ROSA is een plaatselijke partij. Ze houdt van groen (en van rood), heeft eerbied en respect voor het verleden (en voor dieren), is duurzaam (maar wie niet?), treedt buiten gebaande paden (het liefst op de fiets), koestert de streek en het erfgoed en vist in de Zaan.
En… ze vertegenwoordigt een links creatief geluid in de Zaanstreek onder de slogan ‘Een Zaans Geluid’.
Het ‘Zaanse geluid’ dat wij hoorden toen we de gloednieuwe website bezochten was inderdaad vrij creatief. Ook best vernieuwend… en heel misschien – maar wij kunnen ons vergissen – een tikkie Vlaams. Oordeel zelf:
Vlaams is het nieuwe Zaans?
Wij ondervroegen ROSA-kopstuk Ruud Pauw. Hij doet deze affaire af als ‘Kinderziekte’.
Overigens is de stem van Pauw wel behoorlijk Zaans:
Update: De Zaanse dame is verdwenen!
Onze IT-dokter heeft de Vlaamse dame inmiddels huiswaarts gestuurd. Maar het stukje is grappig en het filmpje het bekijken waard.
Vooral de tweede. https://t.co/cJjDl3P2yl— ROSA_Zaanstad (@ROSA_Zaanstad) 23 januari 2018
Grappig.
Die dame was mijn "schuld", maar bij mij klonk ROSA "gewoon" Nederlands.
Was het misschien een Apple-dingetje? Was het misschien niet Rosa, maar Siri?
We hebben haar trouwens (i.e.g. voorlopig) weer naar huis gestuurd omdat ze haar mond niet kon houden en nogal veel in herhalingen viel...
https://www.youtube.com/watch?v=SxyJSEa8liY
Toch geen voorbereiding op een val van Zaandam???
Integendeel! ROSA zal elk beleg doorstaan.
De Zaanstreek dankt haar bloei aan de komst van vele Vlamingen na de val van Antwerpen in 1585. ROSA kent (en koestert) haar wortels.
Niet alleen Zaandam. De hele "Gouden Eeuw" werd mogelijk door de komst van Vlaamse (en Joodse!) kooplieden die uit Vlaanderen en Spanje naar Holland kwamen en hun kapitaal en handelsnetwerken meenamen. Zonder hun zou het waarschijnlijk bij walvisvaart, visserij en graanhandel gebleven zijn.
Hans, wat een onzin ! De Vlamingen weken uit naar Amsterdam en andere steden, niet naar Zaandam want dat bestond in 1585 uit 2 kleine dorpjes. Pas in de 17e eeuw groeide de 2 dorpjes flink door de komt van de vele molens, scheepwerven en andere nijverheid.
“Toen in 1584 Antwerpen in Spaanse handen viel, kwamen ook Vlaamse doopsgezinden naar de Zaanstreek.” En: “De Vlamingen in Zaandam, maakten eerst gebruik van de Vlaamse vermaning in Koog a/d Zaan en krijgen nu in 1649 een vermaning in Zaandam aan het Stikkelspad ( Stationsstraat 6).” Bron: doopsgezindzaanstreek, onze geschiedenis.