Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep de maximale gevangenisstraf geëist voor verkrachting en gekwalificeerde doodslag Milica van Doorn.

Tegen Hüseyin A. (nu 51) uit Zaandam is 19 jaar en 11 maanden geëist voor de dood en verkrachting van de destijds 19-jarige Milica van Doorn in juni 1992.

Het lichaam van Milica werd aangetroffen in een vijver bij een kerk in Kogerveld in Zaandam. Ze was door steekverwondingen om het leven gebracht. Op diverse plaatsen in haar lichaam werden spermasporen aangetroffen.

DNA-onderzoek

In eerste instantie leidden uitgebreide rechercheonderzoeken niet tot het vinden van de dader. Pas in 2017 kon, door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek, een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek worden uitgevoerd. Verdachte was één van de twee mannen die weigerde aan dit onderzoek deel te nemen. Doordat zijn broer wel DNA afstond, heeft het onderzoek – in combinatie met andere informatie – toch geleid tot zijn aanhouding.

Eind 2018 werd de man veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. De rechtbank oordeelde dat hij met zijn daad heeft willen voorkomen dat hij voor haar gewelddadige verkrachting zou worden bestraft. Voor de verkrachting zelf werd de man niet veroordeeld omdat dit feit naar het oordeel van de rechtbank door tijdsverloop verjaard was.

Tegen deze straf gingen zowel de verdachte in hoger beroep. De verdachte hield vol niets met de dood van Milica te maken te hebben. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan omdat de rechtbank verkrachting verjaard achtte. Voor het OM was het belangrijk dat de verdachte ook voor dit feit veroordeeld werd.

‘Ongeloofwaardig’

De verdachte heeft gezegd dat hij korte seksuele relatie met Milica zou hebben gehad. Het OM vindt dit alternatieve scenario volkomen ongeloofwaardig.

De advocaat-generaal, aanklager in hoger beroep zegt hierover:

“Verdachte is de dader van de verkrachting en de gekwalificeerde doodslag van Milica. Ik houd de verdachte aan zijn eerste verklaring bij de politie. Verdachte heeft Milica haar kostbaarste bezit, haar leven, afgenomen en hij heeft de levens van haar familieleden onherstelbaar beschadigd.

Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden en toont geen enkel berouw. Integendeel, hij ontkent tegen beter weten in. En gedraagt zich alsof hij slachtoffer is. Dat is stuitend. Vooral voor de nabestaanden. De enige passende straf is een langdurige gevangenisstraf.”

Maximale straf

Op het moment dat de feiten gepleegd werden, was de maximaal op te leggen gevangenisstraf 20 jaar. Het OM kon, ook in hoger beroep, geen langere gevangenisstraf eisen. De verdachte werd in 1996 veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarmee moest in deze eis rekening worden gehouden. Dat betekent dat het OM vandaag de maximaal mogelijke gevangenisstraf van 19 jaar en 11 maanden eiste.

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 10 februari uitspraak in deze zaak.

Bron: Openbaar Ministerie, hier ons dossier Milica van Doorn. Foto: de zaak bij Opsporing Verzocht.