Zaanstad heeft ‘onhandig’ geopereerd bij de naamswijziging van Hobo naar Piccolo in de nieuwe wijk Zaans Hout in Zaandam. Maar van ‘discriminerend handelen’, ‘integriteitsverdenkingen’ en ‘homofoob gedrag’ is geen sprake geweest.

Zaanstad heeft daarom excuses aangeboden aan klagende bewoners, een verhelderend  ‘leergesprek’ met ambtenaren gevoerd ‘waar de organisatie gebruik van kan maken in haar continue doorontwikkeling’.

Dat schrijven B&W in een raadsinformatiebrief over een onderzoek dat naar de procedure rond de naamswijziging is gedaan.

Helaas roept de brief vooral nieuwe vragen op.

1. Het rapport

Ten eerste is het onderzoeksrapport niet openbaar gemaakt, alleen de raadsinformatiebrief over dat rapport. Hoe het feitenrelaas precies in elkaar zit (alle mails, alle stukken) en wat uit de interviews (met iedereen die met de zaak te maken had) naar voren komt, blijft daardoor onduidelijk.

2. De reden

Ten tweede wordt de belangrijkste vraag niet beantwoord: waarom wilden toekomstige bewoners van Hobo niet dat hun straat zo heette? Wel staat er: “toekomstige bewoners van Hobo informeerden de gemeente gedurende een langere periode op regelmatige basis dat ze een andere straatnaam wensten.” Maar waarom?

“Niet is onderzocht of gemotiveerd wat het precieze belang was bij het verzoek tot straatnaamwijziging.”

Echt? Wijzig mijn straatnaam! Okay, doen we! (is het zo gegaan?)

3. Geen bewoners

En ten derde zit er een rare tegenstelling in de brief. Bij de gemeente dachten ze dat zo’n naamswijziging niemand zou schaden omdat “er nog geen bewoners waren”. Maar wat bleek:

“de latere bezwaarmakers woonden echter toen al op Hobo en waren bij het ingediende gezamenlijke verzoek niet betrokken.”

Staat daar nu echt dat de ambtenaren niet wisten dat er al mensen woonden op Hobo toen ze het verzoek kregen?

Schoonheidsprijs

De brief sluit af met:

“Het college wil daarmee ook expliciet maken dat wij ons realiseren dat vanuit onze Zaanse visie op een inclusieve samenleving het proces rondom de straatnaamgeving geen schoonheidsprijs verdient.”

Klopt! We hebben inmiddels bij B&W naar het volledige rapport gevraagd.