Op het monument aan de Zaanweg in Wormerveer staan de namen en geboortedata van vijf mannen die hier op 11 oktober 1944 uit wraak werden geëxecuteerd door de bezetter. Voor één van deze mannen klopt de vermelde geboortedatum niet. Cornelis Dijksterhuis is namelijk niet geboren op 1 september 1918, maar op 1 september 1921.

Op 7 december 2023 werd via ’Slim Melden’ van gemeente Zaanstad een digitale melding gemaakt van deze fout op het herdenkingsmonument. Begin februari stond de melding nog steeds open. Wij namen contact op met gemeente Zaanstad om ernaar te informeren en gingen zelf op onderzoek uit.

Geboorteakte Cornelis Yno George Dijksterhuis, bron: Allegroningers.nl

Een nieuwe plaat met juiste geboortedatum

In mei waren alle interne checks uitgevoerd en bleek dat de fout niet eenvoudig en snel kon worden aangepast. Na overleg met verschillende experts bleek een aanpassing van de bestaande bronzen plaat helemaal niet mogelijk. Er moet een nieuwe plaat worden gemaakt. Inmiddels is het al ruim een half jaar geleden dat de melding werd gemaakt, maar we kregen deze week eindelijk goed nieuws van de woordvoerder van gemeente Zaanstad:

Een woordvoerder van gemeente Zaanstad laat weten:

De nieuwe plaquette wordt na de bouwvak gemaakt (dat ging helaas niet eerder) en ik probeer nu te kijken naar een mooi moment waarop de nieuwe plaquette onthuld kan worden.

Wij blijven het net zo lang in de gaten houden tot de fout wordt rechtgezet. En natuurlijk blijven we op de voet volgen wanneer de nieuwe plaquette onthuld gaat worden.

Maar wie was Cornelis Dijksterhuis?

Cornelis Dijksterhuis werd geboren op 1 september 1921 in Groningen. Hij was de zoon van Pieter Heertje Dijksterhuis (28 februari 1881 – 12 oktober 1944) en Tettelina Elzenga (23 januari 1881 – 4 september 1938). In Groningen studeerde Cornelis aan het gymnasium. Daarna schreef hij zich in als student theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en verhuisde hij daarom naar Amsterdam. Toen studenten verplicht werden de loyaliteitsverklaring van de Duitse bezetter te ondertekenen ging Cornelis in het verzet. Hij was, onder de schuilnaam Leo, verspreider van de illegale krant Trouw. De Vrije Universiteit in Oorlogstijd schreef dat Cornelis bij zijn vrienden bekend stond om zijn moed en activiteit in het verzet tegen de vijand.

Cornelis Yno George Dijksterhuis – bron: Oorlogsgravenstichting

Begin oktober 1944 werd Cornelis gearresteerd. Na de moord op SS’er Jan Willem Bouwens, inspecteur bij de Wormerveerse politie, werd hij aangewezen als ‘Todeskandidat’. Geketend aan vier anderen werd hij op de plek van de moord aan de Zaanweg gefusilleerd op 11 oktober 1944. Postuum ontving hij het Verzetsherdenkingskruis. Voor zijn ouderlijk huis in Groningen, aan de Westersingel, zijn in 2022 struikelstenen voor Cornelis (en zijn vader) gelegd.

Dit is de film die Monumenten Spreken maakte over het Herdenkingsmonument:

Tekst: Redactie De Orkaan / Michel Schermer, Bronnen: Gemeentearchief Zaanstad, Oorlogsgravenstichting, www.wo2slachtoffers.nl, www.geheugenvandevu.nl, Foto: Michel Schermer