Een prima bewoonbare woning slopen… het blijft een vreemd gezicht. Maar aan de Kerkstraat in Oostzaan is het te ‘bewonderen’.
Voor woningen onder hoogspanningsmasten wordt geen woonvergunning meer gegeven. Vandaar deze hoogspanningssloop.
Woningbouwvereniging WOV uit Oostzaan heeft vijf woningen aan de Kerkstraat en het Zuideinde die onder de hoogspanningslijnen liggen eerder tijdelijk te huur aangeboden.
Het ‘probleem’ doet zich niet alleen in Oostzaan voor. In Zaanstad staan 52 woningen loodrecht onder hoogspanningsverbindingen. De woningen liggen in Zaandam onder de leidingen langs de Hoornse lijn (Oost-Zaandam, De Dikkert, Westzijde en Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad), in Westzaan en Assendelft.
Wonen onder hoogspanningsmasten is niet verboden, maar het verkopen van een huis wordt lastig omdat de woonbestemming na de verkoop vervalt. Panden onder de hoogspanningsmasten kunnen wel voor andere bestemmingen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor bedrijfsruimten.
Alleen woningen die recht onder een leiding liggen verliezen de woonbestemmig (alsof straling recht naar beneden sijpelt zoals regen). Gevaar voor de gezondheid is niet echt aangetoond. De overheid wil met de regeling vooral maatschappelijke onrust wegnemen.
Lees hier wat De Orkaan tot dusver schreef over wonen onder hoogspanningsmasten.
Door Piet Bakker. Extra informatie uit eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Johan Krol en De Orkaan.
De woonbestemming vervalt na de verkoop. Dat is vast bedacht in een tijd dat de woningnood nog niet zo hoog was. Hoog tijd om die regeling weer terug te draaien!
Brilliant, woningen slopen omdat ze onder een hoogspanningslijn staan. Er is ook geen tekort aan huizen ofzo.
Wat een onzin. Er is geen onderzoek dat aantoont het ongezond is om onder die lijnen te wonen.
Vreemde mening van de auteur! Alsof straling naar beneden druppelt? Neen, dat heeft uiteraard te maken met de directe afstand van de bewoner tot de stroomdraden, die is immers het kortst recht onder de draden. En verder nog: "gevaar voor de gezondheid is net aangetoond", ook dat is inmiddels al decennia bekend, de werking van extreem laagfrequente velden op de mens, vooral voor kinderen is dat ongewenst, leukemiegevallen lijken aantoonbaar, lees eens:
https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/adviezen/1992/04/08/laagfrequente-elektromagnetische-velden-en-gezondheid/advies-extreem-laagfrequente-elektromagnetische-velden-en-gezondheid.pdf
Klopt hoor. Maar als je een mobiele telefoon bij je draagt wordt je aan meer straling blootgesteld. Dus blijft een beetje symbolische actie.
Voor wie niet alle 97 pagina's wil doorlezen: wat staat er in dat advies (uit 1992): "De commissie concludeert dat er onvoldoende wetenschappelijke grond is om aan te nemen dat blootstelling aan elektromagnetische velden met een frequentie van 50 of 60 Hz en met veldsterkten die in de woon- of werkomgeving voorkomen, nadelige effecten op de gezondheid veroorzaakt."
Als de afstand tot de draden leidraad zou moeten zijn, zou dat in de regeling hebben moeten staan, maar alleen 'onder' is de regel.