Waar kunnen we nog huizen bouwen in de Zaanstreek? En wat voor huizen? Zaans architectuurplatform Babel organiseert over deze vragen een discussieavond op 12 april.
Zaanstad wil 5.000 tot 10.000 woningen bouwen als onderdeel van de woningbouwopgave voor de Metropoolregio. De gemeente heeft een zwakke positie volgens Babel omdat ze nauwelijks eigen grond heeft en daarom van ontwikkelaars en initiatieven van derden is.
Zaanstad heeft twee iconen: het nieuwe centrum Inverdan en de Zaanse Schans.
Een nieuw icoon zou Zaanstad vooruit helpen in de vaart der volkeren. Dat hoeft geen gebouw te ziijn maar kan ook een gebied of een wijk zijn.
De avond begint met een korte lezing door Wouter Jan Verheul, verbonden aan de TU Delft en auteur van het boek ‘Stedelijke iconen‘. Verheul promoveerde op een studie naar successen en mislukkingen bij de stedenmarketing in Almere, Enschede en Eindhoven.
Het depotmuseum (dependance in het centrum van Zaandam) zou volgens Babel zo’n icoon kunnen worden. Dat zou dus aan de het Krimp (onder) of in de voormalige synagoge aan de Gedempte Gracht kunnen komen.
Wanneer: 12 april 2016, 20.00 uur (inloop vanaf 19. 30 uur)
Waar: Grote zaal boven café ‘de Bataaf’, Veerdijk 39, Wormer
De iconen-stapel linksboven is een ideetje van Studio Kramer.
De Zaan met de fabriekspanden is een icoon. Geen enkele andere stad heeft een rivier met fabriekspanden en woonhuizen aan het water. Daarnaast is het mooi en lelijk tegelijk. Ook het stadhuis aan de Burcht is een landmark en zou ik ook een icoon durven noemen.
Ik snap best dat we zuinig moeten zijn op het vele groen dat we in Nederland hebben maar zolang we niet rigoureus op het 1 kind systeem overgaan zullen we toch moeten nadenken waar en hoe we onze (klein)kinderen willen lasten wonen. Ja mensen die nu al mooi wonen kunnen nu wel actie voeren voor bestaand groen maar helaas zie ik nergens de woon oplossing. Ja blijkbaar mag de komende generatie wel op 28 hoog komen te wonen en de rest blijft in de laagbouw.
Of we kiezen weer voor een terugkeer regeling voor mensen naar Groningen,Drenthe,Limburg of Friesland door werkgevers te verplichten de Randstad te verlaten.
Gnartele of gnatele is puur Zaans voor knabbelen. Met "afgegnateld aan alle kanten" geeft Frits aan dat het door erosie, de tand des tijds, behoorlijk is aangetast.
Zeer gewaardeerde redactie van De Orkaan.
Eventjes zeuren: het is niet 'de' Krimp, maar "het" Krimp. Nou het serieuze deel. Er ìs al een icoon in het hart van Zaanstad, al ééuwen lang. Weliswaar al-an afgegnateld aan alle kanten, maar wat er van over is, is nog altijd van monumentale allure. Het enige wat iedereen (en dan bedoel ik dus ÍÉDEREEN!), die erbij betrokken is, doen moet: de voorwaarden scheppen en handhaven (èn elkaar als goede vrienden corrigeren) om het voort bestaan te laten zoals het nu is. HET WESTZIJDERVELD of wat daar nog van over is. In de 70'er jaren was er nog een actiegroep die zich het lot van dit gebied aantrok en erop uit trok: de Veldwachters. Hopelijk kan die weer nieuw leven ingeblazen worden? Met steun van àlle kanten?
Het Krimp.. check! Aangepast.
En onze steun heb je en heeft HET WESTZIJDERVELD!
(We weten alleen niet goed wat 'afgekanteld' is, maar ook dat klinkt prima!)