Voor het raam van het huis aan de Hobbemastraat 13 in Zaandam, staat tussen smoezelige vitrage een glazen vaasje met plastic bloemetjes die al 5 jaar in bloei staan.
Na het overlijden van de laatste bewoner is het huis onbewoond. De erfgenamen, wonen elders in het land. Zij kunnen het onderling niet eens worden over wat er met het huis moet gebeuren.
Door deze patstelling gebeurt er helemaal niets. Het huis blijft leeg. Dit tot verdriet van de buurt die de eens zo fraaie woning hard achteruit ziet gaan. De tuin verwildert en ongedierte sluipt erin rond.
Drie jaar geleden brak er brand uit door een lege koelkast die al die tijd aanstond en nooit werd schoongemaakt. Het gevolg is dat de buren, tot op de dag van vandaag, last hebben van een penetrante brandlucht die zich via de spouwmuren en onder de dakpannen blijft verspreiden. Dit komt omdat het huis na de brand nooit is opgeruimd en schoongemaakt.
Diverse pogingen van omwonenden om de familie tot rede te brengen zijn mislukt. Er wordt geen enkel begrip getoond. De overheid kan niets doen, zo wordt gezegd, en dus is het huis leeg en komt er nooit iemand binnen. Inmiddels is er een dikke laag stof op de oude meubels neergedaald.
De buurtbewoners zijn het zat. Het huis verdient leven en verzorging van leuke mensen, die blij zijn met de plek:
‘Het is toch verschrikkelijk dat zo’n mooi huis in zo’n fraaie buurt maar leeg blijft staan omdat de familie onderling een beetje aan het bakkeleien is. Er staan rijen woningzoekenden op een wachtlijst die wat graag in zo’n huis willen wonen. Het is een schande. Je zou haast wensen dat er morgen krakers intrekken.’
Schilder Meindert Hobbema (1638-1709), de naamgever van de straat en maker van het fraaie schilderij ‘Het laantje van Middelharnis,’ zou zich omdraaien in zijn graf als hij deze verloedering onder ogen had gekregen.
Wie kan er iets aan deze onhoudbare situatie doen?
Onteigenen, opknappen en verhuren of verkopen. Kordaat optreden.
Gegadigden zat en niemand wil krakers als buren. Dus hup.
Kunnen de nabestaanden genoeglijk verder ruziën over de verdeling van de geldsom.
Wat jammer dat mijn geboortehuis (1935) zo verwaarloosd is.
Tot mijn 12e jaar heb ik daar gewoond en een heerlijke kindertijd gehad!
Wat zou ik daar graag nog eén keer naar binnen gaan.
Vroeger zag de directe omgeving er wel heel anders uit: sloot voor de
deur ,koeien aan de overkant; een scheepswerf, waar wij altijd spelen mochten.
Ik ben er even heengelopen en gesproken met een van de buren.
Het schijnt te zijn dat er 4 partijen dwarsliggen met alle gevolgen van dien. Pogingen van alle instanties lijken tot op heden negatief.
Ik heb de buurvrouw gesproken en mijn adres achtergelaten.
Er zijn geen bijbedoelingen.
Ik wacht dus af, maar het is nog steeds nijpend.
ik loop er wel even heen.
Wat is de toestand van het huis?
Hoe eerder dit huis bewoners krijgt hoe beter. Deze leegstand heeft lang genoeg geduurd. Door het achterstallige onderhoud gaan ook de woningen ernaast achteruit. Het zou mooi zijn als het bouwbesluit van 2012 in werking wordt gesteld en dat de eigenaren, desnoods met een dwangsom, tot de orde worden geroepen door de overheid.
Op grond van artikel 1b, tweede lid, in verbinding met artikel 2 van de Woningwet is het verboden een bestaand bouwwerk in een staat te brengen of te laten komen of te houden die niet voldoet aan de op de staat van dat bouwwerk van toepassing zijnde technische voorschriften, als omschreven in het Bouwbesluit 2012.
Er is vanuit de overheid (gemeente) dus absoluut een rechtsgrond om de eigenaren een dwangsom op te leggen.
Oh, dan kan het pand hier in de Zuiderhoofdstraat krommenie (ooit schoenenwinkel) ook eens aangepakt worden.
Ik denk niet dat het huis na zo'n berichtje met vermeld huisnummer nog lang leeg zal staan
Liep er onlangs langs, bijna 5 jaar later is het toch nog echt het geval…