Er zouden ‘leuke plannen voor woningbouw’ voor Westzijde 390 zijn, maar voorlopig gebeurt er niks.
Zaanstad groeit. Het aantal woningen nam de laatste 10 jaar met 4.400 toe (4.160 daarvan is nieuwbouw). En voor de komende jaren zitten er ook nog 4.200 nieuwbouwwoningen in de ‘pijplijn’ (wel vergunning of al begonnen). Zaanstad groeit, maar net niet hard genoeg.
De gemeente beloofde in 2015 zo’n 20.000 nieuwe woningen te laten bouwen. Twee jaar later was dat bijgesteld tot ‘15.000 tot 20.000’, ook was er sprake van ‘1000 per jaar’. In 2022 ging de coalitie uit van 16.000 tot 2040. Dat wordt spannend.
Waar zit er nog ruimte? Waar zou je kunnen bouwen terwijl dat toch maar niet gebeurt? Waar zijn gesneuvelde of ooit uitgevoerde plannen? Jarenlange leegstand? Uitblijvende transformatie? Braakliggende terreinen?
Westzijde 390
Het terrein aan de Zaan in Zaandam tegenover de Frans Halsstraat, bood voorheen ruimte aan het bedrijf Havenhout (drijvende steigers). Dat is al een tijdje weg. In 2019 is het perceel aangekocht door Ivar Moens en Rogier Kerstel, die het terrein willen ontwikkelen. Moens is ook eigenaar van o.a. de North Sea Venue. In juni 2020 werd het gekraakt, de krakers vertrokken in augustus van dat jaar.
Ivar Moens zei destijds tegen De Orkaan dat er asbest gesaneerd was en dat er verder aan woningontwikkeling kon worden gewerkt. ‘Wanneer’ was niet helemaal duidelijk: “We zijn toe aan positief nieuws. We hopen dat alles vloeiend gaat, en denken over een half jaar, tien maanden echt te weten waar we heengaan. We hebben al leuke plannen voor woningbouw.”
Het is nu bijna vier jaar verder. Op het terrein is niets gebeurd.
Moens en Kerstel hebben het terrein inmiddels doorverkocht aan Van den Bruele Vastgoed B.V. uit Bilthoven. Die heeft OOKarchitecten uit Amersfoort de opdracht gegeven een plan te maken voor ‘vijf royale stadsvilla’s’ (onder).
Door Piet Bakker. Zie ook eerder nieuws op De Orkaan. Foto helemaal boven: Google Streetview (2023), hierboven: De Orkaan (2020), onder: impressie van OOKarchitecten.
Véél vastgoed wordt/werd misbruikt door speculanten en alsmaar opnieuw dóórverkocht tot de allerlaatste er uiteindelijk mee zal blijven zitten, wachtend op betere tijden.
Vervolgens komen de eigenaren van de categorie witwassen aan de bak, mèt of zonder hulp van een grijs circuit van financiers, makelaars en notarissen, die hun rol van poortwachter niet serieus nemen.
Uiteindelijk komen er om andere redenen (o.a. erfeniskwesties) géén hoogwaardige woningen en krijgen de veiling-opkopers op den duur uiteindelijk weer een kans om te gaan verhandelen met de gemeente die dan weer anders is samengesteld en nieuwe inzichten en visies bedenkt.
Waarschijnlijk krijg je daar in ieder geval nooit last van paalrot, de palen worden gelijk geïmpregneerd 😉