Na 50 jaar pushen is het genoeg geweest voor Zaanstad. ‘De naam Zaanstad beklijft niet’ is te lezen in een tot dusver niet-openbaar stuk dat B&W van Zaanstad (pardon: Zaandam) laat circuleren bij diverse stakeholders.

‘Bij herhaling merken we dat externe contacten er moeite mee hebben Zaanstad en Zaandam uit elkaar te houden. We krijgen post voor Gemeente Zaandam en zelfs onze eigen ambtenaren halen de namen door elkaar’.

Het college benadrukt in het document dat de gemeente er de afgelopen jaren alles aan heeft gedaan om de naam Zaanstad bekend te maken:

‘Op de ANWB-borden hebben we Zaandam laten vervangen door Zaanstad-Zuid en Krommenie en Assendelft door Zaanstad-Noord. We hebben de naambordjes van de plaatsen al zo aangepast dat Zaanstad bovenaan stond en de plaats in het wit als wijk werd aangeduid. Sommige plaatsen zijn zelfs geheel verdwenen, Koog aan de Zaan is oud-Koog en Westerkoog geworden. Tevergeefs: mensen blijven gewoon Krommenie en Koog aan de Zaan zeggen’.

Ook het achtervoegsel ‘stad’ bij Zaanstad verdwijnt dus: ‘We erkennen dat Zaanstad geen stad is ondanks dat we in grote letters Stadhuis boven de ingang van het gemeentehuis hebben laten zetten.’

Uiteindelijk zal de naamsverandering een besparing opleveren aldus B&W:

‘de borden veranderen is natuurlijk wel wat, maar we kunnen nu stoppen met die dure trainingen voor raadsleden, burgemeester en wethouders waarbij ze aangeleerd krijgen om te pas en te onpas hun publieke optreden te larderen met uitspraken als “in deze stad”, “de stad een beetje mooier te maken” en “de mensen in de stad erbij te betrekken”.’

Ook stopt Zaanstad, pardon Zaandam, met de wijkwethouders: ‘Assendelft, Westzaan en Krommenie zijn natuurlijk geen wijken maar plaatsen. Bovendien kunnen de wethouders zich dan met echt werk bezig gaan houden in de tijd dat ze in die wijk rondkeutelden’.

Vandaag zijn de eerste naamborden verwijderd, begonnen is in Assendelft (11.00 uur) en Nauerna (12.00 uur) waarna Westzaan (13.00 uur) en Krommenie (vanaf 15.00 uur) aan de beurt zijn. De rest van de stad gemeente volgt daarna.

Westzaan als wijk van Zaanstad (Rien Spiekstra)
Stadhuis wordt weer gewoon Gemeentehuis

Door Piet Bakker.