De harde wind dreigde soms grip te krijgen op de keppeltjes, en voor het eerst -zover wij weten- waren er twee agenten aanwezig vanwege andere dreigingen dan de wind.
Vanmiddag werd op de Joodse Begraafplaats aan de Westzanerdijk stilgestaan bij de gruwel van de Holocaust.
De namen werden genoemd, er waren gedichten en er was stilte. Wethouder Slegers van Zaanstad en burgemeester Polak van Oostzaan waren tegen discriminatie en uitsluiting. Er werd door hen niet gerefereerd aan de huidige escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict in de Gazastrook.
Door: Merel Kan, foto’s en informatie Rienk Spiekstra en Orkaan-archief/Monumenten Spreken
Was een mooie herdenking, waarbij de eerste spreker haarfijn uitlegde dat er 13 burgemeesters de open brief tegen antisemitisme niet ondertekend hebben, waarvan de burgemeester van Zaanstad er 1 is. Zeker als je weet dat Zaandam tijdens de tweede wereldoorlog een bedenkelijke reputatie had met betrekking tot de Joden. Tenslotte was deze gemeente als eerste “Jodenvrij”. Gelukkig sprak wethouder Slegers in ieder geval nog het woord antisemitisme uit, wel nadat hij eerst het woord racisme uitsprak. (Ik had dit andersom gedaan)
Burgemeester Polak vergeleek de periode van nu, de haat tegen de Joden, met die uit de geschiedenis van net voor de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrol was voor de scholiere van 14 jaar die de doorgang ontzegt werd door medescholieren van haar school omdat zij Joods is. Laten wij de koe in ieder geval bij de horens pakken als het gaat om herdenken op de Joodse begraafplaats.
Het bericht in de Orkaan geeft de herdenking duidelijk niet goed weer.
Ik zou de heer Spiekstra niet meer de informatievoorziening laten doen.