Op zondag 26 januari 2025 wordt in De Bull invulling gegeven aan Holocaust Memorial Day. Onder het thema Verdraagzaam en Verbonden worden inwoners uitgenodigd om stil te staan bij een van de donkerste hoofdstukken uit de geschiedenis.
De bijeenkomst markeert 83 jaar sinds de gedwongen deportatie van 171 Joodse inwoners uit de zeven voormalige Zaangemeenten op 17 januari 1942. Zaandam was de eerste gemeente in Nederland die door de Duitse bezetters als ‘Jodenvrij’ werd verklaard.
Programma
Het programma wordt geopend door burgemeester Jan Hamming van Zaanstad. Vervolgens zal Salo Muller, Holocaust-overlevende, schrijver en voormalig fysiotherapeut van Ajax, een lezing verzorgen.
Daarnaast zorgen celliste Mariette Gort, pianist Jaap Brackman en leerlingen van de Zaanse Theaterschool en zanger Jascha Soest voor muzikale bijdragen.
Vrede en solidariteit
Guido Voss, voorzitter van De Maatschappij Zaanstreek – Waterland en medeorganisator, spreekt namens alle betrokken partijen de hoop uit dat de boodschap van vrede en solidariteit wordt doorgegeven aan toekomstige generaties:
‘De geschiedenis is onomkeerbaar, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat de herinnering levend blijft en dat we lessen trekken voor een verdraagzame toekomst.’
Over Salo Muller
Salo Muller (1936) is een inspirerende stem als het gaat om de herinnering aan de Holocaust. Na het verlies van zijn ouders in Auschwitz overleefde hij de oorlog door onder meer in de Zaanstreek onder te duiken. In latere jaren maakte hij zich sterk voor erkenning en compensatie van de Nederlandse Spoorwegen (NS) voor hun rol tijdens de Holocaust. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over zijn ervaringen en zet hij zich in om het belang van herdenken en verbondenheid uit te dragen.
De organisatoren hopen op een grote opkomst bij deze bijzondere herdenking. Iedereen is welkom om deel te nemen aan deze dag van reflectie en hoop op een betere toekomst.
De herdenking vindt plaats om 14.00 uur in De Bull aan de Westzijde 75 in Zaandam. De toegang is gratis.
Door: Merel Kan
Geinig, dat leed van de ene groep slachtoffers vergelijken met het leed van een andere groep slachtoffers, terwijl het in beide gevallen gaat om een doffe ellende. Daders en slachtoffers en soms overlappen die twee groepen deels, want het zijn nu eenmaal mensen. Griezelige malloten en hun helpers kun je overal(!) vinden.
Misschien ook eens ophouden met dat afschuwelijke groepsdenken? Want daar komt veel ellende van. Het ontmenselijken van personen louter omdat ze tot een andere groep zouden behoren is iets van idioten.
Ik denk niet dat ik door menige bezoeker welkom wordt geheten. Want als je tegen het afslachten van 42000 Palestijnen door de Joodse Staat bent hoor je tot de Anti Semieten . Dus bedank ik voor deze eer en gedenk de doden wel rustig thuis. In de wetenschap dat : Dit nooit meer nog steeds door het Westen wordt ontkent.
Iets met appels en peren?
In WO II zijn veel slachtoffers gevallen. Joden, zigeuners, gehandicapten, homoseksuelen, verzetsstrijders, dwangarbeiders. We moeten leren van de geschiedenis maar dat blijkt nogal moeilijk gezien de toestand in de wereld. De roep "dit nooit meer" lijkt aan dovemans deur geklopt. Natuurlijk moeten we herdenken. Om recht te doen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. En om ons te realiseren waar aangewakkerde verdeeldheid in een samenleving toe kan leiden.
Mevrouw Lubberding publiceert een heden-ten -dage klassieke misvatting.Bij de Holocaust gaat het om mensen - Joden, zigeuners, homosexuelen, politieke gevangenen en verzetstrijders, die in de vernietigingskampen van het Hitlerbewind om het leven kwamen.
Daarin misstaat een vergelijking met de staat Israel.
Heel benieuwd hoe de boodschap van vrede en verdraagzaamheid wordt doorgegeven an toekomstige generaties. Dit vooral gezien in het licht van het buitensporige, criminele en strafbare geweld dat israel gebruikt in Gaza, Oost Jerusalem en op de West Bank bij de uitroeing van de Palestijnse bevolking.
Dit heeft daar niets maar dan ook niets mee te maken.
De boodschap van vrede en verdraagzaamheid met betrekking to de holocaust en de les die WIJ daaruit moeten leren lijkt mij dan ook heel simpel. Leef in liefde samen met uw buren en verraad ze niet aan de vijand :-)