroorzaakt bruinrot in de bomen. Dit betekent (i.t.t. witrot) dat er cellulose wordt afgebroken in de boom. Bomen (hout) bestaan voor een zeer groot deel uit cellulose (houtcelwanden). Doordat deze worden opgegeten door de zwam verzwakt de boom en zal deze uiteindelijk afbreken of sterven.
De zichtbare paddenstoel (vruchtlichaam) is slechts een klein deel van wat al inwendig in de boom zit. Waarschijnlijk is de boom al jaren geleden aangetast.
Ik heb een klein deel van de zwam geoogst en thuis bereid. We hadden zin in een omelet. We zaten te janken boven ons bordje, zo lekker.
Groentjes!
PS: De boom herbergde nog een ander zeer bijzonder geheim. Dit zal ik de volgende aflevering uit de doeken doen
* Volgens Niek van Dijk, bioloog en moderator van de Facebook-pagina ‘Platform Eetbare Paddenstoelen’ is het overdragen van giftigheid ‘een fabeltje’.
Gisteren een paar plakken geoogst van een prachtig exemplaar in het park op een eik. Eet er 3 dagen van in mijn eentje. Maar een heerlijker maal heb ik in tijden niet gehad.
Pasta boskip, bosuitjes wat paprika, roomkaas en parmezaan vlokken. Wow
Goed herkenbare paddenstoel. Vaak op wilg. Kan hierop goed doorgroeien doordat het hout zachter is. Grote hoeveelheiden van dik een meter is mogelijk. Lekker te marineren na schoonmaken. Zelfs de kinderen vonden het toch een prima alternatief voor het eten van kippenvlees. Dat is mooi, want Boskip is gratis en geen lijdensweg voor kippen op deze manier. The closest as it gets. Dus niet bang zijn en even proberen. Ivm vermeende allergie, eet je zoals altijd eerst een paar stukjes en wacht je een paar uur. Dan weet je voor de toekomst dat je het verdraagt.
Bedankt David.
Eergisteren een pracht exemplaar ontdekt bij de buren en aangezien er gisteren toch al iets met paddestoelen op het menu stond heb het maar eens geprobeerd. Inderdaad erg lekker!
Nu moeten we alleen wel de buren gaan vertellen dat ze een stervende boom in de tuin hebben. Da's dan wel weer jammer.
Lekker David, ik zal het zelf niet proberen!