Alle fietsenrekken naast de bankjes aan de oostkant van de Rozengracht (Dampadsteeg) zijn verdwenen. Ook de fietsparkeerplekken in de Marktsteeg zijn weg. Aan de Rustenburg voor de EkoPlaza en in de Vinkendwarsstraat zijn ook fietsenrekken weggehaald.
In totaal gaat het om zo’n 120 plekken die (tijdelijk?) zijn opgeheven. Op de Rozengracht zijn ruim 50 plekken minder, aan de Marktsteeg gaat het om minstens 30 plekken, bij EkoPlaza om 8 plekken en in Vinkenstraat gaat het waarschijnlijk om ruim 30 rekken minder.
Aan de Rozengracht wordt gebouwd, onder meer op de plek van de Scapino, de plekken zijn verdwenen voor bouwcontainers en voor bouwhekken (Marktsteeg). Verderop op de Dampadsteeg, richting Gedempte Gracht, aan de westkant van de Rozengracht (Ventje) en op het Rustenburg zijn nog wel plekken om je fiets neer te zetten.
Gesloopt en verdwenen
Deze 120 zijn niet de enige verdwenen fietsenstallingen in het centrum van Zaandam. Zo’n 50 fietsenrekken op de Dam zijn tijdens corona ’tijdelijk’ weggehaald voor een terras. Dat terras was na een paar maanden weg, de fietsenrekken kwamen nooit meer terug. Van de fietsenrekken langs de Nicolaasstraat zijn er minstens een dozijn al lange tijd voor een deel onbruikbaar door vernieling. (De beloofde fietsenstalling in de Rozenhof kwam er nooit).
We hebben aan verkeerswethouder Gerard Slegers van Zaanstad gevraagd of er vergunningen voor het (tijdelijke) verdwijnen van fietsplekken waren afgegeven, hoe lang ’tijdelijk’ ging duren, en waarom bij EkoPlaza plekken zijn verdwenen. Die vragen zijn begin deze week gesteld maar de gemeente kon de antwoorden deze week nog niet leveren: “het is blijkbaar erg ingewikkeld om de juiste informatie naar boven te halen.”
Hoeveel fietsparkeerplekken zijn verdwenen in het centrum van Zaandam is niet precies vast te stellen. Zaanstad had vroeger een kaart met fietsparkeerplekken op de website (de Zaanatlas) maar de fietskaart is weggehaald ‘omdat die niet vaak gebruikt werd’ (wij gebruikten die kaart overigens wel).
Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan, Ola Kwiatkowska, Kimberley Kat. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan en contact met woordvoerder wethouder Gerard Slegers.
Sinds wanneer houden fietsers in Zaandam zich aan de 'officiële" parkeerplaatsen om hun rijwiel te stallen? Ook torn al de hiervoor genoemde plekken er nog wel waren, stonden er heel veel fietsen niet op een officiële parkeerplaats.
Waar mogen? moeten? de bromfietsers of scooterrijders tegenwoordig hun vervoermiddel stallen?
De kaart met fietsparkeer plekken is weggehaald om lastige vragen van fietsers te ontwijken. De parkeerplekken in de Dampad steeg kunnen weer terug komen want het Costas pand is klaar. Ook de plekken op de Vinkendwarsstraat kunnen terug komen want de hoogspanningskabel is in gegraven. Zo zijn er wel meer dingen waar Slegers laks mee is. Zoals het plaatsen van een nieuwe geluids/lichtwal bij de Poeskinstraat.
Goed alternatief is natuurlijk de gratis bewaakte fietsenstalling in de Vinkenstraat, altijd plaats en behulpzame medewerkers.
De gemeente Zaanstad, zoals gewoonlijk, moet waarschijnlijk eerst een commissie in het leven roepen om de vragen van De Orkaan te kunnen bestuderen gezien de complexiteit van de vraagstelling.
het zou fijn zijn als die dan ruimere openingstijden zou krijgen
Eens !
De rekken bij Ekoplaza zijn verwijderd omdat vrachtwagens met lange heipalen de draai niet konden maken. Maar waarom deze rekken niet verplaatsen naast de winkel.
En de gemeente Zaanstad vind het nog vreemd ook dat er veel leegstand is in het Centrum van Zaandam.
Het is lastig een parkeerplaats voor je auto te vinden en nu wordt het stallen van je fiets ook al moeilijk.
Het lijkt er op dat de gemeente iedereen met het OV wil laten komen maar de bussen rijden niet of niet op tijd!
En zoals gewoonlijk is het weer Slegers die geen antwoord weet te geven op een paar simpele vragen van De Orkaan!
Voor blik op 4 wielen geen parkeerplek? er zijn 2 parkeergarages. plek zat.