De gemeente Zaanstad heeft aan de NS beloofd een ‘publiekstrekker’ te bouwen bij het station.
In het bericht van het college waarin aangekondigd werd dat het gebouw zo’n 25 procent (€ 7,7 miljoen) duurder zou worden, staat: “er is voor gekozen in het centrum een publiekstrekker voor circa 300.000 bezoekers te realiseren”.
De bron van dat cijfer is een raming uit 2012. Maar hoe goed zijn die cijfers nu nog? Het toenmalige rapport van de LAgroup ging niet over het huidige Cultuurcluster maar over een ouder plan: Spoor 3. Onderzoek naar bezoekersaantallen en onderbouwde prognoses bevatte het rapport overigens niet.
De cijfers betroffen ‘ambities’. Er zouden jaarlijks 328.000 bezoekers moeten komen: 115.000 voor de Bieb, 140.000 voor Fluxus, 43.000 voor De Kade (nu De Flux) en 30.000 voor De Fabriek.
Dat was exclusief Horeca-bezoeken, geschat op 100.000 à 170.000. Totaal dus ruim 400.000 tot een half miljoen.
Bezoeken, geen bezoekers
Voor de goede orde, die 300.000 bezoekers klopt natuurlijk niet, het gaat om bezoeken – het LAgroup-rapport heeft het daar ook over. Fluxus heeft bijvoorbeeld 3000 cursisten, maar omdat die soms elke week komen, tellen die voor 80.000 bezoeken.
Hetzelfde geldt voor De Fabriek, het filmhuis werd 30.000 keer bezocht (bezoeken) maar het aantal bezoekers is uiteraard aanzienlijk lager – ook al komen ze meerdere keren per jaar.
Het Cultuurcluster wordt dus geen voorziening voor 300.000 Zaankanters, maar voor een aanzienlijk lager aantal. Maar dat neemt niet weg dat 300.000 bezoeken natuurlijk wel mogelijk is.
Er zijn vier publiekstrekkers waarvan nu ook cijfers bekend zijn: De Bieb, Fluxus, De Fabriek en Podium De Flux.
De Bieb
Marga Rosier van De Bieb meldt De Orkaan dat er in 2016 er aan de Westzijde 220.350 bezoekers waren, maar over het algemeen is er een dalende trend omdat volwassenen De Bieb steeds minder voor het lenen van boeken bezoeken. Haar inschatting voor de komende jaren is:
In het Cultuurcluster zullen we nog meer de focus hebben op cursussen en trainingen. Maar hoeveel van onze huidige klanten meeverhuizen naar het stationsgebied weten we niet. Als ik nu een schatting zou moeten geven zou ik toch nog wel uitgaan van 130.000 bezoekers per jaar.
De Fabriek
De Fabriek had in 2011 23.000 bezoeken. Directeur Parwin Mirrahimy meldt De Orkaan dat de bezoekersaantallen daarna gestegen zijn:
“In het jaar 2015 en 2016 hadden wij rond de 30.000 bezoekers. Wij hopen in het cultuurcluster de 35-40.000 te halen!”
Een mogelijke spelbreker kan het huidige pand zijn, Pieter Grandiek van café De Fabriek wil daarin een filmhuis blijven exploiteren, ook als komt er een nieuw filmtheater in het cultuurcluster.
Fluxus
In 2014 verschijnt een Plan van Eisen voor het nieuwe cultuurcluster. Daarin iets andere cijfers voor Fluxus komt nu op 110.000 uit volgens de schatting, hoger dan de 100.000 uit 2012. De berekening gaat volgens de gemeente als volgt:
“FluXus heeft circa 3.000 cursisten. De muziekcursussen hebben hierin met 1.200 cursisten het grootste aandeel. De cursisten komen op wekelijkse basis, wat zo’n 80.000 bezoekers per jaar impliceert.
Daarnaast bereikt FluXus volgens het Plan van Eisen jaarlijks circa 30.000 bezoekers met schoolvoorstellingen, presentaties en overige activiteiten.”
In het jaarverslag van Fluxus over 2014 meldt 3.353 cursisten. Daarnaast zijn er concerten en optredens.
Podium De Flux
Podium De Flux bereikte in 2015 bijna 10.000 bezoekers, plus 2.500 deelnemers voor educatieve projecten. In de prognose uit 2011 wordt er uitgegaan van 43.000. En de zaal in het nieuwe cluster is inderdaad beduidend groter.
Horeca
Totaal: De Bieb 130.000, De Fabriek 30.000, Fluxus 110.000 – samen 270.000. Met Podium De Flux en bezoekers voor de Horeca zou dat samen dus 300.000 moeten worden. Bezoeken dus.
Ik zie liever het eerdere project Figaro terug met kiss en ride en woningen.
Zaanstad Waardig !
http://www.scala-architecten.nl/project/appartementen-figaro-inverdan
Zaanstad sloot een contract met de NS over de ontwikkeling van het stationsgebied en de inhoud daarvan is geheim. Hier alleen al bevindt zich een uiterst hinderlijke ruis. Hoe fout in een tijd die om eerlijke verdeling en transparantie schreeuwt!
Hoe benieuwd ben ik toch naar wie er allemaal werkelijk goed garen mee spinnen. Welke portemonnees worden er werkelijk gespekt en welke politieke en ambtelijke ego's worden daar (met of zonder medeweten) voor bespeeld?
Of is er nog iemand die gelooft dat wij hier allemaal (alle burgers van Zaanstad) heel veel wijzer van gaan worden onderaan de streep?
De gemeente Zaanstad heeft aan de NS beloofd een ‘publiekstrekker’ te bouwen bij het station. Kan iemand mij dat uitleggen? Wat is het belang van de NS bij zo’n nieuw gebouw dat veel publiek trekt? Gaat het ze om het verkopen van meer treinkaartjes? Als dat het is dan heeft Zaanstad al aan zijn verplichting voldaan. Het nieuwe centrum van Zaandam trekt nu al veel meer bezoekers.
Die belofte is onderdeel van het contract dat Zaanstad sloot met de NS over de ontwikkeling van het stationsgebied. De NS is eigenaar van het grootste deel van de grond. Wat er precies in dat contract staat is geheim. Als 'straf' bij niet-bouwen kan de NS bv het station en de uitgangen in de treurige staat houden waarin het nu verkeerd. En zeker zal ze een enorme schadeclaim indienen.
Ik ben benieuwd waar jullie hebben gevonden dat er een 'publiekstrekker' moet zijn. Dat is eerder de ambitie van het college, niet de afspraken met NSPO. NSPO interesseert dat geen biet. Terug naar oude plan nu het nog kan en voordat er een financiele strop dreigt voor Zaanstad.
Ik heb even gezocht naar de visie van de NS en vind dan het volgende:
Voortrekkersrol in de leefbaarheid van Nederland
•Station en trein als sociaal verbindende factor
•Stationsgebied icoon voor lekker reizen, wonen, werken, recreëren
Wij winnen het hart van de reiziger door in al onze bedrijfsprocessen het dagritme en de daarbij behorende reis-en verblijfsbehoefte van de klant centraal te stellen. Het station(sgebied) moet het kloppend hart van de samenleving zijn.
Waarvan acte. Het heeft dus niets te maken met de kaartverkoop. De NS heeft het beste met ons voor. (Alleen jammer dat ze zo slecht naar ons luisteren. Er is al een mooie bibliotheek, er is al een prachtig filmhuis)
juist !
Vind het bijzonder om te lezen dat de zaal van De Flux in het cultuurcluster beduidend groter zal worden. De Flux laat nu al artiesten spelen voor een half lege zaal, ben de afgelopen twee jaar meerdere keren op evenementen geweest waarbij ik één van de vijf of tien (!!!!) betalende gasten was. Ik kan me niet voorstellen dat een verandering van locatie De Flux wel zalen volkrijgt, laat staan nog meer bezoekers gaat trekken op een slappe programmering en slechte publiciteit.
Beste Linda
Ik zie toch echt daar volle zalen. Ik weet niet waar jij heengaat daar?
HIphop avonden vol. Metalavonden stampvol. Er is een stand up comedy serie.
Allemaal uitverkocht. Avonden met artiesten als Douwe Bob, Eefje de Visser, Raggende Manne, Fresku.
Plus dat men daar een electronisch scansysteem hanteert.
Nou jij weer ok?
Ze zijn misschien wel vol maar zijn bij lange na niet kostendekkend dat zou wel lekker zijn om de slechte avonden te compenseren. De Flux kost nu meer subsidie dan De Kade met 2 zalen, nou jij weer.
Niet iedereen vist achter het net.
Warom moet er dan al jaren geld bij gestort worden, en ook niet In beetje... Als het zo super vol is warom kunnen ze zelf de broek niet ophouden zoals elk ander bedrijf wel moet doen...
Beetje mooi weer spelen met publieke gelden en dan altijd geld te kort hebben... Wel knap..hoor en dan nog een grotere zaal met nog meer kosten.... Super idee
Ik heb gehoord dat de zaal Happy Las Vegas Day's gaat heten.
Dus geef je in de laatste regel al aan waar het aan schort dus neem het voortouw zou ik zeggen.
Wanneer het belangrijkste criterium voor een publiekstrekker over bezoekersaantallen gaat: ik las dat ze in Zoetermeer bij een outletcentrum 3 miljoen bezoekers per jaar verwachten. Als dat voot Zaanstad 1/10 zou zijn, zitten we ook al op 300.000. Zou dit niet een goedkopere en meer passende opkossing kunnen zijn?