Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 17: Honig Breethuis

Aan de overkant van het Zaanse Museumkwartier ‘De Zaanse Schans’ (Uurwerkmuseum, de Museumwinkel van Albert, Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkadepaviljoen, molens) is een mooi en authentiek stukje Zaanstreek te vinden: de Zaandijker Bocht (Lagedijk).

In één van die panden is het museum Het Honig Breethuis te vinden, meer dan 300 jaar oud.

“In het monumentale Honig Breethuis in Zaandijk ervaart u hoe een Zaanse koopmansfamilie woonde en leefde anno 1830. Het huis werd rond 1710 gebouwd door Cornelis Jacobsz. Honig, eigenaar van witpapiermolen De Vergulde Bijkorf. Ruim honderd jaar later was op Lagedijk nr. 80 het gezin van Jacob Cornelisz. Breet en Grietje Jans de Jager gehuisvest.”

Met de dood van Jan Jacobsz. Breet in 1892 kwam een einde aan de bewoning van het pand. In 1893 werd bij een openbare verkoping de ‘zeer kostbaar ingerichte’ woning verkocht.

Het huis werd in 1940 de Zaanlandsche Oudheidkamer, later het Zaans Historisch Museum. Hierin was de Zaanlandsche Oudheidkundige Verzameling Jacob Honig Jansz. Jr. ondergebracht die in 1890 aan de gemeente Zaandijk was geschonken.

In 1998 vond de collectie historische voorwerpen een professioneel onderkomen in het Zaans Museum. In 1999 werd het museumpand heringericht en omgedoopt tot Honig Breethuis. Hierbij is getracht de bewoningssituatie van omstreeks 1830 te reconstrueren, toen het pand bewoond werd door het gezin van Jacob Cornelisz. Breet (1778-1847).

hong-breethuis----simone-ronchetti-5

Ook worden er met enige regelmaat lezingen, rondleidingen en concerten in het Honig Breethuis georganiseerd, bijvoorbeeld het jaarlijkse Pianoforte festival.

In juli werden er tv-opnames gemaakt waarbij Cornelis en Grietje Breet ook een rol speelden.

cornelis-26-grietje-breet

(foto’s van site Honig Breethuis)

Gegevens:

  • Adres: Lagedijk 80, 1544 BJ Zaandijk
  • Openingstijden: donderdag t/m zondag: 1 april t/m 30 september van 13.00 – 17.00 uur; 1 oktober t/m 31 maart van 13.00 – 16.00 uur.
  • Toegangsprijs: € 4,- (Kind 4 t/m 12 jaar: € 2).
  • Telefoon: 075-6217626 | Website | Mail | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.