Het proefpanel was het er over eens: de pepernoten van het Zaans Bakkertje / Vegan Bakery (Zaandijk) waren het pepernotigste van alle 10 de pepernoten die ze proefden.

Het pepernotenproefpanel vond trouwens de noten van Buter (Zaandam), Verhagen (Westzaan), en Wijn (Koog aan de Zaan) bijna net zo lekker.

Er werd geproefd in de Peperstraat (waar anders!) bij makelaars van Prismaat (dank!). De jury bestond uit Edwin Kleiss, Ruth Pos, Jaap Kwast (voorzitter Oog aan de Zaan), Jan Schoen, Jan Lapere, Merel Kan, Martin Hammer, Piet Bakker, Lian, Nicole, Eelco Aartsen, Pieter Grandiek en wonderwoman Bas zelf.

Er werd niet alleen geproefd maar ook vergeleken, gewogen, gerekend, gecorrigeerd, aangepast, gemiddeld, opgeteld en gedeeld door de proevers, de jury en de onvermoeibare organisator Bas Sommeijer. De uitkomst staat hieronder.

Verhaal gaat door onder grafiek.

Het verslag van de proeverij is hier te vinden (daar staan ook de adressen van de bakkers).

Ook werd een prijsvergelijking gemaakt. Bij de Bakery Institute zijn de laagste prijzen, daarna komt Kaskes (Wormr). Het Zaanse Bakkertje, Nick de Lange, Buter en Verhagen ontlopen elkaar weinig, de rest is duurder.

Verskade Bakery Institute €     10,00
Kaskes €     11,96
Zaans Bakkertje Vegan bakery €     14,23
Nic de Lange €     14,44
Buter €     14,48
Verhagen €     14,63
Wijn €     18,00
Piet Kerssens €     19,28
Lex Brakenhoff €     21,60
Brakenhoff €     22,45

Fotogallerij van het proeven (onder de foto’s komt nog meer!)

Wat zegt Wikipedia over pepernoten?

Een pepernoot is een taai, lichtbruin en naar anijs smakend banket dat vooral in de sinterklaastijd wordt gegeten. Traditioneel worden de pepernoten gestrooid zodat kinderen ze kunnen zoeken.

Pepernoten (vroeger ook wel peperneut of peperbol genoemd) worden gemaakt van roggebloem met honing en anijs en hebben een onregelmatige vorm. De smaak en structuur is vergelijkbaar met taaitaai.

Zelf pepernoten maken met Cees Holtkamp de beste banketbakker van Amsterdam (YouTube).

Deel 1
Deel 2