Zaanstad heeft in de afgelopen zeven jaar (2014 – 2020) vergunning verleend om bijna 9.300 bomen te kappen. Daarvoor moeten er 10.500 terugkomen.
Die terug te planten bomen staan er nog niet allemaal. Een aannemer heeft namelijk twee jaar de tijd om de herplant te realiseren.
Zaanstad gaat dit jaar controleren of de herplant van 2018 is gerealiseerd. Over de vier jaar daarvoor (2014-2017) zijn wel volledige cijfers bekend.
In die periode zijn 2.134 van de 3.128 bomen teruggeplant. Die achterstand van bijna 1000 komt omdat 275 bomen nog niet zijn gekapt en omdat er bij bouwplannen Poelenburg-Oost en Oostzijderveld nog een achterstand van zo’n 450 bomen is. Bij de renovatie van de Rosmolenwijk moeten nog 155 bomen worden herplant. Bij 11 kleinere bouwprojecten is een achterstand van bijna 100 bomen die nog teruggeplant moeten worden.
Vergisplant
In 2016 zijn er 270 bomen meer teruggeplant dan gepland. Volgens een bomendeskundige van Zaanstad betrof het hier een ‘vergisplant’, een aannemer zou 30 bomen moeten terugplanten maar heeft daar (leesbril niet op?) 300 van gemaakt.
Over de laatste drie jaar, 2018 – 2020, zijn 2.577 bomen vergund om te worden gekapt. Er is in deze periode een herplant opgelegd van 3.229 bomen. In hoeverre dat al gerealiseerd is, kan niet uit de cijfers van de nieuwe bomenbalans worden opgemaakt.
Foto boven: na kap van bomen bij Bullekerk worden de stronken verwijderd (oktober 2020), onder: bomen worden op deze plek teruggeplaatst (november 2020).
Na 6 jaar er nog geen aanstalten gemaakt zijn om nieuwe bomen te planten voor de weggehaalde Italiaanse populieren, al een aantal keren gevraagd waarom er geen nieuwe bomen geplant zijn krijg je als antwoord;
Voordat we bomen planten doen we eerst een ronde door heel Zaanstad, daar is een man al een maand mee bezig. Al zijn bevindingen worden verwerkt, daarbij worden bewonersverzoeken en projecten gevoegd. Dit dossier komt dan bij de werkvoorbereider van het Ingenieursbureau terecht. Hij te tekent alle bomen in, zoekt de kabels en leidingentekeningen en de bodemkaart erbij. Dan gaat een opzichter met deze tekeningen naar buiten, bekijkt de plekken, neemt bodemmonsters en voegt zijn bevinden toe, de bodemmonsters worden in een lab onderzocht op o.a. PFAS, dit duurt een zeker twee maanden. Voor de te kappen bomen wordt een kapvergunning aangevraagd, na bezwaarperiode worden de bomen gekapt, dit duurt ook een half jaar. De stobbes worden in beeld gebracht en verwijderd. Daarna volgt prijsvorming en opdracht aannemer. De aannemer maakt in de zomer de plantplaatsen klaar. Vaak komen hierop nog heel wat reacties van bewoners die worden allemaal verwerkt en daarna kunnen vanaf november t/m januari de bomen geplant worden. Dit hele proces duurt 2 jaar. Even een boompje tussendoor gaat helaas niet. Als we een schop in de grond zetten zonder bodemanalyse zijn we in overtreding. Daarbij is de communicatie ook nog een belangrijk ding. Zodra wij een gat graven vind iedere Zaankanter er wat van. Als overheid moeten we de regels goed hanteren, we hebben een voorbeeldfunctie. Een nadeel ia dat het allemaal wel langer duurt.
De bomen en stobbe's zijn al verwijderd in december 2015!!!
Opl de A.G. Verbeekstraat laatst ook een hoop bomen en struiken verwijderd.
Gelukkig gaat de gemeente vogelhuisjes uitdelen, want, volgens het persbericht, "Vogels hebben het steeds moeilijker in de stad. Door gebrek aan voedsel,
schuilplaatsen en plekken om een nest te maken."
Om te janken!
Als Zaagstad nou eens begint met elke recente vergiskap te compenseren met zo'n royale vergisplant, dan wordt het misschien nog wat!
In oktober 2018 is een dode berk op de hoek Guisweg/Berkenweg gekapt zodat het netjes zou zijn met de Sinterklaasintocht. De gemeente zou binnen 2 jaar herplanten (waarom moet dat zo lang duren?). Afgelopen zomer is het plantvak verbeterd én weer dichtgegooid. We wachten nu dus al 2,5 jaar op een nieuwe berk: veel te lang!
Ik heb een paar vragen. Niet alle bomen zijn vergunningsplichtig wb de kap. Zijn die meegenomen in deze cijfers?
Particulieren kappen er ook op los. Ik vermoed ook vaak zonder dat dit ergens geregistreerd wordt.
Wat is de definitie van een boom hier? En waar houdt een struik dan op? Er zijn mega veel struiken verdwenen. Dit heeft ecologische, klimaatadaptieve, esthetische en mentale aspecten, maar ik ben bang dat dit niet is verdisconteerd. Ergo een struik, of stuikachtige boom, blijft onder de radar.
Tenslotte, terugplanten ok. Maar mijn gekscherende artikel over 'berkenknakkers' had een hele serieuze ondertoon. Wat plant je terug? Vaak kwijnt jonge aanplant weg, door tig redenen, standplaats, verzorging, kwaliteit, kluit etc. Dan voldoe je sec aan de herplant, maar dan op papier alleen. Zonde geld ook.
In het Witte Wijkje in Assendelft - het buurtje met namen van allerlei pastoors - werden een week of 3 geleden alle struiken met grof geweld vermalen door een tractor met een versnipper-machine eraan gekoppeld. Die struiken waren best hoog, en stonden in een strook naast een van de bruggetjes.
Waarom? vraag je je dan als groen-respecterende burger af.
Ook in Krommenie zijn 3 weken geleden op diverse plekken met grof geweld struiken met wortel en al vermalen, ongeacht welke dieren (egels, insecten, vogels) zich daarin bevonden. Op die plekken stonden al tientallen jaren struiken. Mussen en andere kleine vogelsoorten schuilen en foerageren graag op dit soort plaatsen. Maar misschien wil de gemeente hier wel inheemse besdragende heesters terug plaatsen. Zaanstad is immers een bijvriendelijke gemeente.