De grijze afvalbak zoals we die nu kennen verdwijnt. Dit voorjaar krijgen de eerste wijken in Zaanstad een nieuw afvalsysteem waarbij de grijze bak een oranje sticker krijgt en alleen bedoeld is voor plastic afval.
Restafval moet voortaan naar containers in de buurt worden gebracht. De plasticbak wordt ééns per vier weken opgehaald.
Saendelft, Krommenie en Rooswijk krijgen dit voorjaar al het nieuwe systeem. De planning voor de andere wijken wordt in juni bekend gemaakt. Het duurt ongeveer twee jaar om in alle wijken de nieuwe manier in te voeren aldus de gemeente.
“In Zaanstad wordt nu 260 kilo restafval per inwoner per jaar weggegooid en dus verbrand. Dit willen we verlagen naar 100 kilo.”
Dat houdt een verlaging in van 62 procent, in een eerdere proef in Zaanstad werd 38 procent gehaald. Het streven was overigens destijds 50 procent.
In de nieuwe situatie wordt het scheiden van afval voor bewoners makkelijker volgens de gemeente. Er zijn twee systemen:
Woont u in een woning met een tuin, dan heeft u straks (nog steeds) drie afvalbakken. De grijze afvalbak krijgt een oranje sticker om daarna te kunnen gebruiken voor plastic, blik en drinkpakken. Het restafval dat overblijft, brengt u naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container die op verschillende plekken in de wijk komen.
Als u in een flat of appartement woont óf in een woning zonder tuin, dan houdt u plastic, blik en drinkpakken, oud papier en karton, én het afval dat overblijft apart. Dit brengt u naar de ondergrondse containers die in de buurt van de flat of het appartement staan.
Geen lastenverlaging
Toen de regeling in 2017 werd aangekondigd werd er nog gesteld: “Halvering van hoeveelheid restafval moet zorgen voor lagere gemeentelijke belasting.” Dat voornemen is verlaten, nu staat er:
“Als we nu niets doen, dan weten we zeker dat de kosten oplopen. Door minder restafval te verbranden, loopt de afvalstoffenheffing voor inwoners op termijn minder hoog op. De gemeente houdt geen geld over als mensen meer afval scheiden.”
De afvalstoffenheffing gaat overigens ook met € 5 omhoog omdat het aanbieden van grof vuil gratis voor aanbieders blijft.
“Herbruikbaar afval wordt gescheiden aan huis opgehaald” is goed nieuws, nu moeten we nog naar de hoek van de straat lopen om daar de bak neer te zetten.
Zaanstad liet ook een animatiefilmpje maken over de afvalscheiding.
Waar iedereen bang voor is gebeurt ook. De ondergrondse afvalcontainers zijn voor sommige mensen te ver weg. Mensen willen geen 50 meter lopen met hun huisvuil. Op de Bankakade in Wormerveer is er een geplaatst. In de Dubbele Buurt is er ook een geplaatst. Maar bewoners hebben geklaagd, dus heeft HVC op verzoek van Zaanstad een bovengrondse container,waar je zonder pasje afval kunt storten. Gevolg, zit ieder dag vol en er staan soms twintig vuilniszakken en afval naast de container. Er zwerft ook afval op straat. Dit is bestuurlijk onvermogen.
Ik bezit geen voortuin en heb een kleine achtertuin 2 bij 3 meter. Dus mijn kleine achtertuin is gevuld met kliko's. Geen recht van overpad. Dus moet ik (rolstoel afhankelijk) met de kliko's eerst 3 trede (trap tuin-keuken) de bakken omhoog tillen en door mijn woonkamer. Eerst mijn rolstoel en rollator uit het halletje halen om het aan de straat aan te bieden. Echt een aanrader met regen en sneeuw. Dan met het restafval op mijn schoot in de rolstoel naar de container. Wel even opstaan, want de laadklep is hoger dan ik zittend kan bereiken. En wat gebeurt er bij HVC, door te weinig capaciteit, wordt de boel op een hoop verbrandt. Dit wordt een gezellige bbq. Lekker zomers in de zon, maar altijd met gezelschap van de kliko's. Zaandam wordt een wakker!! Onhaalbaar. Niet alleen voor mij maar ook andere. Hier heb ik extra geld voor over (NIET)
Ik ben heel blij met de komst van de plastic container. Ik vind het een gemakkelijke manier om afval te scheiden. Ik ben het ook gewend van de dorpen waar ik eerst heb gewoond. Wat ik alleen niet begrijp, is dat ik daar binnen 25 meter van elkaar een container had. Die wekelijks werden geleegd, omdat ze dan vol zaten. Nu komt er in mijn buurt maar 1 te staan. Veel te ver lopen voor de meeste mensen. En 3 keer per week HVC door de straat. Dat gaat de gemeente hopelijk snel verbeteren!
Ik heb overigens 3 kinderen waarvan 2 in de niet wasbare luiers. Die ik trouwens vroeger gescheiden kon inzamelen in een bak bij de kinderopvang.
Wat een zeer slecht en onbegrijpelijk idee is dit! Gemeente Zaanstad gaat bewoners verplichten vuilcontainers in de toch al niet hele grote achtertuin (voortuin vrijwel geen ruimte)te plaatsen? Afval scheiden prima, maar plaats dan 2 extra (ondergrondse) vuilcontainers en het probleem is opgelost. De wijk is niet ingesteld op vuilcontainers langs de weg, maar juist wel op ondergrondse vuilcontainers. Uit onderzoek is daarnaast ook gebleken dat nascheiden (door machines bij de vuilverwerking) veel efficienter is dan thuis scheiden en daarnaast verplicht je bewoners nu twee afvalbakken (waarvan de groene bak zomers naast afval ook vliegen, maden en een vieze stank herbergt) in de tuin te zetten terwijl dit bij aanschaf van het huis niet het geval was? Benieuwd wat de juridische mogelijkheden zijn hiertegen te ageren.
Met zoveel bakken erbij is het voor het vuil ruimer wonen in Saendelft dan voor de mens, komt de stank van vuilnis ook nog eens bij de dampen van de Zaanstreek en vind je overal het uit de (omgevallen) bakken gekomen zwerfvuil. Het straatbeeld op de ophaaldagen wordt nog lelijker dan normaal. Maar eens even op Funda kijken naar wat anders dan.....
Ik woon ook in Saendelft en die wijk kent vele, handige (ondergrondse) containers. Dat vind ik ook één van de voordelen van het wonen in deze wijk.
Nu heeft de Gemeente ineens besloten dat ik verplicht 2 afvalbakken in mijn (toch wel kleine) tuintje moet gaan plaatsen. Bespottelijk.
Ook al heb ik een tuin, dat wil niet zeggen dat ik plaats heb voor 2 vuilcontainers! Had dan gewoon 2 extra (ondergrondse) vuilcontainers geplaatst, dat is geen probleem.
Buiten het ook al door Jaap Keijzer aangehaalde stallingsprobleem zich bij vrijwel iedereen voordoet, is het op de ophaaldagen natuurlijk ook een verschrikkelijke bende in de wijk. Overal worden de containers neergezet, dus tussen de auto's (want waar anders?) en uit ervaring uit Purmerend, waar ik 7 jaar heb gewoond, weet ik dat de geleegde containers echt niet netjes op een plek worden terug gezet. Nee, die lege containers bevolken straks menig parkeerplaats of staan gewoon nog op straat. Tijdens het legen valt er altijd (jawel) rommel naast de vrachtwagen en dat blijft uiteraard gewoon op straat liggen. Zie je nu al als er een keer grofvuil wordt gehaald. En op een winderige dag? Dan rollen de lege containers lekker door de wijk, slechts tegengehouden door de geparkeerde auto's of eenzame wandelaar.
Dus weg met die rotcontainers! Ik heb voor Saendelft gekozen o.a. vanwege het afvalsysteem. En zoals Jaap Keijzer al schrijft: de hele wijk is gepland en gebouwd met dit afvalsysteem in gedachten. Niet geschikt voor containers, dus.
Ik weet trouwens niet hoe de Gemeente de vuilcontainers gaat uitdelen. In mijn voortuin kan deze niet achtergelaten worden wegens het ontbreken van een voortuin. In de achtertuin kan niemand komen: de poort zit hermetisch op slot (helaas noodzakelijk hier...). Gaat de ambtenaar aanbellen? Tja, ik ben door de weeks nooit thuis. En als ik wel thuis ben, gaat de deur niet open voor de huisvuilcontaineruitdeelambtenaar.
Dus zullen ze wel op de stoep bij de voordeur achtergelaten worden, denk ik.
Het eerste wat ik doe als ik die krengen aantref is een afspraak maken voor het ophalen van grof vuil: af te halen, twee plastic bakken. Ze staan voor het huis, op straat...
Onbegrijpelijk dat de gemeente Zaanstad zich niet eerst verdiept in de onderzoeken die gedaan zijn ( en nog worden ) naar afvalscheiding.
Hieruit blijkt steeds duidelijker dat het scheiden bij de bron stukken minder efficiënt ( dus duurder ) en veel minder milieubewust is dan het scheiden bij de afvalverwerking zelf.
Nu gaan we weer jaren terug in de tijd met, zeker 's zomers, stinkende door b.v. katten opengescheurde vuilniszakken. Lekker dan.
Maar ja, Zaanstad moet weer zo nodig voorop lopen. Gaan we eerst tonnen ( of veel meer ) investeren in deze aanpassing van de infrastructuur om dat waarschijnlijk over een paar jaar weer terug te draaien.
Zaanstad, denk nou eerst eens even na voor je dit soort ondoordachte beslissingen neemt.
Heb het ondertussen aardig gehad met deze gemeente.
Zaanstad heeft weer wat bedacht, een goed idee maar totaal niet uitgewerkt en leggen zo weer het probleem bij de burgers.
Wij wonen in de wijk Saendelft West, een mooie wijk met een bijzondere infrastructuur, smalle wegen weinig trottoirs en verschillende bouwstijlen. Met de meeste bouwstijlen is rekening gehouden met voor het afval de ondergrondse containers. Daar is ook duidelijk rekening mee gehouden door de verschillende architecten. Ons huis en daar zijn vele van in de wijk ligt met het achtererf aan een sloot zodat wij geen achteringang hebben, alles naar de tuin moet door de woonkamer. Onze voorkant ligt direct aan de openbare weg,geen voortuin, allemaal geen probleem maar nu worden het afvalsysteem met gescheiden containers door onze strot geduwd. Gescheiden afval deden we al, plastic gaat naar de plasticbak en de kranten naar de voetbalclub. Nu krijgen wij twee containers, het volgende probleem doet zich voort, twee containers waar we geen plek voor hebben. in de tuin is geen optie, iedere keer met de containers door de woonkamer kan toch niet. De tuin staat ook nog eens op het zuidwesten en wij hebben geen schaduw in de tuin. De hele dag de brandende zon op een vuilcontainer, stank, bactirieen en ongedierte. In de schuur/garage (inpandig) wil je geen vuilcontainers vanwege het eerder genoemde probleem.
Dan aan de straatkant, direct op de openbare weg, geen gezicht en geen zicht op de containers, iedereen kan doen en laten met de containers wat ze willen, oneigen gebruik, iedereen kan er rotzooi ingooien, jeugd die met de containers aan de haal gaan, aan de voorkant van ons huis is geen mogelijk om ze af te bakenen. De gemeente stelt ons verantwoordelijk voor de containers, moeten wij er de hele dag bij gaan zitten, het is weer een actie waar niet goed is over nagedacht, hoop dat wij de zelfde rechten kunnen krijgen als bij appartementen.
U krijgt geen kliko's. Huishoudens zonder voortuin en achterom worden gelijk getrokken met appartementen.
Vervelend dat hier geen rekening mee is gehouden! Het enige wat ik nog als mogelijke (tijdelijke) oplossing zou kunnen aanbevelen is om kliko-zakken (vuilniszakken die groot genoeg zijn om in de kliko te hangen) te gebruiken. Dan blijft de binnenkant van de kliko in ieder geval schoon, en stinkt hij niet wanneer er geleegd is. Dan is het misschien wel vol te houden in de garage/berging (inderdaad lijkt mij achter in de zon, en dan door de woonkamer geen optie). Er zijn ook bio-afbreekbare zakken zodat die in de GFT kliko kunnen blijven zitten.
En natuurlijk gaat dat gepaard met een drastische daling van de gemeentelijke lasten van Zaanstad die daarin bijkant landelijk recordhouder is.
En toen werd ik wakker.
In principe vind ik het een geode zaak - wij zamelen onze plastic al apart in, maar moeten nu nog met een zak vol plastic afval op zoek naar een container, en houden heel weinig restafval over om in de kliko aan te bieden elke twee weken - maar het moet wel met goede duidelijke instructies gepaard gaan. In het begin hebben wij heel lang moeten zoeken naar wat wel en niet bij plastic mag; Blik, plastic en drankpakken mogen in ieder geval. Maar hoe zit het met chipszakken (of andere zakken met folie aan binnenkant)? Is aluminiumfolie zelfde als blik? In vleesverpakking, kan het kunststoffen matje onderin de verpakking mee in de plasticbak? Enzovoorts...
Voor wat betreft het argument dat het voor sommige mensen moeilijk is restafval in de container weg te gooien; voor sommige huishoudens geldt dat al het afval in containers in de wijk moet, en in andere gemeenten (Amsterdam bijvoorbeeld) is dat zelfs de norm geworden. In deze wijken lukt het ook de ouders van jonge kinderen, ouderen, enzovoorts om afval (rest, papier, en gft) in containers te gooien. Bij deze containers gaat het uitsluitend om restafval. Lijkt mij wel mogelijk dan, al zal het in het begin wennen zijn.
Om gek van te worden. Kijk wat we betalen. Gemeente kan weinig doen weet ik toevallig. Door de constructie. Het werkt dumpen in de hand. En komt de netheid op straat niet ten goede. Goede buurten blijven ws goed. Mindere worden minder door het afval. Men leert slecht van verleden.
Ik ben tegen ik woon in Wormerveer heb 2 kindjes zwaar in de luiers
En heb dan geen tijd om me zak weg te brengen
Dan staat het lekker weken in de tuin te stinken lekker voor me buren doe dan en een aparte bak voor rest en een aparte voor plastic en papier zit liever met 4 vuilnis bakken in me ruin dan dat ik 5 minuten met een kinder wagen een peuter en een stink zak moet slepen
Eens zijn de kinderen ook uit de luiers, of zij moeten net als hun moeder eeuwig blijven zeiken over veranderingen.
Misschien wat minder op Dwazebook zitten, en je inzetten om wat beter te scheiden.
Je hebt toch ook tijd om eten te kopen, dus dat geen tijd zal wel los lopen.
Het is meer de wil die ontbreekt.
Het nieuwe systeem werkt hier in Rooswijk redelijk. Als je plastic gaat scheiden blijft er heel weinig restafval over en voor ons is het te doen om dat weg te brengen. Maar ik ben blij dat we geen luiers meer nodig hebben. Het lastigst vind ik dat het plastic zo weinig wordt opgehaald dat je er elke 4 weken op tijd bij moet zijn anders is je bak meteen overvol. Dit zou misschien ondervangen kunnen worden door de dichtbije ondergrondse containers voor plastic, die naast de containers voor restafval staan, ook toegankelijk te maken met onze pasjes.
Volgens mij(n ervaring en die van andere 100-100 deelnemers) valt het wel mee met de hoeveelheid restafval die je uiteindelijk zelf weg moet brengen. Zolang je tenminste een beetje bewuster met "grondstoffen" omgaat.
Wat is er mis met organische kattebakkorrels die in de GFT bak kunnen?
En met wasbare luiers?
En met minder of geen vlees of vis eten (en dus ook minder of geen stinkende -resten)?
En met minder spul in plastic verpakkingen aanschaffen?
En met verpakkingen zoveel mogelijk zelf hergebruiken?
En zo kan ik nog wel ff doorgaan...
Peter, wat die verpakkingen betreft heb je gelijk maar de producenten willen er niet aan beginnen. Supermarkten kunnen op de groenteafdeling ook papieren zakken neerleggen maar ook dat doen ze niet dus wordt het probleem bij de consument gelegd.En met je overige argumenten ben ik het absoluut niet eens, minder vlees of vis eten? Heeft niets te maken met restafval want dan eet ik in plaats van een karbonade wel biefstuk of gefileerde vis of ik spoel de botten door het toilet , ben ik er ook vanaf!
Een hele klus voor mensen die wat ouder en slecht ter been zijn. Sjouwen met hun afval naar een container die 5 tot 10 min verder staat. Dan maar met de auto. Krijgen wij dezelfde problemen als bij de scholen wanneer de kinderen gebracht en gehaald worden. Gemeente houdt het a.ub zoals het is !
Ik ben het met uw eens niet eens alleen voor de ouderen ook voor mensen met kinderen die met luiers moeten slepen doe liever een extra vuilnis bak in me tuin
Ik vind het een bar slecht idee. Ik ben bang dat mensen een volle afvalzak buiten neer gaan zetten in afwachting totdat ze op pad gaan en langs een afval container komen. Het kan er bij mij niet in dat op bijna iedere hoek een container komt. Ook al gelet op de hoeveelheid bomen die vaak op die plekken staan...en de plek waar de kliko's verzameld worden voor HVC...een afvalcontainer word hoog opgetild. Een gewone kliko word laag geleegd. Het plastic verzamelen en wegbrengen is ook veel lichter dan restafval.. denk bijvoorbeeld maar eens aan het legen van een kattenbak!!!!En dan nog eens de overlast voor mensen die zo een ondergrondse container pal voor hun deur krijgen... Als vol is ligt de boel ernaast...Elke keer die klep open en dicht. De kliko legen is 1x per week.....
Ik ben het helemaal met de critici eens. Dit lijkt veel meer op een ordinaire bezuigingsmaatregel dan milieubewust omgaan met.........
De containers staan verdorie een heel eind van mijn huis vandaan. Ik ben bij navraag hier in de buurt nog niemand tegengekomen die hier enthousiast over was. Integendeel. Hier wordt eigenlijk alleen maar over gemopperd. Ook het aanbieden van "grof vuil" hebben ze behoorlijk ingewikkeld gemaakt, ondervond ik laatst. Ik weet precies waar ik m'n grijze volle restafval vuilniszakken verantwoord achter kan laten. In de auto een paar zakken en ergens anders netjes afgesloten aanbieden. Men zal op alle manieren vluchtwegen gaan zoeken en vinden. Ik vind dit praktisch gezien geen doen. Super waardeloos!!!
Saskia, kattebakgrid doe je in een vuilniszak en die gooi je onderin de grijze bak,plastic er bovenop en klaar want er is geen vuilnisman die alle zakken gaan controleren. Het linke is alleen dat je bak niet te zwaar moet maken want dat wekt argwaan... maar alle gekheid op een stokje, het is inderdaad weer een waanidee van de gemeente Waanstad. Ik zie Oma van 85 die ook een kat heeft, niet met een zware zak naar een ondergrondse container 200 meter verderop lopen en zolang de containers niet afsluitbaar zijn is het heel makkelijk je zak restafval in de container van een ander te gooien, wel even opletten dat je geen adres achterlaat. Als mensen goed hun afval scheiden heb je niet zoveel restafval maar ik heb in twee reacties al twee uitzonderingen gelezen, mensen met baby`s en huisdieren maar je stofzuigerzak, botten van karbonade, spareribs of kip, visafval as van de BBQ of openhaard, maandverband, tissues en keukenpapier om maar wat te noemen is ook restafval en zeker met warm weer gaat dat enorm stinken.
Ik heb twee baby’s (tweeling) ; en een kind van 3. Als ‘groot’ gezin hebben wij, naast wij afval goed scheiden, ook toch iedere keer een grijze bak vol... ik hoop dat de bakken dichtbij komen. Ik zie mijzelf al met luiers in de regen op de fiets door de straat gaan aaaah.
En dan nog plastic, om alles zit plastic heen....vaak ook overbodig veel. Kunnen de fabrikanten hier niet eens kritisch naar kijken? Ik word gek van hoeveel plastic afval ik iedere keer weg moet brengen. Een oude man sprak mij boos aan, bij de plastic container...:’waarom ik zoveel in 1 keer weggooi en dat door mij zo de bakken iedere keer snel vol zitten’. Maar sorry oude man het was echt mijn plastic van 1 weekje .