Bim! Bam! Bom! Precies op de tijd dat dit stukje geplaatst wordt, terwijl jij -ja, jij! – op één oor ligt, gebeurt het.
In de gehele Zaanstreek* zet een ieder, op de klok van drie, de tijd terug naar de klok van twee. Je hebt dus een uur langer slaap om de wintertijd uitgerust tegemoet te treden.
Maar wat is die wintertijd eigenlijk? En waarom doen we dit elk jaar opnieuw?
In feite is de wintertijd de echte tijd.
Zomertijd is een latere toevoeging, bedacht om energie te besparen door de dag langer te maken. Met de wintertijd wordt ons ritme weer teruggezet naar de oorspronkelijke indeling. Als bonus kunnen we de Kaaijk-ster in december iets langer bewonderen tijdens de vroege avonduren (vrijdag 13 december brandt hij weer!)
Terug in de tijd
Dat wijzergedraai is geen nieuwe uitvinding en het ging niet vanzelf. Laten we zeggen dat Vadertje Tijd nogal wispelturig is. De zomertijd werd in Nederland voor het eerst ingevoerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tot 1940 gebruikte Nederland de Greenwich Mean Time, maar onder Duitse bezetting werd dit de Midden-Europese Tijd. Na de oorlog werd de zomertijd afgeschaft, totdat die in 1977 werd heringevoerd als reactie op de oliecrisis.
Wat nu?
Over vijf maanden, in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart gaan we terug naar de zomertijd. Op de klok van twee zetten we dan de klok een uur vóóruit! Dat kost ons een uur nachtrust, maar omdat de lichte dagen zich voor ons uitstrekken trekken we dat.
Wat later?
Of dit ooit definitief zal stoppen, is een terugkerend gesprek in Europa. Tot die tijd houden we nog even vast aan de wintertijd en het heeeeeeeeerlijke moment dat de nacht een uurtje langer duurt.
Wij draaien ons nog even om. Lepel?
* Misschien gebeurt dit ook buiten de Zaanstreek, maar wij komen nooit voorbij de grens.
Door: Merel Kan, met gebruik van Orkaan-archief en een hoop geGoogle. Op de foto zie je Hans Klok, gewoon omdat hij z’n naam mee heeft.
Helemaal correct dit verhaal. De zogenaamde wintertijd bestaat ook eigenlijk niet, het is de normale tijd. Als zon op zijn hoogste punt staat, dan is het 12:00 uur. Dat hebben we als normale tijd in Nederland. In de zomer wijken we daar met onze zomertijd een uur vanaf. Dan staan we allemaal een uurtje vroeger op. Maar ja het hangt er ook vanaf waar je staat, de aarde draait rond en de zon verplaatst zich daardoor met circa 27,78 kilometer per minuut. Dus tussen Enschede en Zandvoort zit wel circa 6 minuten verschil.