Volgens een recent onderzoek van Natuur en Milieu waren er in 2021 slechts 20.000 bomen in Zaanstad. In de 28 grote gemeenten van Nederland, waar Natuur & Milieu het onderzoek deed, was dat het laagste aantal dat de onderzoekers aantroffen. (In Haarlem bijvoorbeeld, dat veel kleiner qua oppervlakte is, waren dat er 71.000.)
Volgens Zaanstad kloppen die cijfers niet, ze schreven een boze (teleurgestelde?) brief aan N&M
“Helaas hebben we tot onze spijt gezien dat voor de gemeente Zaanstad de door u gepresenteerde cijfers niet kloppen. De publicatie van het onderzoek op basis van verkeerde cijfers heeft een negatieve impact op de inspanningen die Zaanstad levert op het vergroenen van de gemeente.”
Zaanstad heeft volgens eigen gegevens veel meer bomen (78.000 zelfs):
“Wij tellen zelf ruim 55.000 gemeentelijke bomen, en dat zijn alleen de bomen in ons beheersysteem. Daarnaast staan er onder andere bomen rond sportvelden, in parken, op begraafplaatsen, in bosplantsoenen en in bossen zoals het Hembrugbos, en bomen op grond van andere beheerders zoals ProRail, provincie en het rijk. Het aantal bomen in Zaanstad (155.000 inwoners) komt daarmee eerder in de buurt van een aantal van 80.000 bomen.”
Zaanstad stelt dat volgens hun eigen overzicht ‘Bomen in Zaanstad’ een aantal van 55.000 juist zijn (essen, esdoorns en wilgen zijn koplopers en samen goed voor 14.000 stuks). Van ruim 5.000 van die bomen weet Zaanstad trouwens het merk niet. En daar komen dus de bomen buiten het ‘beheersysteem’ nog bij.
Zaanstad verwijst naar de openbare dataset waaruit N&M dat zelf had kunnen halen. Maar helaas – die dataset is misschien wel openbaar, maar wordt niet gevonden als we naar de website gaan (N&M gebruikt voor het rapport diezelfde dataset en telt er daarin de 20.000). Zaanstad heeft die data offline gehaald.
Verwarring
Rara, hoe kan dat: één dataset met als uitkomst zowel 20.000 (N&M) en bijna 80.000 (78.000) bomen (Zaanstad)?
We vroegen het aan N&M en aan wethouder Wessel Breunesse (GL). Volgens Zaanstad is het verkeerd gegaan bij N&M. Die organisatie stuurde een mail:
“Het lukt niet meer om via data.overheid om de dataset te downloaden. Mogelijk is de dataset verwijderd en/of was er ten tijde van het downloaden van de dataset een andere versie beschikbaar dan de gemeente Zaanstad zelf gebruikt. Ik kan dit helaas niet achterhalen. Onze excuses dat we gebruik hebben gemaakt van de verkeerde dataset. Wij zijn er vanuit gegaan dat deze openbare datasets (voor het grootste deel) klopten voor de gemeentes en hebben daarom geen navraag gedaan. Helaas is dit dus bij de gemeente Zaanstad verkeerd gegaan. Excuses voor de verwarring en extra werk wat dit voor uw gemeente heeft opgeleverd.”
Zaanstad heeft dus een verkeerde of oude dataset gepubliceerd en N&M excuseert zich ervoor dat ze die gebruikt hebben. Die dataset – die dus niet meer beschikbaar is, maar die N&M heeft bewaard en opgestuurd – bevat inderdaad maar 20.000 bomen. Zaanstad zelf heeft een bomenatlas, maar alle groene stippen tellen was ons teveel werk. (Op bomenpagina van Zaanstad staat weer een ander aantal, er zouden niet ‘20.000’, ‘ruim 55.000’ of ‘78.000’ bomen zijn maar 60.000.)
Definitie
Hoe komt dat? De woordvoerder van Zaanstad meldt dat het om een ‘definitiekwestie’ zou kunnen gaan (‘wat is een boom), doordat er bomen gesneuveld zijn bij de Poly-storm en omdat vanwege inspecties recent bomen zijn toegevoegd.
“Die 60.000 op de website van buitengewoon gaat over bomen in de openbare ruimte. In ons beheersysteem staan er echter 78.000. Officieel horen bomen op begraafplaatsen, provinciale weg, sportparken niet bij een nauwe definitie van openbare ruimte. Echter beheren en inspecteren wij deze bomen wel. Ook zijn de bomen in het Hembos afgelopen jaar geïnspecteerd en die staan nu ook in ons beheersysteem. Het afgelopen jaar hebben we meer inspecties uitgevoerd.”
Door Bas Sommeijer en Piet Bakker. Bronnen: rapport N&M, brief Zaanstad aan N&M, reacties van Zaanstad en N&M. Foto: Willem Croese (bomenkap Sportpark Hoornseveld, 2021)
Langs de Houtveldtweg staan meer dan 10 dode Japanse Kers, al meerdere jaren dood en meermaals gemeld. Tellen die nog mee?
En die 3 Hangbomen bij het stadhuis?
Al gemeld bij Zaanstad 14075?
Na de Juni storm in 2023 zijn er in de Zaanstreek best veel bomen omgewaaid. Bij ons in de straat waren het er 5.
nadat alles opgeruimd is eerder deze week de straat hersteld, maar er zijn nieuwe bomen geplant. zelf de "perkjes" waar de bomen in stonden zijn nu helemaal bestraat. Ik hoop wel dat daar weer nieuwe bomen gaan komen.
Bij Zaanstad 14075 nieuwe bomen gevraagd?
Het gaat om de bomen in de openbare ruimte, zegt de gemeente, begraafplaatsen en sportparken horen daar niet bij.
Wat een onzin, dat zijn ook gemeentelijke bomen en openbare ruimte!
Je telt of alles of je telt niets.
Rijkswaterstaat heeft ook bomen langs de A7 en A8, de provincie langs de Provinciale Wegen en dan nog de vele particulieren, waar onder de boeren die vaak bomen hebben.
Het werkelijk aantal bomen in Zaanstad zal ruim 100.000 zijn.
Je kan dit vergelijken met het aantal inwoners in Nederland .
Er zijn 17,8 miljoen inwoners in ons land maar dat zijn geen 17,8 miljoen Nederlanders.
Handig, die link naar de bomenatlas!
Echter, als ik daarop kijk en mijn directe buurtje zie, dan kan ik langs één vaart al wel 4 bomen aanwijzen die dood zijn, niet aangeslagen tijdens de droogte. Eentje is geveld door bliksem en moet herplant worden.
Een andere boom is door een kraan geknakt bij werkzaamheden.
Het zou goed zijn als bewoners de kaart zouden kunnen actualiseren.
Als je de bomenatlas opent in de browser kan je het onderliggende databestand downloaden in diverse formaten, o.a. als een CSV (bruikbaar in bv. Excel). Het vreemde is wel dat er slechts 5000 bomen in dat bestand staan, allemaal in Krommenie... Je kunt wel met een 'lasso' een gebied aanwijzen waarvan je de data wilt hebben, maar ook dan krijg je maar maximal 5000 bomen. Is dit beleid of it-onkunde? In beide gevallen zou daar iets aan gedaan moeten worden.
In het Kerstbomenbos, in Westerwatering, langs het spoor staan ook wel 50 bomen,
Als de data weg zijn, kan men toch weer gaan tellen.
Zeker nu, na de ravage van de storm van 5 juli 2023, zijn veel bomen zijn gesneuveld.
En , die zullen niet snel herplant gaan worden, want er is een groot tekort aan gecertificeerde jonge bomen.
Dus een 2 jaren plan of zo ?
definite ('wat is een boom') 😅😂🤣
spoorboom, slagboom, hefboom
Erik, ze hadden vorig jaar december moet gaan tellen.... toen heel veel bomen en voornamelijk in huiskamers :-)
Wat een gegoochel met bomen: ....van 20.000 tot 78.000 bomen. Het echte aantal bomen is mij niet duidelijk.
Maar stel dat er in Zaanstad inderdaad 78.000 bomen staan, op welke plek was Zaanstad dan geëindigd?
De verwarring begint al met vanaf welke diameter mag je een boom als boom meetellen. Of is het een openbare boom met als eigenaar de gemeente of heeft de boom een andere eigenaar. Dan zijn er nog de in het "wild" groeiende bomen, je zou ze de "illegalen" onder de bomen kunnen noemen. Zo heb ik 16 bomen op mijn erf staan, die zijn ook niet meegeteld en dat op 130 m2.
Net als de vogelteldag zou een bomenteldag een leuke oplossing zijn.
Op de 14e plek. Maar in feite zegt die plek niet zoveel, je moet de hoeveelheid bomen vergelijken met de oppervlakte en/of het aantal inwoners.
Ja, èn men zou het totaal aantal moeten kunnen koppelen aan de bereidheid om te zorgen voor al die bomen. Maar is zo'n ingesteldheid wel te meten? En in welke eenheid dan? Ikzelf dacht aan graden: hoe hoger, hoe warmer men ervoor loopt. Overigens dacht ik even aan die groep Zaankanters, die juist de stand van zaken omtrent alle volgroeide bomen in de streek in de gaten houdt en in actie komt, wanneer daarmee wat mis is. Mijn Zaandijkse vriend Loek Vlaanderen (helaas alweer nogal een tijd geleden overleden) maakte van dit groepje "veldwachters" deel uit.