Een ‘artist impression’ van appartementengebouw De Makelaar. U raadt het al: Zaans lichtgroen, donkergroen, matgroen, vaalgroen, poepgroen, frisgroen, grasgroen, kanariegroen en welke soort groen je ook maar wilt.
Is de groene grens niet zo langzamerhand bereikt? Hoeveel van deze aan elkaar gelijmde vogelhuisjes kan een stad hebben? Het Intell-hotel baart mini-imitaties: van C&A tot Douglas, van het Stadhuis tot de nieuwbouwwijk Zaans Hout, van de winkelborden van Soeters tot het nieuw Zaanhotel.
En nu dit weer: De Makelaar. Natuurlijk, mensen moeten wonen, maar andere mensen moeten er tegenaan kijken.
Op de verkoopsite van de Makelaar (20 appartementen, waarvan 2 penthouses, 8 etages, woonoppervlakken van 70 tot 110 m2, met 2, 3 of 4 kamers, vanaf € 225.000) ziet men dat anders:
“Een woontoren in de inmiddels voor het Zaandamse Stadshart zo kenmerkende bouwstijl: fraaie gevels, sierlijke afwerking en een uitgekiend gebruik van het sterke, inmiddels wereldberoemde, kleurenpalet.”
Madurodam op anabole steroïden. Fantasieloze nabouwsels onder auspiciën van de grote Inverdan-regisseur. Neo-Zaanse eenheidsworst. Nepgeveltjes van namaakhout.
Zo is het nu. Toegegeven, ook niet fraai, zo’n dichtgespijkerd pand.
En zo wordt het:
Op woensdag 7 juni worden de prijzen per woningtype definitief bekend gemaakt, 17:00 tot 19:00 uur bij Thijssen Makelaardij, Westzijde 131, Zaandam.
Eerder had ik ergens gelezen dat de eerdere plannen van deze eigenaar werden afgewezen omdat het volgens de gemeente niet in het inverdan plaatje paste.. Er was eerst dus blijkbaar een tekort aan madurodam op anabole steroïden. Fantasieloze nabouwsels onder auspiciën van de grote Inverdan-regisseur. Neo-Zaanse eenheidsworst. Nepgeveltjes van namaakhout..
Welke zure azijnpissers schrijft dit nu weer. Typisch zuur Zaans. Nee voorheen was het mooi!
Lijkt mij prima. Vooral doorgaan we worden langzaam een attractiepark.
Niets mis met vernieuwende architectuur. Oud met nieuw combineren kan ook verfrissend uitpakken. Nieuw laten inspireren door oud idem dito. Maar fantasieloos eindeloos hetzelfde thema kopiëren, compleet met plastic geveltjes kan op den duur tegen gaan werken.
Eerlijk gezegd had ik het wel gehad na die draconische aanpassing van de C&A gevel - ziet er echt niet uit. Genoeg is genoeg.
Zaans groen is trouwens een mythe: vroeger gebruikte iedereen de verf die toevallig voorhanden was. In de 17e eeuw was de Zaanstreek veelkleuriger dan nu.
Niet iedere gevel is inderdaad goed gelukt en er moet ook ruimte zijn voor een eigentijdse invulling van Zaanse groen, het industriële verleden en de houtbouw. Maar het was ook een reactie naar aanleiding van dat er bij ieder groen gebouw, dat gebouwd wordt, deze discussie weer aangewakkerd moet worden. Een discussie die gekleurd is. Je kunt het mooi vinden of niet... maar voor de stad is het goed ben ik van mening.
Echter hoort "de jaren 30 stijl" ook bij Zaandam. Het is niet alleen maar NEO Zaans. Hoewel er in 1200 werdt gebouwd in Zaanse stijl was dit in 1900 minder dan 10% van het geheel. Behoort de 20e eeuw dan niet tot de "Zaanse Indentiteit". Ik vindt zelf een stenen pakhuis zoals bij de hermitage erg geslaagd. Ook dit hoort bij de Zaanse indentiteit, echter komt dit te weinig terug naar mijn mening.
Schitterend! Hoe meer Neo Zaans groen hoe beter. Goed voor de aantrekkingskracht en identiteit van de stad. Al die inwisselbare identiteitsloze architectuur die je in iedere andere stad terugziet, moeten ze vooral in de andere steden houden.
je zal er maar rechts naast wonen
Zo ken ik mijn Orkaan weer!
Huppakee!
Kont tegen de krib!
(Monetblauw, ook zoiets.)
Helemaal mee eens! Ontzettend fijn stuk dit.