Gisterochtend reden we langs de geplande biomassacentrale naast het Pascal College in Zaandam, toen we tot onze verrassing bergen houtsnippers achter de overheaddeur ontdekten.
Dat wekte verbazing omdat de politiek zich in rap tempo tegen de centrale leek te keren, in Zaanstad was vrijwel de hele oppositie al tegen terwijl coalitiepartners GroenLinks en ROSA ook begonnen te twijfelen.
We besloten de BMW fiets te keren en poolshoogte te nemen. En in de de centrale troffen we bazen Jaap Koppejan en Han Langevoort van Bioforte aan die zeer bereid bleken ons rond te leiden.
Binnen twee weken verwachten ze de laatste vergunning binnen te hebben, het gaat om de Wnb- vergunning (Wet natuurbescherming), en alles ligt klaar om de ERA-flats te verwarmen…
Wij maakten een Zaans Minuutje(s) docu:
Dame, Heren,
Ik zou het zeer waarderen u te ontmoeten op de bouwplaats aan de Pascalstraat. Dan kunnen wij laten zien wat we tot nu toe wel en wat we niet gedaan hebben om een goed project te realiseren en om aan zorgen tegemoet te komen. Dat zou as woensdag kunnen tussen 16 en 18 uur.
Mvrgr Han Langevoort 06 52 36 22 44
Beste Han, ik ben erg geïnteresseerd en zit ook nog met wat vragen. Groet Huisbioloog
Leuk dat jullie komen! Grt Han
Uitstekend Han! Ik kom graag, woensdag 20 november a.s. 16:00 uur.
Een doekfilter heeft geen 100% vangrendement, ca. 95%. Maar wat gebeurt er met het afgevangen stof? en scheuren van het doek//filterkous.
Zie ook het bijgaand rapport, https://www.rvo.nl/sites/default/files/2018/09/Kennisdocument%20houtstook%2020180910definitief.pdf
voor blz 38 fig 3.14; blz 41 fig 3.2; blz 72 fig 5.17; blz 127 appendix 3 en blz 128.
Het is een uitgebreid rapport met o.a. uiteenzetting van de geur voor allerlei hout gestookte toestellen.
Hierbij ga ik ervan uit dat deze installatie 5Mw groot is.
Your comment is awaiting moderation.
14 November 2019 at 23:59
Het is een uitgebreid rapport met o.a. uiteenzetting van de geur voor allerlei hout gestookte toestellen zoals openhaarden, pelletkachels en BIO gas installaties om er een paar te noemen.
Hierbij ga ik ervan uit dat deze installatie zo'n 5 MW capaciteit heeft is.
Graag gedaan Rene. Trouwens, de gemeente weet er al meer dan een jaar van, want mijn ingebrachte idee op de motiemarkt voor het stimuleren dan wel verplichten van die filters werd er door meerdere partijen omarmd.
Alleen is er (weer eens) nijs mee gedaan, omdat "er nog geen landelijk beleid voor fijnstofuitstoot zou zijn, op basis waarvan men zou kunnen handhaven"...
Ondertussen stookt een bij diezelfde gemeente als "duurzame pionier" werkzame dame - die notabene bij mij thuis een demonstratie van het filter heeft gehad - nog vrolijk haar open haard, zonder fijnstoffilter wel te verstaan, omdat ze het ding te prijzig vindt. (ik hoop dat ze dit leest en onmiddellijk tot inkeer komt)
Wat is nou schadelijker, een biomassa verbrander die altijd maar aan staat of dat als ik thuis kom mijn HR houtkachel bekleed met speksteen 4 uur laat branden en waar ik de hele nacht nog restwarmte van krijg als het vuur allang gedoofd is. Ik stook enkel kaal hout wat minimaal 2 jaar gedroogd is. Mijn CV installatie word alleen maar gebruikt op het moment dat er warm water vraag is.
Doe ik het voor het millieu, ja en nee. voor de portemonee dan, ja dat zeker. het hout is gratis, oke niet alles krijg ik aangeleverd soms moet ik ook met de auto op pad. Geur en rook word bepaald hoe je stookt. als je hem teveel smoort krijg je stank en zie je veel rook. Goed stoken is een kunst.
Rene, zet er dan alsjeblieft wel een elektrostatisch fijnstoffilter op. Dat houdt tot 95% van het fijnstof tegen. Zie https://oekosolve.ch/nl/
Peter,
Ik wist niet dat dit bestond, ik ga me er is in verdiepen. mag ik je bedanken voor deze tip.
Ik wil ook (eindelijk) een rondleiding!
En ik wil ook eindelijk antwoord op deze(lfde) vragen (als altijd):
- Hoeveel is de jaarlijkse warmtevraag van de gebruikers van het warmtenet?
- Hoeveel bedraagt het transportverlies van het warmtenet?
- Hoeveel is dat in procentueel van de warmtevraag?
- Dus hoeveel bedraagt de totale warmtevraag van het warmtenet als geheel?
- Hoeveel warmte gaat de biomassa centrale daarvan leveren op biomassa?
- Hoeveel ton houtsnippers zijn daarvoor nodig?
- Hoe groot is daarvan de CO2 uitstoot?
- Hoeveel warmte gaat er worden bijgestookt op de gasketel in de biomassacentrale?
- Hoeveel gas kost dat?
- Hoe groot is daarvan de CO2 uitstoot?
- Hoeveel warmte gaat er worden bijgestookt op de gasketels bij de Brandaris en de Perim?
- Hoeveel gas kost dat?
- Hoe groot is daarvan de CO2 uitstoot?
- Hoeveel CO2 is er uitgestoten bij de produktie en aanleg van de biomassacentrale en het warmtenet?
- Hoeveel gas zou er worden gebruikt als de biomassacentrale en het warmtenet niet in bedrijf zouden komen en er gewoon met lokaal gestookte gasketels wordt gestookt?
- Hoeveel is daarvan de CO2 uitstoot?
- Dus hoeveel minder (of juist meer?) CO2 wordt er dan uitgestoten in 12 jaar (de looptijd van het contract met Bioforte)?
En een paar stapjes verder denkend:
- Welk percentage van die lokale gasketels zouden potentieel in aanmerking komen voor vervanging door (lokale) pelletkachel-cv's of pelletketels?
- Welk vermogen aan zonnecollectoren zonneboilers zouden er bij die gebruikers bijgeplaatst kunnen worden?
- Hoeveel (of liever gezegd hoe laag) zou dan de CO2 uitstoot zijn?
Jaap, ik heb die vragen al meermaals gesteld aan de gemeente, aan hun "Duurzame Pioniers", aan hun "specialist energie- en klimaatbeleid", aan de Wethouder Duurzaamheid, Energietransitie & Circulaire economie herself, aan Jaap Koppejan van Bioforte (de leverancier van de biomassacentrale dus), aan De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (die een vergunning niet nodig acht), aan het Duurzaam Bouwloket ("het energieloket voor particulieren en ondernemers op het gebied van energiebesparing"), aan Engie (de bij-stokers), aan Qirion (de bouwers van het warmtenet) en ik heb "mijn eigen" partij gevraagd om het ook te vragen, maar ik krijg er - behalve een hoop vaagheid over mogelijke duurzame bronnen in de toekomst - maar weinig concreets over los.
Ik vermoedt dat het domweg (of expres?) niet onderzocht is. Mogelijk zijn die vragen ook niet eens door anderen gesteld, in elk geval niet door de raadsleden die dit project hebben aangenomen (!).
En ik vrees ook dat men het beantwoorden van die vragen (nu al al jaren) angstvallig voor zich uit schuift, mogelijk om er maar niet op afgerekend te gaan worden.
Ondertussen focussen alle klagers zich voornamelijk op de het kappen van bomen en de uitstoot van stikstof, fijnstof en ander onverkwikkend spul, maar of dit project daadwerkelijk gaat doen waar het voor bedoeld is - het verminderen van de opwarming van de aarde - of dat het averechts gaat werken, (b)lijkt in het geheel niet van belang...
Bedankt voor de inzet die je tot nu toe geleverd hebt in ieder geval!
Hallo, wij zijn nieuwsgierig naar je vragen en aan degene binnen je eigen partij, raadslid. Mogelijk heeft u Democratisch Zaanstad gevolgd in hun strijd tegen deze biomassacentrale. Mijn pogingen om bij de school tov Het Pascal College en Evean antwoorden te krijgen op onze vragen, deze ontwikkelingen met de onduidelijkheid en vooral geen reactie willen geven voed de gedachten dat de Gemeente Zaanstad hier mede een rol in speelt. Verder is er een kinderopvang en een flat met bijna alleen maar wat oudere inwoners. De Hoor en adviescommissie als ook de Omgevingsdienst is een stille en traag poerende adviseur en het lijkt erop dat de Gemeente hier ook invloed heeft in de inhoud van antwoorden. In dit verband wijs ik op de reactie van diezelfde Omgevingsdienst over de uitstoot van Tata en Hasbro. Nergens werd op een betrouwbare manier echt onderzoek gedaan. Uiteindelijk kwam aap uit de mouw door een onafhankelijke partij onderzoek te laten verrichten. En die uitkomsten pleiten bepaald anders als alle eerdere resultaten.
Opererende
Tja Peter, ik denk ook dat het zo is.
Ze draaien er maar een beetje omheen maar een eerlijk antwoord krijg je niet. Of ze weten het zelf inderdaad niet, dat zou helemaal zielig zijn natuurlijk.
Speelt niet alleen bij de biomassacentrales maar eigenlijk bij vele andere projecten waarbij het milieu in het geding is.
Alles moet weer te overhaast.
Zal allemaal wel met belangen te maken hebben hoor.
Ik weet er nog een paar: hoeveel vrachtwagens met hout moeten er per week lossen in dit smalle straatje?
Hoe groot is het risico op ongelukken voor alle leerlingen van de scholen? Is er rekening gehouden met het feit dat dit de enige toegangsweg is naar de sportvelden en er veel jongeren op de fiets gebruik maken van deze weg.?
Goeie vragen Peter.
Ik ga er vanuit dat dit alles vooraf onderzocht en berekend is ?
Dus de antwoorden zouden gegeven kunnen worden.
Of misschien niet :-) ? Ik vrees van niet eerlijk gezegd.
Gewoon doorgaan of er niks aan de hand is.
Hoe is dit nou toch mogelijk.
Ben ik nou zo dom ?
Het is de redactie toch niet ontgaan dat je als politicus één bepaalde eigenschap moet bezitten en wel met je kont kunnen draaien(niet in fysieke zin bedoeld).
En die heren ? Die prediken voor eigen parochie vanzelf.
Geweldig dat er in 6 stappen gefilterd wordt maar helemaal schoon stoken natuurlijk bestaat niet, net als dat gezond roken niet bestaat. Veel erger zijn de open haarden, barbecues en tuinhaarden in Zaanstad. In de woonwijken kan je avonds de ramen niet meer open zetten door de rook.
Het aantal vroegtijdige sterfgevallen door slechte lucht wordt in Nederland geschat op twaalfduizend. Vooral mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals longpatiënten, hebben last van fijnstof die door open haarden, barbecues en tuinhaarden wordt uitgestoten.