Zaanstad heeft sinds een half jaar geen stadsdichter meer. En als het tegenzit blijft de gemeente steken in een wervingsprocedure die zijn doel vooralsnog voorbij lijkt te schieten.
Mandy Pijl, Stadsdichter 2013-2016
Zeven stadsdichters hebben inmiddels hun sporen in Zaanstad verdiend. Niet alleen beschreven ze de stad, de dorpen en hun inwoners in gedichten, ook brachten ze mensen van verschillende achtergronden samen. Zoals vorig jaar in het Wormerveerse Wilhelminapark waar bewoners konden genieten van zowel rappers en spoken word-beoefenaars als grijzende, klassieke dichters.
Begin dit jaar startte de gemeente een wervingsprocedure, omdat het einde van de ambtstermijn van stadsdichter Ellis van Atten in zicht was. Er kwam een oproep. Een bericht op Facebook, iets op Twitter, wat filmpjes op RTV Zaanstreek. De respons was, net als na vorige procedures, minimaal. Bovendien voldeed de kwaliteit van de gedichten niet.
Deze week informeerde het College van B en W de gemeenteraad over de aangepaste procedure. Er worden woorden gebruikt als ‘marketingmiddelen-mix’. Er staat ook: ‘Besloten is om met de werving te kiezen voor een kunstzinnig grafisch beeld dat een bredere doelgroep aanspreekt.’ Er moet een benoemingscommissie komen waarvan de voorzitter van een landelijke literaire organisatie komt.
Is het misschien een beter idee om de stadsdichter te benoemen zoals dat gebeurt voor de landelijke functie van Kinderboekenambassadeur? Deze kinderenboekenschrijver zet zich voor een termijn in om kinder- en jeugdliteratuur te promoten. Initiatiefnemer Stichting Lezen start niet steeds een procedure waarvoor marketingtrucs nodig zijn. Schrijvers van wie men denkt dat ze geknipt zijn voor de functie worden gewoon rechtstreeks benaderd.
Met een wervingsprocedure vinden we geen steengoede stadsdichter, terwijl er in Zaanstad wel degelijk potentiële stadsdichters rondlopen. Laten we die nou gewoon eens vragen voor de eer.
Het kunstzinnige grafische beeld boven dit stuk wordt je gratis aangeboden door de kunstzinnige grafische redactie van De Orkaan (Mandy staat er geheel buiten). Wij schonken Zaanstad eerder ook al lof.
Met mijn Sinterklaas rijmpjes heb ik altijd veel succes. Waar kan ik mij aanmelden?
Schrijf een mooie ode, Fred! En plaats 'm alvast hier, dan kunnen wij meegenieten.
Ik vraag me af waarom er zoveel eisen gesteld worden aan een stadsdichter? Tenzij men deze functie wil gebruiken als een soort marketingmiddel voor de stad (aangezien je een ode moet schrijven, waarom mag de dichter zelf niet bepalen wat hij of zij wil schrijven over de stad?)
Als de functie inderdaad bedoeld is als marketingmiddel, betaal die persoon dan gewoon een salaris. Ik denk dat je dan vanzelf een kandidaat vindt. Maar eisen stellen aan de gedichten én aan de functie doet vermoeden dat het hier niet slechts gaat om een eretitel. Een stadsdichter is geen hofnar. Waarom niet iemand een kans geven die misschien gedichten schrijft die niet voldoen aan de taalkundige eisen die worden gesteld. Het gaat er toch om dat je iemand vindt die op zijn of haar eigen, unieke manier gedichten schrijft over de stad? En elke dichter doet dat weer anders. Kritiek kan bovendien opbouwend zijn of pijnpunten blootleggen. Laat die eisen los óf betaal een salaris.
Thumbs up