Aan de kop van de Hogendijk in Zaandam – hoek Provincialeweg – worden de woningen op 147, 147A, 147B en 149 omgebouwd tot twee hotels. De vergunning werd in juli verleend, maar buurtbewoners tekenden bezwaar aan.
Vandaag – dinsdag 5 november 2024 – behandelde de ‘externe hoor- en adviescommissie voor de behandeling van bezwaarschriften’ in het stadhuis deze bezwaren. Ook deed de eigenaar zijn verhaal en verdedigde de afgevaardigde van het college het besluit.
De locatie bestaat uit vier woningen, waarvan in een deel tijdelijk arbeidsmigranten wonen. Deze migranten verblijven daar terwijl de panden worden voorbereid voor de ombouw naar hotels.
Overlast en parkeerdruk
Buurtbewoners vrezen voor ‘ernstige’ overlast door de komst van de hotels en voelen zich ‘genaaid’ door de gemeente. Buurtbewoner Ellen Blauw verwacht dat de hotels de drukte en parkeerproblemen flink zullen verergeren, mede door de geplande bouw van 710 woningen aan de Houthavenkade, wat volgens haar de druk verder zal opvoeren.
‘Bewoners zullen in onze buurt hun auto’s gaan parkeren, waar momenteel al weinig vrije plaatsen voorhanden zijn.’
Het college verwacht daarentegen dat de parkeerdruk juist zal dalen, van 4,2 naar 1,8 plekken, door de ombouw van vier woningen naar een hotel met negen kamers, wat neerkomt op een afname. Maar na verdere vragen van de commissie over deze cijfers lijken ze ook niet helemaal duidelijk voor het college, wat zichtbaar irritatie en cynisme veroorzaakte bij de insprekers.
Buurtbewoners twijfelen aan deze berekening en vrezen juist dat de hotelgasten de parkeerdruk zullen verhogen. Niet alleen de parkeerdruk baart de omwonenden zorgen; ze vrezen ook dat de hotels veel geluidsoverlast zullen veroorzaken in de woonwijk, die hier volgens hen niet op is ingericht. De drukte van toeristen bij het in- en uitchecken, rollende koffers op de stoep en extra taxiverkeer zouden de leefbaarheid aanzienlijk onder druk zetten.
Bestemmingsplan
Er wordt gewezen op het bestemmingsplan ‘Oude Haven’, waarin de locatie bedoeld is voor gemengd gebruik, met zowel wonen als bedrijvigheid. Volgens omwonenden is het begrip ‘bedrijf’ te ruim geïnterpreteerd en is het ombouwen van woningen naar hotels in strijd met de oorspronkelijke bestemming.
Het college stelt dat de ontwikkeling wel in lijn is met het bestemmingsplan dat gemengd gebruik toestaat, en dat het hotel valt onder de definitie van horecabedrijf. Ellen Blauw stelt dat de horecagelegenheden ver van de Russische Buurt liggen, wat volgens haar aantoont dat dit gebied niet geschikt is voor toerisme.
‘Wij vinden dus niet dat een hotel passend wordt geacht binnen de bestemming, structuur en opzet van het plangebied.’
De ombouw tot hotels kan een precedent scheppen, waardoor ook andere woningen in de buurt mogelijk worden omgezet in hotels. Volgens de omwonenden is dit een slechte ontwikkeling door de krapte op de woningmarkt.
Arbeidsmigranten
Ook is er grote kritiek op het feit dat er momenteel arbeidsmigranten wonen in de panden die omgebouwd moeten worden tot hotels. In totaal zijn er vier gezinnen: drie Bulgaarse families en één gezin uit een ander land. Zaankanter Armand Koc, die samen met zijn twee broers (Imperio Vastgoed) de eigenaar van de panden is, begrijpt dat ze niet kunnen blijven als de hotels er zijn. Ze hebben tijdelijke contracten, maar waar ze daarna heen moeten, is onbekend.
De bewoners ervaren veel overlast en maken zich zorgen dat deze situatie aanhoudt als het hotel geopend is. Een inspreker gaf aan dat hij slapeloze nachten heeft gehad door het feesten in de nacht, het blowen en het drinken.
‘De gemeente luistert niet en de eigenaren zijn niet in beeld. Waar moet ik dan heen?’
Koc geeft aan hiervan niet op de hoogte te zijn, maar belooft wel tegenover De Orkaan erachteraan te gaan. Hij zegt echter: ‘Het zijn volwassen mensen met kinderen en ik kan daar verder niets aan doen.’
Het college begrijpt de zorgen van de bewoners en dat het niet de bedoeling is dat de migranten daar blijven. Ze geven aan dat, mocht blijken dat de hotels worden gebruikt voor de huisvesting van arbeidsmigranten, hierop zal worden gehandhaafd.
Golden Zaan Hotel
De ervaring met het Golden Zaan Hotel aan de Zuiddijk wordt door de bewoners gezien als een waarschuwing voor de mogelijke gevolgen van de nieuwe hotels in de Russische Buurt. Bij het hotel aan de Zuiddijk schakelen omwonenden regelmatig de handhaving of de politie in. Het kwam moeizaam tot stand, de gemeente legde zelfs een bouwstop op wegens illegale verbouwingen, maar uiteindelijk is het hotel er toch gekomen.
Deze situatie onderstreept het belang van de buurtvisie ‘Met plezier leven in de Russische Buurt’ uit 2019, die gericht is op het behoud van een rustige en veilige woonomgeving. De bewoners vrezen dat de komst van nieuwe hotels deze visie ondermijnt en de wijk verandert in een drukke toeristische zone.
De afgevaardigde van het college geeft aan dat zij uitsluitend naar het bestemmingsplan voor de nieuwe hotels kijkt en niet naar de situatie van het andere hotel. Of de commissie dezelfde mening deelt, moet nog blijken.
Onrustige zitting
De zitting verliep onrustig, bewoners onderbraken de commissie, de vertegenwoordiger van het college en de eigenaar van de panden regelmatig. De commissie gaf zelfs aan: ‘Als we elkaar op deze manier gaan bejegenen, gaan we niet verder.’
Er werd verder kritiek geuit omdat de commissie niet langs de panden is geweest. De commissie vindt het gebruik van Google Maps voldoende, wat de bewoners merkbaar irriteert. Daarnaast twijfelt een bewoner: ‘In hoeverre zijn jullie onafhankelijk?’ De commissie gaf aan dat ze betaald worden, maar niet in dienst van de gemeente zijn.
De commissie zal met een advies komen of de vergunning door de gemeente terecht is verleend. De Orkaan houdt het in de gaten.
Door Nick Boeske. Info van zitting en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.
Ikzelf woon op de Dam, tegenover twee hotels, en ervaar totaal geen overlast.
De hotelgasten komen vaak per openbaar vervoer of parkeren hun auto op de Burcht.
Op de Hogendijk mogen de hotelgasten niet parkeren, want ze hebben geen parkeervergunning voor de Russische Buurt, dus extra taxiverkeer zal er wel gaan komen, maar maakt eigenijk niet zoveel lawaai en een taxi pikt ook geen parkeerplaats in.
Hotelgasten komen meestal in de middag rond twee uur aan en vertrekken de volgende dag weer rond die tijd.
Natuurlijk wel vervelend als je dan overlast krijgt van de rollende koffers tussen al het lawaai van auto's, scooters en gillende kinderen die van school komen.
En dan heb je het hier maar over een hotel met negen kamers, hier op de Dam 46 kamers in totaal.
En natuurlijk valt een hotel onder Horeca, maar met negen kamers zal dat alleen ontbijt, lunch en avondeten worden en geen knallende discotheek.
Ik vind het onbegrijpelijk dat in de tijd van woningnood, woonhuizen verbouwd worden tot hotels.
Alles, maar dan ook alles draait alleen maar om geld en burgers hebben het nakijken. Schandalig dat er toestemming is gegeven door de Gemeente Zaanstad!
Achter de Hogendijk worden nu ruim 700 nieuwe woningen gebouwd, dus een hotel met slechts negen kamers moet kunnen.
Naast woningen moeten ondernemers ook de kans krijgen om dat vervallen stukje Zaandam weer leefbaar te maken.
En het hotel zorgt ook weer voor werkgelegenheid.
Alsof dit 'hotel' met 9 kamers dat "vervallen stukje" Zaandam weer leefbaar gaat maken. Mijnheer Koc zal het echt worst zijn of zijn hotel de buurt beter maakt. Anders had hij de huizen nu niet aan arbeidsmigranten verhuurd...En dat hij niet op de hoogte zou zijn van de overlast is natuurlijk complete onzin. Deze man leeft voor zijn portemonnaie en heeft niks op met leefbaarheid. Net zoals zoveel andere exploitanten in de binnenstad van Zaandam. Kijk naar de vele döner zaken, vage snoepwinkels (Gunay Sweets), kledingwinkel Scam (dat is het inderdaad, een scam). En de verloedering duurt maar voort...Gemiste kans van de gemeente Zaanstad om paal en perk te stellen aan de uitwas van dit soort hotels en zaken...